27. Vršačka pozorišna jesen: “Ujka Vanja” otvara festival klasike

0
44

U renoviranoj sali Narodnog pozorišta “Sterija” u Vršcu održaće se od 15. do 23. novembra Festival pozorišne klasike.

27. Vršačka pozorišna jesen: "Ujka Vanja" otvara festival klasike

Ovogodišnja, 27. Vršačka pozorišna jesen odvijaće se pod sloganom “Moderna lica pod maskama klasike”. Selektor Đura Mrđa odabrao je 10 predstava, a prvi će pred publiku izaći domaćini sa “Ujka Vanjom”. Ova predstava, prema tekstu Antona Pavloviča Čehova, a u režiji Andreja Nosova, nastala je u koprodukciji Hartefakt fonda i Narodnog pozorišta “Sterija” iz Vršca. Pre izvođenja “Ujka Vanje”, u foajeu vrčaškog teatra biće otvorena izložba Muzeja pozorišne umetnosti Vojvodine “Svetlana Bojković – umetnost glume ili traganje za istinom” autora Zorana Maksimovića.

55. Festival “Joakim Vujić”: Pet nagrada za “Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim”
27. Vršačka pozorišna jesen: "Ujka Vanja" otvara festival klasike
Selektor Đura Mrđa

U zvaničnom programu ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke predstaviće se sa predstavom “Zločin i kazna” Dostojevskog. Publika će imati prilike da vidi i “Roman o Londonu”, predstavu nastalu u saradnji Beogradskog dramskog pozorišta i BeoArta. Na festivalskom repertoaru je i predstava za decu “Papagaji” Dragana Džankića (kao i omaž preminulom glumcu vršačkog teatra). Iz Beograda sa “Nečistom krvi” dolazi ansambl Narodnog pozorišta. Sa predstavom “Negri” konkuriše za nagrade i Knjaževsko-srpski teatar “Joakim Vujić”, a sa Sterijinom “Zlom ženom” Narodno pozorište iz Subotice. Na pozorišnoj smotri u Vršcu premijerno će biti izveden komad Emilia Karbaljida “Ruža sa dva mirisa” u produkciji Narodnog pozorišta “Sterija”, scena na rumunskom jeziku.

Niško pozorište otvorilo sezonu premijerom predstave “Vlast i njena opozicija”
27. Vršačka pozorišna jesen: "Ujka Vanja" otvara festival klasike

U okviru pratećeg programa najavljeno je predstavljanje monografija “Milena Dravić – više od umetnosti” Tatjane Nježić i Aleksandra Milosavljevića.
O najboljima će odlučivati žiri u kome su teatrolog Svetislav Jovanov; glumica Tanja Bošković; i rediteljka Snežana Trišić. U subotu, 23. novembra, svečano će biti uručene nagrade Festivala, a u čast nagrađenih biće izvedena predstava Milice Piletić i Jovana Grujića “Živi su, nije smešno”, inspirisana Nušićevim komedijama (koprodukcija Prvo prigradsko pozorište “PULS” teatar Lazarevac i Regionalno pozorište Novi Pazar).

27. Vršačka pozorišna jesen: "Ujka Vanja" otvara festival klasike

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde