26. FEF Palić: Takmičarski program “Paralele i sudari”

0
35

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi “Eurocinema”, “Abazija” i “Lifka”. Deo programa prikazuje se tradicionalno i u bioskopu Fontana na Novom Beogradu.

26. FEF Palić: Takmičarski program "Paralele i sudari"
Ovogodišnji žiri kritike: Nick Pinkerton, Vesna Perić i Kieron Corless

Takmičarski program “Paralele i sudari” posvećen je dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope, koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, međuetničkim odnosima, pitanjima identiteta i potreba za mirom i suživotom, tolerancijom u najširem smislu. Selektor programa je britanski filmski kritičar Nil Jang. Kvalitet izabranih filmova vrednuje tročlani žiri kritike FEDEORA, sastavljen od uglednih evropskih filmskih kritičara: Nick Pinkerton; Kieron Corless; i Vesna Perić. Deset filmova iz ove selekcije biće prikazivani u sali obnovljenog bioskopa “Abazija” na Paliću.

26. FEF Palić: Predstavljen Glavni program, devet filmova u trci za nagrade

Mađarski film reditelja Milorada Krstića “Ruben Brandt kolekcionar” govori o psihoterapeutu koji sanja umetnička dela. On angažuje svoje pacijente da ih ukradu iz svetskih muzeja u nadi da će noćne more prestati kada ih bude posedovao. Poljski filma “Sveštenstvo” nagrađivanog reditelja Wojteka Smarzowskog pruža unutrašnji pogled na Katoličku crkvu kroz ispreplitane priče trojice sveštenika. Bugarski film “Irina” rediteljke Nadejde Koseve prati priču žene koja u želji da prehrani svoju porodicu zarobljenu u siromaštvu, postaje surogat majka.

Film “Brushalter” (Veit Helmer) donosi priču o vozaču vozova Nurlana, koga igra Predrag Miki Manojlović. On poslednji put pre penzionisanja putuje za Baku kako bi svoj usamljenički život obojio avanturističkim putovanjem. Litvanski film “Preživeli leto” rediteljke Marije Kavtaradzė govori o mladoj ambicioznoj psihološkinji koja preuzima odgovornost transporta dvoje pacijenata do psihijatrijske ustanove na moru. “Neka bude svetla” je film slovačkog reditelja Marka Škopa. Ostvarenje prati porodičnu priču četrdesetogodišnjeg Milana, oca troje dece. On kao građevinac radi u Nemačkoj kako bi obezbedio svoju porodicu u Slovačkoj.

26. FEF Palić: Nagrada “Aleksandar Lifka” Miljenu Kljakoviću Kreki
26. FEF Palić: Takmičarski program "Paralele i sudari"
Predrag Miki Manojlović u filmu “Brushalter”

Albanski film “Zaboravljena planina” je delo reditelja Ardita Sadikua. Govori o Rikardu, čoveku koji se nakon što ga sin isteruje iz kuće, oslanja na ljubaznost svoje ćerke Eme i njenog muža Lorenca. Oni mu nude kuću za stanovanje na “Prokletoj planini”. Film “Skandinavska tišina” (Martti Helde) je psihološka drama sa elementima trilera. Reč je o ponovnom susretu dvoje ljudi koji ih primorava da otkriju pozadinu nasilnog čina koji se dogodio pre mnogo godina. Gruzijski film “Žetva” (Misho Antadze) prikazuje odnos između prirode i tehnologije u gruzijskim predelima u eri kripto-rudarstva. Drama “Oštrim nožem” (Teodor Kuhn) priča priču o čoveku koju je izgubio sina u neo-nacističkom napadu.

Na programu selekcije “Paralele i sudari” su i tri kratkometražna filma: “Zajednička bašta” (Vytautas Katkus), o hladnom odnosu oca i sina koji se, usled ravnodušnosti, potpuno raspada; “Rana” (Arthur Sukiasyan), dokumentarac o drugom najvećem gradu Jermenije koji se još oporavlja od katastrofalnog zemljotresa iz 1988; i “Razdvojeni” (Diana Cam Van Nguyen) koji govori o životu nakon gubitka voljene osobe.

26. FEF Palić: Nagrada “Aleksandar Lifka” i za Rajka Grlića
26. FEF Palić: Takmičarski program "Paralele i sudari"
Jean-Charles Hue

Francuski scenarista i reditelj Jean-Charles Hue dobitnik je nagrade Underground Spirit 26. Festivala evropskog filma Palić, koja se dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije.

– Nagrada Underground spirit 2019, koja će mi za kinematografski rad biti uručena na Festivalu evropskog filma u Paliću, za mene je od izvanrednog značaja iz nekoliko razloga. Jedan od njih jeste što gajim divljenje prema mnogim filmskim stvaraocima koji su primili ovu prestižnu nagradu. Naročito mislim na F. Ž. Osana, čiju filmsku poeziju uvažavam koliko i velikodušnost njenog stvaraoca. Pored toga, naročito ističem napore da se ovom nagradom ukaže zahvalnost delima koja se nalaze u nezahvalnom, teškom položaju, jer pomalo naivno nastoje da u unapred izgubljenoj bici raskinu sa izvesnim prirodnim zakonima koji mnogim cvetovima ne omogućavaju da isklijaju na površinu kako bi se rascvetali u punom sjaju – rekao je Hue.

26. FEF Palić: Gost festivala zvezda elektronske muzike DJ Džejms Lavel

Da podsetimo, dobitnici ovogodišnje Nagrade “Aleksandar Lifka” koja se tradicionalno dodeljuje istaknutim domaćim i inostranim filmskim stvaraocima su domaći scenograf Miljen Kljaković Kreka i hrvatski filmski reditelj Rajko Grlić.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde