25. FAF: Gran pri “Aleksandar Saša Petrović” za “Moj jutarnji smeh”

0
86

Dodelom nagrada i projekcijom francuske komedije “Talaso” Gijoma Nikloa u Kombank dvorani svečano je zatvoren 25. FAF.

25. FAF: Gran pri "Aleksandar Saša Petrović" za "Moj jutarnji smeh"
Marko Đorđević dobio je Gran pri “Aleksandar Saša Petrović” za film “Moj jutarnji smeh”

Na jubilarnom Festivalu autorskog filma u Beogradu prikazano je oko 90 filmova u 12 celina. Gran pri “Aleksandar Saša Petrović” za najbolji film glavnog takmičarskog programa pripao je filmu “Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića. Ova komedija očaja o svakodnevici je debitantski film mladog srpskog reditelja. Kako je obrazložio žiri svoju odluku, “generacijski film daje pomnu opservaciju svakodnevnog života, izvrsna glumačka ostvarenja i precizan mizanscen”.

Prvi trejler za film “Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića
25. FAF: Gran pri "Aleksandar Saša Petrović" za "Moj jutarnji smeh"
Ekipa filma “Moj jutarnji smeh”

Nagradu za režiju dobio je francuski reditelj Oliver Lakse za film “Vatra će doći”. Njemu je dodeljena i nagrada za najsinematičniju sekvencu, koja od ove godine nosi naziv po nedavno preminulom profesoru Vladimiru Vladi Petriću. Lakse se putem video poruke zahvalio žiriju i organizatorima Festivala na ovom priznanju, a nagradu je u njegovo ime primila Katrin Fodri, ataše za kultura Francuskog instituta u Beogradu.

Žiri Glavnog takmičarskog programa 25. FAF-a su činili francuski filmski kritičar Arijel Švajcer; reditelj Ognjen Glavonić iz Srbije; i rediteljka Hana Jušić iz Hrvatske. Prema njihovoj odluci Nagradu “Gordan Mihić” za najbolji scenario dobio je film “Martin Eden” reditelja Pjetra Marčela i scenariste Mauricija Brauđija.

Film “A.S. (25)” premijerno prikazan u Domu omladine Beograda
25. FAF: Gran pri "Aleksandar Saša Petrović" za "Moj jutarnji smeh"
Maja Novaković, Marko Đorđević i Stefan Đorđević

Posebno priznanje žirija pripalo je reditelju Honasu Truebi za španski film “Devica avgusta” o svakodnevici života u Madridu. Ispričan je kroz priču glavne junakinje koja, za razliku od većine sugrađana koji napuštaju glavni grad Španije tokom avgusta zbog nesnosnih vrućina, odlučuje da ostane u njemu i upozna se sa njim na drugačiji način – kroz susrete sa starim prijateljima, rađanje novih veza, neočekivane susrete, karnevale…

Poseban žiri 25. FAF-a ocenjivao je filmove u pratećem programu “Hrabri Balkan”. Bio je u sastavu: producent Čedomir Kolar; scenaristkinja Staša Bajac; i reditelj Marko Grba Singh. Prema njihovoj odluci najhrabrijim u toj selekciji proglašen je domaći film Stefana Đorđevića “Poslednja slika o ocu”. Posebno priznanje u programu “Hrabri Balkan” pripalo je rediteljki Maji Novaković za film “A sad se spušta veče”.

24. FAF: Grand Prix filmovima “Ti imaš noć” i “Teret”
25. FAF: Gran pri "Aleksandar Saša Petrović" za "Moj jutarnji smeh"
Katrin Fodri, ataše za kultura Francuskog instituta u Beogradu, primila je nagradu u ime Olivera Laksea

Nagrada žirija FIPRESCI Srbija pripala je filmu “Parazit” južnokorejskog reditelja Bong Džo-hoa, inače dobitnik Zlatne palme u Kanu. Nagrada “Aleksandar Petković Petko” Udruženja filmskih umetnika Srbije za najbolje snimateljsko ostvarenje dodeljena je Đorđu Arambašiću za rad na filmu “Asimetrija” Maše Nešković. Ovaj film okitio se još jednim priznanjem. Naime, Nagrada “Marko Glušac” za najbolju montažu ove godine je pripala Mariji Šarac.

E. A. / Foto: Tanja Drobnjak

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde