25. FAF: Jubilarni festival otvara film “Parazit”, kanski pobednik

0
323

Dvadeset peto izdanje Festivala autorskog filma (FAF) biće održano u Beogradu od 22. do 30. novembra.

“Parazit”, Foto: Promo

Ovogodišnji festival obeležiće premijere filmova koji su odneli prestižne nagrade na Berlinskom i Kanskom festivalu. Novi film Bong Džon-hoa “Parazit” svečano će otvariti 25. FAF, 22. novembra u Kombank dvorani.
“Parazit” slavnog južnokorejskog reditelja Bong Džon-hoa je dobitnik Zlatne palme ovogodišnjeg Kanskog festivala. U pitanju je crna komedija sa elementima trilera koja suočava imućnu porodicu, opsednutu američkom kulturom, i siromašnu – u nemilosrednoj potrazi za egzistencijom. Ova porodična tragikomedija prikazuje neizbežni sudar koji nastaje kada Ki vo, najstariji sin porodice od četiri odraslih koji su nezaposleni, dobije ponudu za dobro plaćen učiteljski posao u bogatoj porodici Park…

24. FAF: Grand Prix filmovima “Ti imaš noć” i “Teret”
24. FAF: Grand Prix filmovima "Ti imaš noć" i "Teret"
Dvanaest filmova takmičiće se za nagrade 25. FAF-a, Foto: FAF

Veoma sadržajan program festivala upotpuniće i film izraelskog reditelja Nadava Lapida “Sinonimi”. Ovo ostvarenje je ponelo najprestižniju nagradu Berlinskog festivala Zlatni medved. Izraelsko-francusko-nemačka koprodukcija je, osim glavne nagrade Berlinskog festivala, osvojila i nagradu kritike FIPRESCI. A, kritika ga je opisala kao izuzetno originalno delo sa oštrom i suptilnom političkom porukom. U okviru glavnog programa ovogodišnjeg festivala biće prikazano preko 20 ostvarenja, od kojih će se 12 filmova takmičiti za Gran Pri festivala “Aleksandar Saša Petrović”.

Glavna sala i ove godine će biti Kombank dvorana, dok će se festival održati i u Domu u omladine Beograda; Dvorani Kulturnog centra Beograda; staroj i novoj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke; bioskopu “Fontana”; Centru za kulturu “Vlada Divljan”; Domu kulture Studentski grad; i Art bioskopu- Kolarčeva zadužbina.
Kompletne informacije o programu mogu se naći na sajtu festivala OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde