3. Bašta Bazar u Dorćol Platzu 20. i 21. aprila

0
39

Bašta Bazar će i ovog proleća napraviti privremenu zelenu oazu na dorćolskom betonu.

3. Bašta Bazar u Dorćol Platzu 20. i 21. aprila

3. Bašta Bazar održaće se u Dorćol Platzu 20. i 21. aprila. Svim sugrađanima koji žele da oplemene svoj prostor biljkama za dvorište, terasu ili enterijer omogući će da na jednom mestu pronađu po nešto, od kaktusa, sukulenata preko sezonskog cveća do sadnica citrusa.
– Proleće je pravo vreme da se probudimo zajedno sa prirodom i skinemo sive boje sa ulica grada. A, to je najbolje uraditi ozelenjavanjem, negovanjem starih i sadnjom novih biljaka kao i usvajanjem zdravijih navika! – poručuju organizatori Bašta Bazara.

Prvi Wine Garden u Botaničkoj bašti 15. i 16. juna

U oba dana posetioci na Bašta Bazaru mogu da obiđu Organski market. On će u okviru Bazara izložiti odabrane organske proizvode.
– Ako tražite nešto jedinstveno za sebe ili kao poklon na Bašta Bazaru se mogu pronaći i različite rukotvorine koje imaju umetničku i upotrebnu vrednost, izrađene od prirodnih materijala, inspirisane prirodom kao što su: rukotvorine od drveta; zanatski izrađeni sapuni; unikatni nakit; slatkiši po starinskim receptima; ljuti začini; i ostale stvari koje se ne prodaju po hipermarketima – kažu organizatori.

Bašta Bazar će i ovog puta imati dečiji kutak za igru i kreativnost u saradnji sa studiom “Credo Casa Toys” za izradu drvenih igračaka. Posetioce očekuje puno dobrog raspoloženja i prolećnog optimizma naročito jer će moći da uživaju uz zvuke džeza u subotu popodne. A nedelja biće posvećena hrani i konceptu “pametnije”, ekološki odgovorne ishrane.

Cveće

– Ako niste u mogućnosti da sadite sami, a želite da doprinesete ozelenjavanju grada tokom Bazara možete, kupovinom magneta, majica i cegera “Šuma peva”, donirati sredstva za sadnice. Ovo udruženje je do sada posadilo preko 350 sadnica i u saradnji sa građanima i JKP Zelenilo Beograd i Srbijašume realizuje akcije pošumljavanja.

3. Bašta Bazar u Dorćol Platzu 20. i 21. aprila

Program

Subota 20. april
14:00-14:45h

“Praktični saveti o nezi i uzgajanju ruža” – proizvođač sadnica ruža i rezanog cveta, Vladan Rađelović iz rasadnika “La Rosa” će zainteresovanoj publici preneti svoje male tajne uspešnog uzgajanja ove prelepe biljke, koja je naročito cenjena zbog svoj mirisnog cveta. Gajenje ruža može biti lep hobi ali i izvor prihoda. Ovo predavanje je namenjeno i onim koji su zaljubljeni u ovaj cvet iz hobija, početnicima, ali i iskusnim baštovanima koji žele da razmene iskustvo i čuju nove savete. Publika će ovom prilikom moći da se fokusirano upozna sa najvažnijim grupama ruža; načinu sadnje; orezivanja; nege; razmnožavanju; ali i bolestima; i štetočinama koje se mogu pojaviti na ružama.

Marko Louis objavio spot za pesmu “Cveće cafnalo”

15:00 -16:30h  

“Šuma peva” zakuska na donacije – “Šuma peva” je društveni servis za iniciranje i realizovanje akcija koje doprinose i podstiču pošumljavanje. Tokom celog Bašta Bazara posetioci mogu da podrže akcije pošumljavanja tako što će kupiti neke od “Šuma peva” suvenira. Specijalno u subotu uz donaciju, dobiće i zakusku koji su spremili članovi ove inicijative za praktično ekološko delovanje.

3. Bašta Bazar u Dorćol Platzu 20. i 21. aprila

16:30- 20:00h

“Jazz Matine na Bašta Bazaru” – Jazz quintet “Round the corner” sastavljen je od pet mladih muzičara: Pavle Mihailović truba; David Gegić kontrabas; Bojan Cvetković piano; Nikola Banović bubanj; Ivan Klačar saksofon. Oni će preneti svoju strast prema džez muzici i podići raspoloženje u drugom delu programa.

Kako je 15 beogradskih naselja dobilo ime…

Nedelja 21. april
14:00 – 14:15h

“Eat Smart Challenge” – Milica Čalija iz “Anđela delicija” predstaviće događaj koji je okupio oko 700 ljudi iz 75 zemalja, a više od četvrtine učesnika bili su iz Srbije! Prisutni će saznati više o tome šta smo naučili iz ovog izazova i kako je to promenilo naš odnos prema hrani. Način na koji uzgajamo, transportujemo, proizvodimo, konzumiramo i bacamo hranu ima ogroman uticaj na našu planetu. Zbog toga je Švedski Institut sa lokalnim partnerima pokrenuo izazov pod nazivom “Eat Smart Challenge” sa ciljem da svakoga od nas inspiriše da razmislimo o hrani kroz sedam izazova.

14:15-15:00h  

“Prolećni detox” sa Nevenom Veselinović iz “Celo zrno” ketering daće praktične savete i otvoriti vrata za prelazak na ishranu koja se bazira na svežem povrću i  voću. Prisutni će dobiti odgovore na pitanja kako mogu da savladaju prolećni umor; osveže organizam posle zimskog režima ishrane; kao i kako da pronađu pravu ishranu za sebe osluškivanjem svog tela. Biće praktično demonstirano kako izbalansirana ishrana ne znači samo da potiče od zdravih i nezagađenih namirnica, već i da je važno da bude ekološki odgovorna. Nevena Veselinović je stručnjak i sladokusac. Specijalizovana je za izbalansiranu ishranu celovitim biljnim namirnicama; kreator je Veganluk (veganluk.com) koncepta; i osnivač pionirskog keteringa zdrave hrane “Celo Zrno Ketering” (celozrnocatering.com). Njen princip ishrane podrazumeva kreiranje zdravih recepata kroz koje se komzumiraju kvalitetni, nerafinisanih sastojci.

Treći Vinski maraton 21. septembra na Paliću, počele prijave

15:00  – 16:00h

“Pametniji nedeljni ručak” na donacije – posle predavanja i demonstracije prisutni će moći da uživaju u ukusima hrane napravljene od najkvalitetnijih i pažljivo odabranih sastojaka u kuhinji “Celo Zrno Keteringa”. Pored toga, moći će i da degustiraju kolače iz “Marta’s Candy Wish” – radionice ručno pravljenih kolača po starinskim receptima; zatim “Ljuto Ljuto” – začine za ljubitelje stvarno ljutog; kao i proizvode sa Organskog marketa.

Radno vreme oba dana Bašta Bazara je od 10-18h, a ulaz je slobodan.

Kupovinom proizvoda na Bašta Bazaru direktno podržavate male lokalne rasadnike iz okoline Beograda koji u svojoj ponudi imaju biljke za enterijer i eksterijer, kao i proizvođače unikatnih rukotvorina bilo da su u pitanju umetničke kreacije, zanatske rukotvorine ili organska hrana.

O konceptu Bašta Bazara

Bašta Bazar je manifestacija koja se dešava dva puta godišnje, ima svoje prolećno i jesenje izdanje. Daje mogućnost afirmacije svima koji inspiraciju traže u prirodi sa ciljem da doprinesu kulturi i kvalitetu života u urbanoj sredini. Sastoji se od nekoliko tematskih celina:
1. izložbeno-prodajna: sadni materijal /biljke za  enterijer i eksterijer/, dekoracija, aksesor za baštu i gajenje biljaka, rukotvorine, zanatski proizvodi, zdrava i organska hrana;
2. edukativna: izožbe, predavanja, projekcije, radionice;
3. zabavno-kulturna: muzika, ples, sadržaji za decu, izložbe, performansi;
4. promotivna: predstavljanje proizvoda I usluga koji se uklapaju u koncept manifestacije.

Kuća u Gornjem Račniku iz serije “Koreni” krije brojne priče

Bašta Bazar je osmislilo ekološko udruženje Ekonaut u saradnji sa Beogradskim festivalom cveća i timom Dorćol Platza, početkom 2018. sa ciljem da promoviše pretvaranje zapuštenih gradskih prostora u javne bašte, radi povećanja kvantiteta i kvaliteta zelene infrastrukture grada. Tokom manifestacije se na različite načine građani inspirišu, edukuju i podstiču da budu odgovorni prema svojoj okolini, da je unapređuju kroz negovanje biljaka, zelenih površina u svom okruženju, ne bi li na taj način lokalno doprineli borbi protiv zagađenja i klimatskih promena.

O udruženju Ekonaut

UG Ekonaut je osnovano 2016. u Beogradu sa ciljem razvoja organizovanja i realizacije lokalnih i međunarodnih projekata iz oblasti održivog razvoja, unapređivanja zaštite životne sredine, razvijanja ekološke svesti građana, a posebno dece i mladih, promovisanje prava na zdravu životnu sredinu, projekte razvijanja i uređenja predela i zelenih površina. Kroz delovanje u oblastima: agrokulture; prostornog planiranja; arhitekture i pejzažne arhitekture; socijalnog preduzetništva; zelene ekonomije; ekodizajna; i ekoturizma.

O Droćol Platzu

Osmišljen kao kulturni centar, smešten u restauriranom prostoru nekadašnjeg preduzeća Mineltransport u Dobračinoj ulici, u ranijem industrijskom delu Dorćola. Prostire se na površini od 1600 kvm, podeljenoj na otvoreni i zatvoreni deo. U blizini se nalaze restorani; kafići; dečja igraonica; Muzej nauke i tehnike; craft pivnica; i drugi sadržaji koji su učinili da ovaj kvart Donjeg Dorćola oživi kao novi centar kulturnog i zabavnog života Beograda. U prostoru su za protekle tri godine rada organizovani brojni koncerti, izložbe, konferencije, festivali.

PR / Foto: Promo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde