25. FAF: Hana Jušić, Ognjen Glavonić i Arijel Švajcer članovi žirija

0
72

Jubilarno, dvadeset peto izdanje Festivala autorskog filma (FAF) biće održano u Beogradu od 22. do 30. novembra.

25. FAF: Hana Jušić, Ognjen Glavonić i Arijel Švajcer članovi žirija
Foto: Promo / Olivera Inđić

Na konferenciji za novinare najavljen je žiri Glavnog takmičarskog programa koji će odlučivati o nagradama za najbolji fillm, najbolju režiju, i od ove godine najbolji scenario. Članovi žirija su: reditelj Ognjen Glavonjić; rediteljka Hana Jušić; i filmski kritičar Ariel Švajcer.

25. FAF: Jubilarni festival otvara film “Parazit”, kanski pobednik

Direktor Festivala, Igor Stanković, otvorio je drugu konferenciju za medije vešću o smrti filmskog teoretičara i stvaraoca Vladimira Petrića. Za Festival autorskog filma veliku počast predstavlja nagrada koju je Vlada Petrić implementirao za najsinamatičniju sekvencu u igranom filmu u čast Slavka Vorkapića.

25. FAF: Hana Jušić, Ognjen Glavonić i Arijel Švajcer članovi žirija
Maša Seičić i Igor Stanković, Foto: Promo / Olivera Inđić

Stanković je najavio i specijalnu projekciju Petrićevog filma “Zid uspomena” koja će naknadno biti objavljena. Ovaj intimni digitalni esej je prikaz njegovog zida u kabinetu na Harvardu, koji je svojevrsno svedočanstvo njegovog života.

24. FAF: Grand Prix filmovima “Ti imaš noć” i “Teret”

Selektorka pratećeg programa “Hrabri Balkan”, Maša Seničić, najavila je domaću premijeru filma Stefana Đorđevića “Poslednja slika o ocu” koji je osvojio nagradu za najbolji kratki film na Sarajevo Film Festivalu. Selekcija filmova je takmičarska, u konkurenciji će se naći devet filmova, od kojih su tri dugometražna – “Pripadanje” B. Čevika; “Odvedi me negde gde je lepo” E. Sendijarević; i “Oroslan” M. Ivanišina. Pored dugometražnih flmova, program obuhvata dokumentarne, eksperimentalne i kratke igrane filmove.

Preminuo reditelj i profesor Vladimir Vlada Petrić
25. FAF: Hana Jušić, Ognjen Glavonić i Arijel Švajcer članovi žirija
Foto: Promo / Olivera Inđić

Program “Bande à part” predstavlja hrabre glasove svetske kinematografije, sa tendencijom da nađu svoj novi filmski jezik, istakao je Stefan Ivančić. U programu će se naći velika imena svetske kinematografije, poput Lava Dijaza i Alberta Seraa.
Povodom jubilarnog 25. Festivala autorskog filma sabrano je 16 filmova koji su prikazivani prethodnih godina i koji će se naći u sklopu pratećeg programa “Antologija 25. godina FAF-a”.

Proslavljeno 10 godina Srpske filmske asocijacije

U trendu izlazaka beogradskih festivala u unutrašnjost, Festival autorskog filma organizovaće specijalne projekcije filmova u Nišu, Smederevu, Boru i Gračanici.
Karte su u prodaji od 14. novembra na biletarnicama: Doma omladine Beograda; Dvorane Kulturnog centra Beograda; bioskopa “Fontana”; Centra za kulturu “Vlada Divljan”; Doma Kulture Studentski grad; bioskopa “Art” Kolarčeve Zadužbine; kao i u bioskopu “Dragan Gaga Nikolić” UK Stari Grad.

Kompletan program 25. FAF-a možete pogledati OVDE.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde