26. Vršačka pozorišna jesen: Za publiku najbolja predstava “Korešpodencija”, za žiri “Anika i njena vremena”

0
178

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta “Sterija” u Vršcu održan je od 19. do 28. oktobra 26. Međunarodni festival klasike “Vršačka pozorišna jesen”.

anika i njena vremena
“Anika i njena vremena”, Foto: NP “Sterija” Vršac

Posle sedam odgledanih predstava iz ovogodišnje selekcije Festivala, žiri je jednoglasno doneo odluku da Nagrada za najbolju predstavu bude dodeljena “Aniki i njena vremena” ispirisana pripovetkama Ive Andrića, u režiji Ane Đorđević i produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Beo Arta iz Beograda. Žiri je bio u sastavu glumice Jelice Sretenović (predsednica); glumca Mihajla Nestorovića; i reditelja Andreja Nosova.

Ovacije i aplauzi: „Korešpodenti“ oduševili publiku na premijeri
Korešpodencija
“Korešpodencija”, Foto: NP “Sterija” Vršac

– Ova predstava kao celina, u adaptaciji, rediteljskom konceptu, tananoj glumačkoj igri i vrsnoj literaturi Ive Andrića zaslužila je ou nagradu, imajući u vidu njene krajnje umetničke domete, važna pitanja slobode, morala i kritike palanačkog života. “Anika i njena vremena” interpretira klasična književna stremljenja u moderni i veoma precizno scenski postavljen koncept koji u prvi plan stavlja čoveka u mladosti koji pravi izore i plaća cene svojih grešaka. Predstava posebno, kao celina, daje prostor celoj glumačkoj igri i uzbudljivim rediteljskim rešenjima – navodi se u obrazloženju žirija.

5. Bucini dani: Gran pri festivala Saši Torlakoviću
Kokan Mladenović, Foto: Promo
Kokan Mladenović, Foto: Promo

Nagrada za najbolju režiju pripala je Kokanu Mladenoviću za prestavu “Klošmerl” Gabrijela Ševarljea u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta.
– Kokan Mladenović je u ovoj veoma preciznoj, modernoj i ansambl predstavi uspeo da minimalnim sredstvima, kvalitetnim vođenjem i maštovitim i značenjskim subverzivnim rešenjima kreira poseban svet i time veoma značajnu predstavu. Posebno je važno što Mladenović u ovoj predstavi uspeva da kvalitetno ostvari multimedijalnost i obezbedi uzbudljivu i veoma scenski značajnu igru. Predstava BDP-a je pravi primer novog rediteljskog čitanja i promišljanja pozorišta danas. Ona je satira, politički komad ali i uzbudljiva pozorišna igra koja u svojim granicama daje pravi pečat današnjoj ulozi pozorišta, svevremenosti i univerzalnosti problema korupcije i mita – obrazložili su članovi žirija.

23. Jugoslovenski pozorišni festival od 5. do 12. novembra u Užicu
Anica Dobra i Branislav Lečić
Anica Dobra i Branislav Lečić, Foto: Promo/ Nikola Vukelić

Prema mišljenju publike, najbolja predstava na 26. Međunarodnom festivalu “Vršačka pozorišna jesen” je “Korešpodencija”. Ona je dobila ocenu 4,66. Predstava je Borislava Pekića i Borislava Mihajlovića Mihiza, u režiji Gorčina Stojanovića, u produkciji Zvezdara teatra. Drugo mesto sa ocenom 4,63 dele “Anika i njena vremena” i “Florentinski šešir” (režije Darijana Mihajlovića, produkcije Pozorišta “Boško Buha” iz Beograda).

“Korešpodencija” se kući vratila sa još dva značajna priznanja. Nagrada za najboljeg glumca uručena je Branislavu Lečiću, za ulogu Simeona Njegovana Lupusa, dok je njegova kolegica Anica Dobra za tumačenje Milice Njegovan proglašena za najbolju glumicu festivala.

63. Sterijino pozorje: Trijumf predstave „Jami distrikt“
Klošmerl
“Klošmerl”, Foto: NP “Sterija” Vršac

– U vrsnoj predstavi “Korešpodencija” Lečić je uspeo da sjajnim glumačkim sredstvima kreira i odigra vrhunsku ulogu Simeona Njegovana – Lupusa. U modernom rediteljskom konceptu Lečić je izgradio i duhovito i potresno, a veoma precizno i svojstveno odigrao maestralni karakter iz ovog komada! – navodi se u obraloženju žirija. A, za
Anicu su rekli da je “veoma biranim sredstvima i sa merom izgradila ulogu majke, ćerke, supruge i žene koja pokušava da živi u skladu sa svetom i sopstvenim interesima. Ona je komičnim i veoma tananim sredstvima odigrala Milicu, a posebno važno i pored velikog prostora za drugačiji pristup ostala je verna rediteljskom konceptu predstave.”

Treći Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice 2. i 3. novembra na Mećavniku
NP Sterija Vršac Vršačka pozorišna jesen 2018
Veliko interesovanje publike za festival “Vršačka pozorišna jesen”, Foto: NP “Sterija” Vršac

Dodeljene su i Nagrade “Tomislav Pejčić” za najboljeg mladog glumca. Pripale su Sanji Marković, za ulogu Ester, u predstavi “Viktor ili deca na vlasti” (režija Aleksandar Švabić; produkcija NP “Sterija”) i Aleksandru Jovanoviću, za više uloga u predstavi “Klošmerl” (režija Kokan Mladenović; produkcija BDP). Specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru uručena je ansamblu predstave “Klošmerl” Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Kokana Mladenovića.

Žiri je na kraju pozdravio organizaciju festivala “Vršačka pozorišna jesen”, izraživši nadu da će narednih godina biti moguće da festival nastavi sa još snažnijom umetničkom selekcijom. A, što će festival učiniti još kvalitetnijim i boljim.

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde