25.FEF Palić: Otvorena izložba “Milena” i uručen srebrenjak Mileni Dravić

0
124

Milena Dravić je naša jedina autentična filmska glumica, ocenila je Mira Banjac, a Radoslav Zelenović ukazao da je Milena kulturno dobro od najvećeg značaja za ovu zemlju.

srebrenjak za milenu dravić 25. fef palić foto
Milena Dravić, Foto: FEF Palić

Velikoj glumici, prvoj dobitnici nagrade “Aleksandar Lifka” i dugogodišnjoj predsednici Saveta Festivala evropskog filma Palić Mileni Dravić je na Letnoj pozornici 17. jula uručen srebrnjak, ustanovljen povodom 25. Festivala. Stajaćim ovacijama publika je pozdravila voljenu filmsku divu.

65. Pulski filmski festival: Ovacije za Milenu Dravić
Radoslav Zelenović ukazao da je Milena kulturno dobro od najvećeg značaja za ovu zemlju
Radoslav Zelenović ukazao da je Milena kulturno dobro od najvećeg značaja za ovu zemlju, Foto: FEF Palić

– Srećna sam što sam deo ovog Festivala, što sam svim srcem radila za njega. Srećna sam što vas vidim. I vi kao publika možete da pomognete da ni jednog trenutka ne dođe opstanak ovog Festivala u pitanje. I vi ste borci za pravu stvar, za umetnost i kulturu ove zemlje. Za mene je ovo veliki i značajan datum! – rekla je Milena Dravić.

Dušan Kovačević svečano otvorio jubilarni 25. Festival evropskog filma Palić
srebrenjak za milenu dravić 25. fef palić foto
Srebrenjak za filmsku divu, Foto: FEF Palić

U čast glumice prikazan je “Mali film o velikoj Mileni” Miloša Radovića, koji govori o njenom radu.
Uručenju priznanja prethodilo je otvaranje izložbe “Milena”, autora Maje Medić i Stefana Arsenijevića u Otvorenom univerzitetu u Subotici, kao i predstavljanje monografije o Mileni Dravić, koju je priredila Tatjana Nježić. Izložbu je otvorila Mira Banjac.

Otvoren Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića u Jugoslovenskoj kinoteci
izložba i promocija monografije 25. fef palić
Otvaranje izložbe “Milena” i promocija monografije, Foto: FEF Palić

– Lice kojim smo okruženi, to je najskuplje lice naše kinematografije. Milena je naša jedina autentična filmska glumica. Ne događa se često takva karijera. Milenina i Draganova karijera čine čast ovoj zemlji, koja možda ponekad misli da joj kultura i ne treba. Ona je lice koje zna svaki građanin ove zemlje. Drago mi je da je ona na Festivalu za koji se borimo da se održi – rekla je Mira Banjac.

25. FEF Palić: Brajanu Koksu uručena nagrada „Aleksandar Lifka“
izložba i promocija monografije 25. fef palić
Izložba “Milena” autora Maje Medić i Stefana Arsenijevića u Otvorenom univerzitetu u Subotici, Foto: FEF Palić

Direktor Festivala Radoslav Zelenović podsetio je na Milenin prvi film “Vrata ostaju otvorena” Františeka Čapa, koji 2019. obeležava 60 godina postojanja.
– Bio je to početak jedne brilijantne karijere, u kojoj je Milena do danas ostvarila oko 160 filmskih i TV uloga. Po njima se pamti i prepoznaje film sa naših prostora. Zbog njih je postala i ostala najveća filmska diva ovih prostora i jedan od utemeljivača srpskog i jugoslovenskog filma. Milena je kulturno dobro od najvećeg značaja za ovu zemlju! – kazao je Zelenović.

RADE ŠERBEDŽIJA: „Pre kiše“ me je upisao na filmsku mapu svetskog filma
milena i radoslav zelenović na izložbi
Milena Dravić i Radoslav Zelenović razgledaju izložbu, Foto: FEF Palić

Monografija o Mileni Dravić je objavljena u ediciji posvećenoj dobitnicima nagrade “Dobričin prsten” za životno delo. Tatjana Nježić je istakla da je knjiga podeljena u pet celina i tri sloja:
– Jedan sloj su njene uloge, odnosno njena priča o tome kako je pripremala uloge. Tu je suština njenog stvaralačkog pristupa. Drugi sloj su priče iz života, kada recimo govori o Ivi Pogoreliću, i tu vidite njen punokrvni odnos prema životu. A, treći sloj je masterklas na temu: kako se živi na braniku najvećih vrednosti uvek i kako se ne poklekne nikad – objasnila je autorka monografije.

Nagrada „Žanka Stokić“ uručena Nataši Ninković
izložba i promocija monografije 25. fef palić
Radoslav Zelenović, Milena Dravić, Mira Banjac i Tatjana Nježić na predstavljanju monografije, Foto: FEF Palić

– Dobila sam mnogo nagrada, međutim za mene je najvažnije bilo da sam unutar sebe zadovoljna ulogom koju sam igrala. Mogli su to da budu i Oskari i Palme, sve to ne bi vredelo, ako nisam zadovoljna! – istakla je Milena Dravić na otvaranju izložbe.

monografija milena dravić
Milena je prisutnima i potpisivala monografiju, Foto: FEF Palić

Diva se prisetila i početaka Palićkog festivala.
– Kada me je Rale pozvao, pomislila sam: “Festival je deo i moje obaveze, deo mog posla”. Pristala sam i osam godina bila u Savetu. Bila je to stvarno velika bitka. Prepreka je bilo mnogo, ali smo imali entuzijazma i bili smo uporni. Nastao je Festival koji je doživeo i dane kada je proglašen najboljim filmskim festivalom u Evropi. Moramo biti svi ovde jer bitka ide i dalje, i učiniti sve da ostane najbolji evropski festival. Zemlja bez kulture je siromašna, jadna i bedna! – rekla je Milena Dravić.

Milena Dravić jubilarni laureat glumačkog priznanja za životno delo „Dobričin prsten“
izložba i promocija monografije 25. fef palić
Sa izložbe “Milena” autora Maje Medić i Stefana Arsenijevića, Foto: FEF Palić

Lepo, emotivno i dragoceno druženje sa publikom i novinarima u Otvorenom univerzitetu Milena je završila rečima:
– U mom životu veliku podršku sam imala u mom suprugu, Draganu Nikoliću. Ovom prilikom mu se zahvaljujem. Mnoge lepe stvari su mi se dogodile zahvaljujući njemu. On je i sada tu sa nama, dok mi ovde pričamo, tako da vam se i on zahvaljuje!

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde