3. Ravno Selo Film Festival: Gost Milan Marić kao lice u fokusu

0
131

Ove godine festival će imati svoje treće izdanje. Održaće se od 21. do 23. juna.

3. Ravno Selo Film Festival od 21. do 23. juna, gost Milan Marić

3. Ravno Selo Film Festival u takmičarskom programu prikazaće četiri filma, a u revijalnom jedno ostvarenje. Pored gostiju koji će publici predstaviti svoje filmove, u Ravno Selo stiže i glumac Milan Marić kao lice u fokusu ovogodišnjeg festivala. Na programu prvi večeri je debitantski film Petra Ristovskog “Kralj Petar Prvi”. Ovo ostvaranje je van kategorije, odnosno neće biti u konkurenciji za nagradu. Druge večeri, 22. juna, publika će imati priliku da pogleda italijansku koemdiju “Čovek koji je kupio mesec”, reditelja Paola Zuke. Kako su najavili organizatori, ovo je najgledaniji domaći film u Italiji u poslednjih pet godina, a veruju da će se dopasti i publici u Ravnom Selu. Drugi film koji će biti prikazan u subotu je crnogorsko ostvaranje Andra Martinovića “Između dana i noći”, kojem se predviđa bogat festivalski život.

Ravno Selo Film Festival 2019 od 21. do 23. juna

Treće večeri festivala će biti prikazani filmovi “Taksi bluz” Miroslava Stamatova i “Poslednji Srbin u Hrvatskoj” Predraga Ličine. Obe komedije da uz osmeh zatvorimo festival, rekao je na konferenciji za novinare Marko Čkonjević, umetnički direktor festivala.
Kao i prethodnih godina festival će otvariti koncert filmske muzike. Na 3. RSFF-u novosadski filharmoničari predvođeni maestrom Romanom Bugarom pratiće Dušicu Novakoviću, glumicu Pozorišta na Terazijama; Mirnu Raduloviću; Kseniju Mijatović; Anu Stanić; i Luku Maraša, Pinkovu zvezdu, rodom iz Ravnog Sela.

RSFF 2018: “Zlatni klip” publike za “Led”, a stručnog žirija za “Ederlezi Rising”
3. Ravno Selo Film Festival: Gost Milan Marić kao lice u fokusu
Marko Čkonjević i Petar Ristovski na konferenciji za novinare, Foto: RSFF

Petar Ristovski, direktor festivala izrazio je zadovoljstvo što je festival ostao veran konceptu koji gaji od samog početka, a to je podrška mladim autorima I debitantskim ostvarenjima reditelja.
– Dok Dom kulture u Ravnom Selu ne bude izgrađen, festival će trajati tri dana, na poznatom mestu održavanja – sportskom terenu odmah iza izgorele zgrade. Očekujemo veliku posećenost kao i prethodnih godina. Kako je glavna inicijativa celog festivala upravo izgradnja i obnova Doma kulture, želeo bih da vas obavestim da je arhitektonski projekat i plan urađen, i da čekamo građevinsku dozvolu. Nadamo se da ćemo je dobiti do početka festivala, pa će onda Lazar (Ristovski – prim. aut.) moći da vam to i najavi na festivalu. Naš plan je da Dom bude kompletno završen za peto izdanje festivala, a to je za dve godine. Tada ćemo moći da proširimo program i dane trajanja. Imamo u planu da pokrenemo i letnju filmsku školu – rekao je Petar Ristovski.

Kako je nastao spektakl “Kralj Petar Prvi”
3. Ravno Selo Film Festival: Gost Milan Marić kao lice u fokusu
Filmovi u takmičarskom programu

Program otvaranja i zatvaranja vodiće Lora Đurović i Milan Kolak. A otvaranje će režirati Đorđe Makarević. U programu zatvaranja i proglašenja pobednika učestvovaće Dušan Svilar i Mirjana Matić, glumica Pozorišta na Terazijama.

I ove godine, pored glavnog debitanskog programa, festival ima mnogo pratećih programa. To su: “Filmić” – novosadska smotra mladalačkog filma koji vodi Lora Đurović (učesnici će tradicionalno biti nagrađeni i proglašen pobednik, čiji će film biti prikazan na zatvaranju festivala); Izložba kostima i radionica našeg čuvenog kostimografa Borisa Čakširana; Glumačka radionica Marijane Janković (čiji je debitanski kratki igrani film “Maja” pobedio na TRIBECA festivalu)…

Berlinale 2019: Milan Marić “Evropska zvezda u usponu”
milan marić evropska zvezda u usponu 3. Ravno Selo Film Festival: Gost Milan Marić kao lice u fokusu
Milan Marić, gost festivala, Foto: Instagram

Žirijem glavnog takmičarskog programa predsedava Marijana Janković, glumica našeg porekla koja ima ozbiljnu karijeru u Danskoj (Pijavice; The House that Jack built Larsa von Trira). Osim nje tu su i Darko Bajić, reditelj i Aleksandar Protić, dizajner zvuka i producent. Žiri publike čine: Maja Maraš, predsednica Aktiva žena Ravnog Sela; Veselin Crnovčić, sveštenik Ravnog Sela; i Maja Milinić, direktorka osnovne škole “Branko Radičević” u Ravnom Selu.

Posebno iznenađenje zatvaranja biće poklon kompanije PIK Bečej – vo, koji će od subote krenuti da se vrti na ražnju kako bi bio poslužen u nedelju uveče. Kao i svake predhodne i ove godine festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu; Ministarstva kulture Republike Srbije; i Grada Vrbasa.

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde