25. FEF Palić: “Zlatni toranj” filmu “Devojka”

0
120
25. FEF Palić: "Zlatni toranj" filmu "Devojka"
“Zlatni toranj”, Foto: FEF Palić

Plakat 25. FEF Palic25. Festival evropskog filma Palić 2018 je održan u Paliću i Subotici od 14. do 20. jula.

Međunarodni žiri 25 FEF Palić radio je u sastavu: rediteljka Ildiko Enjedi (Mađarska), predsednica; producentkinja i glumica Ieva Norvilien (Litvanija); glumac Ibrahim Koma (Francuska); reditelj Marinus Gruthof (Holandija); i glumica Nataša Ninković (Srbija). Pošto je pogledao 12 filmova u Glavnom (takmičarskom) programu, doneo je odluku da se “Zlatni toranj” za najbolji film dodeli filmu “Devojka”, u režiji Lukasa Donta, realizovanom u belgijsko-holandskoj koprodukciji.

Iz filma "Devojka"
Iz filma “Devojka”, Foto: Promo

– Ovaj film je najcelovitije i najmoćnije delo u Takmičarskom programu. Ostvarenj ne samo da se bavi iskrenošću i kompleksnošću složene teme, već to čini duboko i bez stereotipa. Film nas je dirnuo na više nivoa – navodi se u saopštenju žirija.

Palić 2017: „Zlatni toranj“ filmu „Park“

“Palićki toranj” za najbolju režiju ove godine pripao je Rasmusu Klosteru Brou za režiju danskog filma “Krtica”.
– Za nesvakidašnje postignuće reditelja na svim poljima: odličan scenario, rad sa glumcima, montaža i vizuelni koncept. Izabrao je dobro poznat, naizgled lak žanr za koji jedino profesionalci znaju koliko je komplikovan – obrazložio je svoju odluku žiri.

Dušan Kovačević svečano otvorio jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić

Specijalno priznanje dodeljeno je španskom filmu “Karmen i Lola” rediteljke Aranče Ečevarije.
– Za hrabar prvi film; za iskren, nežan i autentičan prikaz kulture; za rad sa naturščicima; za sigurno vođenje ove riskantne i komplikovane avanture; za sve glumce, njihovu hrabrost i odličnu glumu – naveli su članovi žirija.

25.FEF Palić: Otvorena izložba „Milena“ i uručen srebrenjak Mileni Dravić

Žiri kritike – žiri FEDEORE (Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana) takmičarskog programa “Paralele i sudari” 25. FEF Palić, radio je u sastavu: crnogorska filmska teoretičarka i kritičarka prof. dr Maja Bogojević; bugarska filmska kritičarka Pavlina Jeleva; i italijanska kritičarka Kjara Spanjoli Gabardi. Pošto je odgledao 10 filmova iz pomenute selekcije, žiri je jednoglasno doneo odluku da Nagradu za najbolji film dodeli mađarskom ostvarenju “Cvetna dolina” u režiji Lasla Čuja.
– Snažna filmska priča debitantskog igranog ostvarenja koja prikazuje kako savremeni mladi ljudi na marginama traže ljubav i bore se za osnovni opstanak u potpuno otuđenom društvu – navodi se u saopšenju žirija FEDEORE.

25. FEF Palić: Brajanu Koksu uručena nagrada „Aleksandar Lifka“

FIPRESCI žiri je odlučio da svoju nagradu za najbolji film Glavnog programa dodeli franscuskom filmu “U ratu” režisera Stefana Brizea. Inače, ove godine ovaj žiri je bio u sastavu: Masimo Leki (Italija), predsednik; Nina Sputnitskaja (Rusija); i Tonči Valentić (Hrvatska).
– Za maestralan i očaravajući način na koji reditelj prenosi društvenu bitku u jedinstven sinematički doživljaj, kao i za neponovljivu glumu Vinsenta Lindona – obrazložio je žiri svoju odluku.

RADE ŠERBEDŽIJA: „Pre kiše“ me je upisao na filmsku mapu svetskog filma

25. FEF Palić: "Zlatni toranj" filmu "Devojka"

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde