26. FEF Palić: Gost festivala zvezda elektronske muzike DJ Džejms Lavel

0
44

26. Festival evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula, a organizatori pripremaju brojne novine za sve koji će posetiti Palićku oazu filma. Pored rekordnog broja filmova, više od 130 filmova u 15 programskih celina, posetioci će kao i prethodnih godina, moći da uživaju u muzičkim i vizuelnim događajima, koji su i oblikovali specifičnu atmosferu ove manifestacije.

26. FEF Palić:  Gost festivala zvezda elektronske muzike DJ Džejms Lavel

Jedan od posebnih događaja tokom festivala biće i specijalna projekcija britanskog muzičkog dokumentarca “Man from Mo’Wax”. Film govori o turbulentnom životu i karijeri ikone underground DJ scene Džejmsa Lavela (James Lavelle). Festival će ugostiti reditelja ovog filma Metjua Džonsa (Matthew Jones); producenta Majkla MekMahona (Michael McMahon); kao i glavnog protagonistu Lavela. Džejms Lavel će nakon projekcije, 25. jula, u bioskopu “Abazija” na Paliću, odgovarati na pitanja publike.

25. FEF Palić: Filmu “Devojka” nagrada stručnog žirija i “Gorki list” publike

U ovom atipičnom dokumentarcu se na krajnje iskren način prikazuju usponi i padovi popularnog umetnika. Gledaoci će moći da prođu kroz gotovo tri decenije koje su oblikovale savremenu britansku kulturu. U filmu o Lavelovom uticaju na muzičku scenu govore brojni svetski poznati izvođači (DJ Shadow; Ian Brown; Massive Attack; Grandmaster Flash; Josh Homme…) koji su tokom karijere sarađivali sa njim.

Ovo je izuzetna priča o jednoj od najenigmatičnijih, ali i najuticajnijih figura savremene britanske kulture, nastale od impozantne građe od 700 sati snimaka iz eksluzivne privatne arhive umetnika. Film “Man from Mo’Wax” je retka prilika i jedinstvena šansa za uvid u Lavelovo stasavanje od nepoznatog tinejdžera do globalne muzičke zvezde.

25. FEF Palić: Brajanu Koksu uručena nagrada “Aleksandar Lifka”

– Ovaj film je mnogo ličniji od tipičnog muzičkog dokumentarca. Zauvek ću biti zahvalan Džejmsu i DJ Shadowu na ovom neusiljenom i do sada neviđenom pogledu u njihove živote. I, na tome što su obojica bili toliko velikodušni da mi povere svoje intimne, snimljene uspomene! Voleo bih da ljudi izađu iz bioskopa inspirisani, i da im prenesemo barem delić Džejmsove divlje i lude sanjalačke strane ličnosti – rekao je Metju Džouns, reditelj filma.

26. FEF Palić:  Gost festivala zvezda elektronske muzike DJ Džejms Lavel
Reditelj Metju Džouns i Džejms Lavel, Foto: Twitter / British Film Institute

Lavel će narednog dana (26. jula) nastupiti na Paliću u okviru Summer3p festivala elektronske muzike, što je rezulat saradnje dva palićka festivala.

Craig Morrison (Silicone Soul): Radujem se nastupu na Summer3p festivalu

Džejms Lavel je engleski muzičar, osnivač i vlasnik izdavačke kuće “Mo’Wax” koju je pokrenuo 1992. Pre nego što je postao svetski poznat DJ, stasavao je uz roditeljsku kolekciju ploča i na setovima je puštao muzičare poput Stivija Vondera i rok legendi “Deep Purple”. Kao tinejdžer se zaljubljuje u hip-hop, sa 14 godina pušta muziku u rodnom Oksfordu, a potom započinje proboj na londonskoj sceni. Izdavačku kuću “Mo’Wax” osniva u svojoj 18. godini. U okviru nje izdaje niz kultnih albuma, među kojima se izdvaja “DJ Shadow – Endtroducing…..”; kao i “Psyence Fiction” debitantski album grupe “UNKLE”, koju u tom trenutku čine upravo on i DJ Shadow, a na kome gostuju zvezde britanske alternativne scene (Tom Jork; Ričard Eškroft; i drugi).

Exit 2019: Zaokružen dugačak spisak muzičkih zvezda
26. FEF Palić:  Gost festivala zvezda elektronske muzike DJ Džejms Lavel
James Lavelle & DJ Shadow Foto: Donald Milne

Zapaženu karijeru ostvaruje i kao producent filmske muzike (Sexy Beast), a poznat je i po svojim remiksima rok i alternativnih grupa (Garbage; The Verve; Massive Attack). Producirao je naslovnu numeru albuma “…Like Clockwork” grupe “Queens of the Stone Age”, koji je 2013. bio nominovan za Gremi u tri kategorije. Bio je kurator čuvenog muzičkog festivala Meltdown 2014. godine, nakon što su se u istoj ulozi okušali velikani pop kulture poput Dejvida Bouvija; Peti Smit; i Džarvisa Kokera. Lavel je bio zadužen za saundtrek serije “Trust”, u kojoj je jedan od reditelja bio i oskarovac Deni Bojl.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde