25. FEF Palić: Filmu “Devojka” osim nagrade stručnog žirija i “Gorki list” publike

0
122

Plakat 25. FEF PalicOstvarenje “Devojka”, dobitnik “Zlatnog tornja” za najbolji film, dirnulo je publiku jubilarnog 25. Festivala evropskog filma Palić.

Posetioci su ovom filmu dali najviše svojih glasova i time ga imenovali za laureata “Gorki list”, nagradu publike. Inače, posetioci su za filmove iz Glavnog takmičarskog programa glasali na dva načina: na sajtu Festivala; i putem glasačkih listića, koji su popunjavani posle projekcija.

25. FEF Palić: „Zlatni toranj“ filmu „Devojka“
25. FEF Palić: Filmu "Devojka" osim nagrade stručnog žirija i "Gorki list" publike
Nagrada “Gorki list”, Foto: FEF Palić

Kroz ovogodišnje 25. izdanje FEF Palić nastavila se višegodišnja saradnja “Gorkog lista” i Festivala. Već pune dve decenije “Gorki list” upotpunjuje atmosferu i festivalski ambijent, ali i podstiče gledaoce na razmišljanje i reakciju, te ih poziva da otvorenih čula prate svet oko sebe.

25. FEF Palić: Filmu "Devojka" osim nagrade stručnog žirija i "Gorki list" publike
Dobitnici nagrada 25. FEF Palić na Letnjoj pozornici, Foto: FEF Palić

“Gorki list” nagradom publike za najbolji film dokazuje da publika preuzima aktivnu ulogu i iz svog ugla sagledava dela filmske umetnosti prikazana na Festivalu. Na taj način je uvaženo, pored mišljenja stručnog žirija, i mišljenje najbrojnijeg “žirija”, odnosno onih zahvaljujući čijoj lojalnosti i posvećenosti filmu Festival traje svih ovih godina. I, uvažavajući činjenicu da se izbor najboljeg filma po mišljenju publike često zasniva na drugačijim kriterijumima od kriterijuma stručnog žirija.

25.FEF Palić: Otvorena izložba „Milena“ i uručen srebrenjak Mileni Dravić
25. FEF Palić: Filmu "Devojka" osim nagrade stručnog žirija i "Gorki list" publike
Reditelj filma “Devojka” Lukas Dont obratio se palićkoj publici video porukom, Foto: FEF Palić

Nagrade najboljim ostvarenjima 25. Festivala uručene su sinoć na Letnjoj pozornici Palić. Kao što smo već pomenuli, “Zlatni toranj” za najbolji film žiri je dodelio ostvarenju “Devojka” u režiji Lukasa Donta, realizovanom u belgijsko-holandskoj koprodukciji. Reditelj se palićkoj publici sinoć obratio video porukom.
– Ovaj film je najcelovitije i najmoćnije delo u Takmičarskom programu, koje ne samo da se bavi iskrenošću i kompleksnošću složene teme, već to čini duboko i bez stereotipa. Film nas je dirnuo na više nivoa! – navodi žiri u svom obrazloženju.

toranj RASMUS KLOSTER
Rasmusu Klosteru Brou za režiju danskog filma “Krtica” dodeljen je “Palićki toranj” za najbolju režiju, Foto: FEF Palić

“Palićki toranj” za najbolju režiju dodeljen je Rasmusu Klosteru Brou za režiju danskog filma “Krtica”. Specijalno priznanje je dobio španski film “Karmen i Lola” rediteljke Aranče Ečevarije.

25. FEF Palić: Brajanu Koksu uručena nagrada „Aleksandar Lifka“
FEDORA
Laslo Čuja dobio je nagradu žirija FEDORA za film “Cvetna dolina”, Foto: FEF Palić

Žiri kritike – žiri FEDEORA (Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana) takmičarskog programa “Paralele i sudari” jednoglasno je doneo odluku i Nagradu za najbolji film dodelio mađarskom ostvarenju “Cvetna dolina” u režiji Lasla Čuja. FIPRESCI žiri je Nagradu za najbolji u Glavnom takmičarskom programu dodelio francuskom ostvarenju “U ratu”, režisera Stefana Brizea.

RADE ŠERBEDŽIJA: „Pre kiše“ me je upisao na filmsku mapu svetskog filma
25. FEF Palić: Filmu "Devojka" osim nagrade stručnog žirija i "Gorki list" publike
Foto: FEF Palić

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, koji se održao od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici prikazao je stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina: Glavni takmičarski program; Paralele i sudari; Mladi duh Evrope; Novi mađarski film; Crnomorska regija u fokusu; Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka; Omaž program dobitnicima nagrade Underground Spirit; Ekološki dokumentarci; Klasici na trgu; Best of Europe 2017; selekcija filmova sa festivala “Žigmond Vilmoš” iz Segedina; i Palić u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde