25. FAF: Premijera debitantskog igranog filma Milene Grujić “A.S. (25)”

0
186
25. FAF: Premijera debitantskog filma Milene Grujić "A.S. (25)"

U okviru jubilarnog, 25. Festivala autorskog filma (FAF) premijerno će biti prikazano pred beogradskom publikom šest ostvarenja mladih domaćih autora, od kojih će tri imati svetske premijere.

Mlada rediteljka Milena Grujić predstaviće svoj diplomski i ujedno prvi dugometražni igrani film “A.S. (25)”. Premijerno prikazivanje je u Domu omladine Beograda 28. novembra (19.30h).  Film će publika moći da pogleda u još dva termina- 29. novembra u Dvorani Kulturnog centra (14h); i 30. novembra u Zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1 (17h). Reč je o drami sa elementima kriminalističkog i ljubavnog filma.

Milena Grujić je pažnju ljubitelja sedme umetnosti privukla svojim nagrađivanim kratkim filmovima “Fajront” i “Sve što raste”. Snimanje filma “A.S. (25)” se odvijalo u dve etape: tokom zime 2017. i tokom zime 2018. godine, uz puno entuzijazma i minimalna finansijska sredstva.

25. FAF: Hana Jušić, Ognjen Glavonić i Arijel Švajcer članovi žirija
25. FAF: Premijera debitantskog filma Milene Grujić "A.S. (25)"
Nikola Šurbanović, Dominika Walo i Vladimir Gvojić u filmu “A.S. (25)”, Foto: Marko Kažić

Film “A.S. (25)” prati Saleta, glavnog junaka, koji zajedno sa svojim ortakom Andrejem jedne večeri pljačka menjačnicu. Međutim akcija polazi po zlu i oni spletom okolnosti završavaju u stanu studentkinje iz Poljske, koja postaje njihov talac. Scenario filma je inspirisan istinitim događajem od pre nekoliko godina, a na pisala ga je rediteljka Milena Grujić.

– Živim u Žarkovu, i imala sam priliku da doživim razne žarkovačke obračune, od sitnih čarki do pljačke menjačnice u kraju koja je pošla po zlu, kada su počinioci čekali skriveni u stanu da ih policija nađe. Neke od tih momaka poznajem iz vrtića ili osnovne škole… Inicijalno me je zainteresovao psihološki pritisak koji se javlja u takvoj situaciji, pa sam dalje maštala i u scenario dodala neke druge motive koji me inspirišu – izjavila je Milena.

25. FAF: Jubilarni festival otvara film “Parazit”, kanski pobednik

Na nastanku “A.S. (25)” radila je mala ekipa sa skromnim budžetom. Svi su se dobro poznavali, jer su sarađivali od prve godine fakulteta. Kako je rediteljka rekla, snimanje je bilo veoma uzbudljivo i napeto, uz mnogo prepreka. Sve su uspeli da prevaziđu uglavnom zahvaljujuci mladalačkom entuzijazmu, visokom stepenu kolegijalnosti i razumevanja.

Milena je napisala scenario za film, režirala ga i montirala. U filmskoj ekipi su bili i direktor fotografije Luka Trajković; scenografkinja Nađa Antić; kostimografkinja Petra Fotez; dok je za snimanje i dizajn zvuka bio zadužen Antonio Toni Andrić.
Glavnu ulogu u filmu tumači Vladimir Gvojić (Sale). Pored njega važne role imaju Nikola Šurbanović (Andrej) i poljska glumica Dominika Valo (tumači lik studentkinje Olge). Uloge u filmu ostvarili su Nenad Pećinar; Miodrag Miki Krstović; Anastasia Anja Mandić; Rambo Amadeus…

25. FAF: Srpska premijera filma “Asimetrija” Maše Nešković
25. FAF: Premijera debitantskog filma Milene Grujić "A.S. (25)"
Direktor fotografije Luka Trajković i rediteljka Milena Grujić, Foto: Marko Kažić

Glumac Vladimir Gvojić već je sarađivao sa Milenom Grujić na kratkim filmovima “Fajront” i “Marlon”. Kako je rekla scenariskinja i rediteljka, uloga Saleta u “A.S. (25)” zapravo je negde i pisana za Gvojića.  

– “A.S. (25)” je film pun žara mlade ekipe, melodrama sa elementima trilera kojom sam želela da ispitam predrasude o marginalcima i ispričam priču o jednom usamljenom mladom čoveku. Usput, uz pomoć dokumentarnih snimaka inkorporiranih u žanrovski narativ, izrazila sam i svoj doživljaj današnjeg Beograda – rekla je Milena Grujić.

E. A. / Izvor: Fame Solutions, FCS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde