3. Vrmdža Fest: Gran Pri “Latin grad” za Predraga Todorovića

0
67

U subotu, 6. jula, u selu Vrmdža podno planine Rtanj, održan je internacionalni festival turističko-ekološko dokumentarnog filma Vrmdža Fest 2019. Bilo je to treće izdanje ovog festivala.

3. Vrmdža Fest: Gran Pri "Latin grad" za Predraga Todorovića
Nagrađeni autori na 3. Vrmdža Festu

Na pozornici u podnožiju drevnog Latin grad prikazani su nagrađeni filmovi. Uz prisustvo brojne publike (učesnika manifestacije preko 500) uručene su nagrade autorima. Međunarodni stručni žiri bio je ove godine u sastavu: Bernardin Modrić, poznati reditelj iz Rijeke i direktor festivala “History Film Festival”; Dejan Dabić, poznati filmski kritičar iz Niša, urednik filmskog programa NКC-a i festivala Filmski susreti; Saša Đorđević, novinar i dopisnik novinske agencije “Beta” iz Niša. Žiri je doneo odluku da Gran pri “Latin grad” ode u ruke Predraga Todorovića (produkcija TV centar Svilajinac) za film “Lu-lu, lu-lu”.

Vrmdža fest 2018: Gran Pri “Latin grad” Miljanu Gogiću za film “Čuvari”
3. Vrmdža Fest: Gran Pri "Latin grad" za Predraga Todorovića
Gran pri “Latin grad” za Predraga Todorovića, nagradu mu je uručio Bernadin Modrić

Osim Predraga Todorovića bilo je još nagrađenih. Tako je priznanje za najbolji turistički film u TV produkciji dobila je Milena Vukajlović (produkcija “Top novosti”) za film “Кuršumlija nebom i zemljom”; Nagradu za najbolji turistički film u filmskoj produkciji pripao je Branku Laziću (Radio Televizija Republika Srpska) za film “Ljepota krajnosti”; a Nagradu za najbolji ekološki film u TV produkciji osvojila je Jovana Maletić za film “Đačka ekologija” (produkcija RTS Šarenica).

Nagradu za najbolji ekološki film u filmskoj produkciji dobio je Nebojša Ilić za film “Mobi Dik – zemlja koja plovi” (produkcija “Jug Film”); Nagradu za najbolji film u oblasti etno-kulture života na selu u TV produkciji osvojila je Ranka Jakšić za ostvarenje “Tereza Кraford” (RTS iz serijala “Stranac u Srbiji”); Nagradu za najbolji film u oblasti etno-kulture života na selu u filmskoj produkciji pripala je Bojanu Vijinovu za film “Кolevka vremena” (produkcija “Srbija moj dom”).

Vrmdža Fest 2018: Dejan Đurović prvi dobitnik nagrade “Petar Lalović”
3. Vrmdža Fest: Gran Pri "Latin grad" za Predraga Todorovića
Priznanje “Petar Lalović” učitelju iz Niša Vladimiru Maniću predala je Ivona Lalović

Specijalna nagradu za orginalnost sadržaja pripala je Maji Obradović za film “Bebića luka” (“Exploziv” TV Prva); Nagradu za najbolji debitantski film dobila je Danica Mirić (novinar u dopisništvu RTS-a iz Vranja) za ostvarenje “Vladimir”; a Nagradu za najbolji scenario pripala je Radmili Todić-Vulićević za “Žuti autobus”. Nagradu za najbolji promotivni turistički film osvojio dobio je Đorđe Petrović za film “Boje Vrnjačke Banje”; Nagradu za najbolji promotivni ekološki film dobili su Dimitrija Savić-Zdravković, Marko Nikolić i Miroslav Mitić (Multimedia Design Studio) za film “Specijalni rezervat prirode Rtanj”; Nagradu za najbolji promotivni film iz oblasti etno-kulture života na selu dobio je Zoran Dinčić (Produkcija “Srna”) za film “Tri legende za etno bajku”.

Izložba fotografija “Priroda u slici i (ne)prilici” u Galeriji RTS-a

Priznanje za očuvanje prirodnih lepota Srbije dobili su: Srđan Denčić (Produkcija “Gazela”); Srboljub Petković (Produkcija “Art sole”); Priznanje za afirmaciju zdravog načina života pripalo je Elizabeti Mušić (Produkcija FDU i Polyglot), a Nagradu za najbolju kameru dobili su Dimitrije Savić-Zdravković, Marko Nikolić i Miroslav Mitić za film “Hidden Serbia”.

Organizacioni odbor festivala Vrmdža Fest 2019 dodelio je priznanje “Petar Lalović” za naročit doprinos podizanju ekološke svesti na filmu, učitelju iz Niša, Vladimiru Maniću. On je za tri decenije rada snimio više dokumentarnih, kratkometražnih, dugometražnih i nastavnih filmova sa ekološkim i etno temama. Neke od filmova Manića Ministarstvo prosvete Srbije priznalo je i odobrilo za upotrebu u nastavi kao nastavna sredstva, pa se koriste u mnogim školama širom Srbije. Pomenuto priznanje laureatu je uručila Ivona Lalović, ćerka pokojnog reditelja čije ime nagrada nosi.

“Potez za budućnost”: Svečano predstavljen mural u Pop Lukinoj ulici

Ove godine održana je kolonija Foto-video Vrmdža Fest, gde je partner u realizaciji bio Medijski istraživački centar Niš, a učesnici su bili profesionalni fotografi i snimatelji iz domaćih i stranih medija. Veliki broj posetilaca festivala uživao je pored bogatog filmskog programa i u prirodnim lepotama i turističkim sadržajima Vrmdže. Organizator festivala je MZ Vrmdža; partner u realizaciji UG “Forum artistikum” iz Niša; a pokrovitelj je opština Sokobanja.

E. A. / Foto: Vrmdža Fest

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde