27. Vršačka pozorišna jesen: Žiriju najbolja predstava “Zločin i kazna”, publici “Nečista krv”

0
61

U renoviranoj sali Narodnog pozorišta “Sterija” u Vršcu održan je od 15. do 23. novembra Festival pozorišne klasike.

27. Vršačka pozorišna jesen: Žiriju najbolja predstava "Zločin i kazna", publici "Nečista krv"
“Zločin i kazna”

Sterijina predstava “Zla žena” Narodnog pozorišta Subotica, u režiji Ive Milošević zatvorila je takmičarski deo 27. Vršačke pozorišne jeseni. Stučni žiri ove godine bio je u sastavu: glumica Tanja Bošković; rediteljka Snežana Trišić; i teatrolog Svetislav Jovanov. Prema njihovoj odluci najbolja predstava festivala je “Zločin i kazna” autora Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Dušana Petrovića, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke. Nagradu publike sa prosečnom ocenom 4,77 osvojila je “Nečista krv” Narodnog pozorišta u Beogradu, prema motivima istoimenog romana Borisava Stankovića, u dramatizaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića.

27. Vršačka pozorišna jesen: “Ujka Vanja” otvara festival klasike
nenad jezdić nečista krv
Nenad Jezdić igra glavnu mušku ulogu u predstavi “Nečista krv”

– “Zločin i kazna” – Modernom svetu, koji je izgubio moralni osećaj, kao i osećaj solidarnosti sa žrtvama, predstava prinosi ogledalo, u kojem greše, pate, ali i dosežu pokajanje kako oholi – oni koji su sebe uzvisili iznad ljudskog, tako i poniženi i u uvređeni – to jest, oni koje je naša sopstvena ravnodušnost pretvorila u podljude – obražložio je žiri svoju odluku.

Za najboljeg glumca festivala proglašen je Nenad Jezdić za ulogu Gazda Marka u drami “Nečista krv”. Ovo je u veoma kratkom vremenskom periodu, četvrto priznanje koje je Jezdić dobio za pomenutu rolu. Za najbolju glumicu Milica Sužnjević za ulogu Sultane u Sterijinoj komediji “Zla žena” Narodnog pozorišta Subotica.

26. Vršačka pozorišna jesen: Za publiku najbolja predstava “Korešpodencija”, za žiri “Anika i njena vremena”
zla žena
Milica Sužnjević u “Zloj ženi”

– Snažnim potezima Jezdić ocrtava dramu čoveka razapetog između strasti i konvencija, a osuđenog na propast u svetu u kojem se sve svodi naračun i posedovanje – naveo je žiri. U obrazloženju za najbolju glumicu rekli su: – Prolazeći disciplinovano i suptilno kroz različite scenske obrasce, od stilizacije i naturalizma do groteske i apsurda, pokazuje preobražaj precioze u žrtvu, i konačno u detinjastog monstruma koji se krije u svakom od nas.

Za mladog glumca nagrađen je Zlatan Vidović za ulogu Raskoljnikova u predstavi “Zločin i kazna”; za najbolju režiju Dušan Petrović takođe za predstavu “Zločin i kazna” u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banjaluka; dok je Specijalna nagrada pripala predstavi “Zla žena” Narodnog pozorišta Subotica.

27. Vršačka pozorišna jesen: Žiriju najbolja predstava "Zločin i kazna", publici "Nečista krv"
Zlatan Vidović u ulozi Raskoljnikova u predstavi “Zločin i kazna”

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde