26. FEF Palić: Nagrada “Aleksandar Lifka” i za Rajka Grlića

0
41

26. Festival evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

26. FEF Palić: Nagrada "Aleksandar Lifka" i za Rajka Grlića
Jok jedno vredno priznanje za Rajka Grlića, Foto: Pradeep Edussuriya

Festival evropskog filma Palić tradicionalno dodeljuje nagrade “Aleksandar Lifka” istaknutim domaćim i insotranim filmskim stvaraocima, koji su svojim angažmanom dali zuzetan doprinos evropskoj kinematografiji ostavivši neizbrisiv trag. Pored scenografa Miljena Kljakovića Kreke, ovogodišnja nagrada otići će i u ruke Rajka Grlića. Hrvatski filmski reditelj autor je kultnih ostvarenja “Samo jednom se ljubi”; “U raljama života”; “Karaula”; “Ustav republike Hrvatske” i drugih.

26. FEF Palić: Nagrada “Aleksandar Lifka” Miljenu Kljakoviću Kreki

Rajko Grlić (Zagreb, 1947), režiju igranog filma magistrirao 1971. na FAMU u Pragu. Autor je nekih on najznačajnijih filmova na našim prostorima, koji su prikazivani na redovnom bioskopskom repertoaru svih pet kontinenata, i u takmičarskim programima najvećih svetskih festivala uključujući i Kan. Kao scenarista radio je na pet dugometražnih igranih filmova drugih režisera, kao i na televizijskoj seriji “Grlom u jagode”. Bio je i producent više dugometražnih filmova. Uz to je napisao i režirao 16 kratkometražnih filmova i 14 dokumentarnih za televiziju.

Jugoslovenska kinoteka: Rajko Grlić promovisao knjigu “Neispričane priče”
26. FEF Palić: Nagrada "Aleksandar Lifka" i za Rajka Grlića

Napisao je, režirao i producirao interaktivnu filmsku školu “How to Make Your Movie; An Interactive Film School”, koja je 1998. u Njujorku proglašena za najbolju svetsku multimediju. Dobitnik je Nagrade grada Zagreba; Godišnje nagrade “Vladimir Nazor”; Nagrade “Vladimir Nazor” za životno delo; Nagrade grada Denvera za doprinos svetskom filmu; a i počasni je građanin Monpeljea; i počasni doktor Univerziteta u Novoj Gorici.

Zagrevanje za 26. FEF Palić: “Best of Europe 2018” u Subotici

26. FEF Palić, održaće se tradicionalno na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi “Eurocinema”; “Abazija”; i “Lifka”. Pre i tokom festivalskog programa i centralnog dela manifestacije, publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope. I, to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, radionicama i stručnim predavanjima.

26. FEF Palić: Gost festivala zvezda elektronske muzike DJ Džejms Lavel
26. FEF Palić: Nagrada "Aleksandar Lifka" i za Rajka Grlića

Filmski festival Palić osnovan je 1992. i od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog regionalnog festivala u teškim vremenima izolacije i prvih pokušaja povezivanja kinematografija, tada zaraćenih zemalja, izrastao je u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala. Od 2003. postaje Festival evropskog filma Palić okrenuvši se promovisanju stvaralaštva evropskih autora, a time i mesto okupljanja najvažnijih umetnika koji oblikuju kulturnu scenu Starog kontineta. Festival su posetili, između ostalih, Nikita Mihalkov; Ken Louč; Roj Anderson; Ken Rasel; Brajan Koks; Teo Angelopulos; Kristi Puju; Jirži Mencl; kao i najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije. FEF Palić je i dobitnik nagrade EFFE (u organizaciji Evropske asocijacije festivala) za najbolji evropski umetnički festival u 2017/18. godini.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde