U Zaječaru 28. Dani Zorana Radmilovića i 2. Festival malih pozorišnih formi

0
109

U oktobru Zaječar će biti prestonica teatra.

U Zaječaru 28. Dani Zorana Radmilovića i 2. Festival malih pozorišnih formi

U Narodnom pozorištu Timočke Krajine “Zoran Radmilović” organizovaće se festival 28. Dani Zorana Radmilovića. Ove godine festival će se održati od 18. do 25. oktobra. Istovremeno, od 19. do 25. oktobra u Centru za kulturu u Kotlujevcu biće održan i 2. Festival malih pozorišnih formi.

27. Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Borku Periću
U Zaječaru 28. Dani Zorana Radmilovića i 2. Festival malih pozorišnih formi PETRA
“Petra”, u predstavi igraju glumice ćerka i majka, Lana Karaklajić i Tanja Bošković, Foto: NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar

Zoranove dane otvoriće 18. oktobra Narodno pozorište Timočke Кrajine “Zoran Radmilović” premijerom predstave “Petra”. Ovaj komad je nastao po motivima teksta Ričarda Lorca, a adaptirao ga je i režirao Irfan Mensur. U predstavi igraju: Tanja Bošković, Viktorija Arsić, Nataša Petrović i Lana Кaraklajić. Ove predstave ne bi bilo da Mensur nije 1977. glumio u predstavi “Tri sina” Ričarda Lorca. Dramaturg je Vladimir Đurđević; autor muzike Aleksandar Sanja Ilić; scenografiju potpisuje Mirko Stokić; a za kostim su zadužene Mirjana Stanojević i Gorica Ilić.

7. Festival mediteranskog i evropskog filma: Zlatni platan za Anicu Dobru i Irfana Mensura
Ko se boji virdžinije vulf
“Ko se boji Virdžinije Vulf”, Foto: Promo

Drugog dana festivala na repertoaru je predstava Кazališta “Ulysses” sa Briona i Beogradskog dramskog pozorišta – “Кo se boji Virdžinije Vulf”. Režirala je Lenka Udovički, a uloge tumače Rade Šerbedžija, Кatarina Bistrović Darvaš, Milan Marić, Romina Tonković i Nika Iličić.

“Dok nas smrt ne rastavi” je predstava beogradske “Radionice integracije”, po tekstu Mire Furlan, a u režiji Predraga Mikija Manojlovića. U njoj igraju Predrag Miki Manojlović, Anita Mančić, Jasna Đuričić i Jovana Gavrilović. Biće izvedena trećeg festivalskog dana, u nedelju 20. oktobra.

Na svetski Dan pozorišta: Poštanske marke sa likovima znametih glumaca
“Dok nas smrt ne rastavi”, Foto: Maja Medić

Od ponedeljka 21. do petka 25. oktobra publika u Zaječaru moći će da pogleda i predstave sarajevskog Кamernog teatra 55 “Sjećaš li se Doli Bel”; beogradskog Ateljea 212 “Petrijin venac”; Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”; beogradskog Zvezdara teatra “Osama – Kasaba u Njujorku”; i predstavu grada domaćina i Narodnog pozorišta Priština “Žene iz Troje”.

“Ko se boji Virdžinije Vulf” – Šerbedžija ponovo u ulozi Džordža
U Zaječaru 28. Dani Zorana Radmilovića i 2. Festival malih pozorišnih formi

Na 2. Festival malih pozorišnih formi biće prikazane najbolje monodrame iz ovogodišnje produkcije, ne samo u zemlji, već i u regionu. Festival će 19. oktobra otvoriti monodrama “Sve što sam prešutjela”. Režirao je Ivan Leo Lemo po tekstu proslavljene hrvatske glumice Mie Begović, koja će je i izvesti.

U nedelju 20. oktobra na programu je “Krojcerova sonata” Teatra Kabare iz Tuzle, koju je po adaptiranom Tolstojevom tekstu režirao Nebojša Bradić. Igra Vlado Kerošević, glumac i profesor na Akademiji umjetnosti u Tuzli. Treće festivalske večeri publika će moći da uživa u monodrami “Lov na srne”. Igra Srna Lango, koja potpisuje i tekst i režiju.

Smeh i suze na premijeri predstave “Osama – Kasaba u Njujorku”
U Zaječaru 28. Dani Zorana Radmilovića i 2. Festival malih pozorišnih formi
Srna Lango, Foto: Promo

Do kraja Festivala malih pozorišnih formi na programu su predstave: “Spavaju li ribe”, Tigar teatra iz Zadra, u izvođenju Vjere Vidov; “Ima neka tajna veza“ autorski rad glumca Milana Dimića iz Banjaluke o liku i delu Duška Trifunovića; “Don Žuan iz Leušića” Srpske scene pri pozorištu za decu i mlade “Меrlin” iz Temišvara u Rumuniji, u izvođenju Marka Adžića; i “Kod kuće/ Kabul” Narodnog pozorišta iz Beograda, u kojoj igra Dušanka Stojanović Glid, prvakinja drame Narodnog pozorišta.

PREDRAG MIKI MANOJLOVIĆ: Gluma je više od života, ona je život i smrt u jednom

Komplet karata za osam predstava u okviru glavnog programa Zoranovih dana košta 5.000 dinara; a komplet karata za Festival malih pozorišnih formi 700 dinara. Detaljan program OVDE.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde