26. FEF Palić: Predstavljen Glavni program, devet filmova u trci za nagrade

0
75

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se tradicionalno održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi “Eurocinema”, “Abazija” i “Lifka”. Deo programa prikazuje se tradicionalno i u bioskopu Fontana na Novom Beogradu.

26. FEF Palić: Predstavljen Glavni program, devet filmova u trci za nagrade
Devet filmova takmičiće se za nagrade

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope. Oni će biti u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru. Glavni program 26. FEF Palić, po izboru selektora Nenada Dukića, karakteriše dobar balans između novih filmova renomiranih autora i, s druge strane, filmova mladih reditelja. Osim tri filma, koji će biti prikazani van takmičarske konkurencije, za nagrade Zlatni toranj za najbolji film festivala, Palićki toranj za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija, takmičiće se devet dugometražnih igranih filmova. Njih će ocenjivati petočlani međunarodni žiri u sastavu: Tom Burke; Aleš Pavlin; Syllas Tzoumerkas; Lawrence Tooley; i Marta Bereš. Glavni takmičarski program će biti prikazan na Letnjoj pozornici na Paliću, i reprizno u bioskopu “Eurocinema” u Subotici.

26. FEF Palić: Gost festivala zvezda elektronske muzike DJ Džejms Lavel
26. FEF Palić: Predstavljen Glavni program, devet filmova u trci za nagrade
Ilija Tatić (izvršni producent festivala), Miroslav Mogorović ( programski direktor), Radoslav Zelenović (direktor festivala), Foto: FEF Palić

Francuski film “Jadnici” (Ladj Ly) je dobitnik je Velike nagrade žirija u Kanu 2019. Zasnovan je na istoimenom kratkom filmu, i nudi provokativni uvid u tenzije koje vladaju između lokalnog stanovništva i policije u toku nemira u predgrađima Pariza 2015. godine.

Svetsku premijeru na Festivalu imaće domaće filmsko ostvarenje “Ajvar” rediteljke Ana Marie Rossi. Vida (Nataša Ninković) i Bane (Sergej Trifunović) su bračni par koji već duže vreme živi u Skandinaviji. Imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu. Bane u Beogradu ima mladu ljubavnicu, za koju je Vida saznala, ali o tome ćuti…

26. FEF Palić: Nagrada “Aleksandar Lifka” Miljenu Kljakoviću Kreki

Publika će u okviru Glavne selekcije biti u prilici da pogleda i najbolji slovenački film u 2018. godini “Neću da budem luzerka” rediteljke Urše Menart. Reč je o komediji koja prati život milenijalke Špele, istoričarke umetnosti, u pokušaju da se osamostali i odraste.

Litvanski film “Oleg” reditelja Jurisa Kursietisa prikazan je u okviru programa “15 dana autora” ove godine u Kanu. Govori o mladiću koji se bori za preživljanje, odlazeći na ilegalan rad u Brisel. Francuski film “Šta verujete” (Safy Nebbou), prikazan je u programu “Panorama” ovogodišnjeg Berlinala. Glavna uloga poverena je izvrsnoj Žilijet Binoš, koja glumi pedesetogodišnju razvedenu učiteljicu Klaru. Izraelsko-nemački film “Okovan” u režiji Eynayim Sheli, još jedan je u nizu filmova prikazanih na ovogodišnjem Berlinalu. Film govori o nadmenom policajcu, koji posesivnost izjednačava sa ljubavlju. Njemu se ruši moćan, ali često neugodan svet mačoizma…

26. FEF Palić: Nagrada “Aleksandar Lifka” i za Rajka Grlića

Mađarski film “Trezor” (Peter Bergendy) dobio je osam mađarskih nacionalnih nagrada i jedno je od izvanrednih ostvarenja na programu Glavnog programa festivala. Govori o kraju mađarske revolucije 1956, kada policija unajmljuje osuđenog pljačkaša da obije trezor Ministarstva unutrašnjih poslova. “Bog postoji, ime mu je Petrunija” rediteljke Teone Mitevske dolazi iz Severne Makedonije. Svoju premijeru film je imao u okviru Glavnog programa Berlinala 2019. Makedonka pokreće haos svojim upadom na tradicionalnu ceremoniju namenjenu isključivo muškarcima… Nemački film “Delo bez autora” (Florian Henckel von Donnersmarck) inspirisan je stvarnim događajima. Govori o mladom studentu slikarstva Kurtu koji se zaljubljuje u koleginicu Eli. Njen otac, poznati doktor i profesor Seband, protivi se ćerkinom izboru i čini sve da uništi vezu sa Kurtom…

U Užicu završeno snimanje filma “Ajvar”
26. FEF Palić: Predstavljen Glavni program, devet filmova u trci za nagrade
Sergej Trifunović i Nataša Ninković u filmu “Ajvar”

Van konkurencije biće prikazana tri filma eminentnih svetskih i evropskih reditelja Pedra Alomodovara, Kena Louča i braće Darden. Drama “Tuga i slava” Pedra Almodovara svečano će otvoriti festival. Ovo ostvarenje prati priču mladog reditelja koji preispituje sve izbore koje je donosio u životu dok mu se svet ruši, a sadašnjost i prošlost prepliću. Glavni glumac je Antonio Banderas i dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu na ovogodišnjem Kanskom festivalu. Film “Izvinite, zaboravili smo vas” Kena Louča je takođe prikazan na Kanskom festivalu. Priča prati Rikija i njegovu porodicu u pokušaju borbe protiv duga koji vuku još od 2008. Nada u oporavak pojavljuje se sa blistavim novim kombijem i prilikom koju nudi sopstvena prevoznička firma… Festival će svečano biti zatvoren belgijskim filmom “Mladi Ahmed” braće Darden. Govori o radikalizaciji belgijskog tinejdžera koja ga vodi u njegov lični džihad. Ova filmska priča rediteljskog dvojca ovenčana je nagradom za najbolju režiju u Kanu.

Takođe, završne festivalske večeri biće dodeljena i Gorki list nagrada publike, za najbolji film po mišljenju publike u Glavnom takmičarskom programu. Priznanje se ove godine dodeljuje četvrti put.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde