24. Jugoslovenski pozorišni festival: Ko je junak našeg doba?

0
71

Jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda” ove godine imaće svoje 24. izdanje. U Narodnom pozorištu Užice od 5. do 12. novembra biće prikazane najbolje predstave iz regiona u protekloj pozorišnoj sezoni, bez obzira na teatarski žanr i poreklo autora.

24. Jugoslovenski pozorišni festival:  Ko je junak našeg doba?
Foto: JPF

Na repertoaru Festivala, koji je nazvan pitanjem “Ko je junak našeg doba?”, biće sedam takmičarskih predstava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Njih su odabrali Bojan Munjin, novinar i pozorišni kritičar iz Beograda, i Zoran Stamatović, direktor NP Užice i direktor Festivala.
24. Jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda” otvoriće komad “Nečista krv” (Borisav Stanković/Maja Todorović/Milan Nešković, NP Beograd). Potom slede dve predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta – “Lorencačo” (Alfred de Mise/Boris Liješević) i “Vrat od stakla” (Biljana Srbljanović/Jagoš Marković). Dve predstave stižu iz Sarajeva – “Sjećaš li se Doli Bel” (Abdulah Sidran/Kokan Mladenović, Kamerni teatar 55) i “Kavkaski krug kredom” (Bertold Breht/Paolo Mađeli, NP Sarajevo). U Užicu će gostovati i “Tartif” (autorski projekat Igora Vuka Torbice po motivima Molijerove drame, SNP Novi Sad i NP Sombor) i “Blue moon” (Damir Karakaš/Boris Liješević, Satirično kazalište Kerempuh Zagreb). U čast nagrađenih, ansambl NP Užice igraće “Kako život” (Nina Mitrović/Slavenko Saletović).

23. Jugoslovenski pozorišni festival: Najbolja predstava “Zašto je poludeo gospodin R”
24. Jugoslovenski pozorišni festival:  Ko je junak našeg doba?
Predstava “Nečista krv” otvara 24. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu, Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Pitajući se ko je junak našeg doba i ocenivši da smo to znali kroz vekove, Bojan Munjin je, citirajući Turgenjeva, naveo da “u životu i pozorištu postoje dve vrste ljudi: ili si Hamlet ili Don Kihot”.
– Svu njihovu braću i sestre, zvali se oni Aristotel, Petar Veliki, Jovanka Orleanka, Nikola Tesla i mnogi drugi, mi smo poznavali i divili smo im se. U ovo novo vreme, kako bi tužno rekao Dis, na visoko su se podigli sutereni i mi danas više ne možemo sa sigurnošću da kažemo ko su naši uzori – kazao je Munjin.

JDP: Premijerno izvedena predstava “Lorencačo” u režiji Borisa Liješevića
24. Jugoslovenski pozorišni festival:  Ko je junak našeg doba?
“Lorencačo”, Foto: JDP

Ove godine, kako je dodao, Festival “pokušava da osluškuje život i na pozorišnim daskama i u stvarnosti” i da je namera selekcije da “tematizuje to osećanje današnje civilizacije, koja, uz gomilu iluzornih nadanja, površnih atrakcija i lažnih idola, traži ali ne pronalazi svoje prave vrednosti”.
– Pozorište svako osećanje vremena čuva u svojim nedrima pa tako i ovu današnju masovnu ljudsku zbunjenost, strepnju i nesređenost pokazuje svetu, u meri svoje estetske snage i društvene zabrinutosti. Zato slogan našeg ovogodišnjeg pozorišnog okupljanja glasi “Ko je junak našeg doba?” i zato smo u izboru predstava, među sijaset ponuđenih na raznim stranama naše regije, birali one koje se po našem mišljenju hrabro i uspešno bave ovom prvorazrednom i odsudnom dilemom našeg vremena – poručio je Munjin.

Narodno pozorište: Premijerno izvedena “Nečista krv” u režiji Milana Neškovića
24. Jugoslovenski pozorišni festival:  Ko je junak našeg doba?
“Blue moon”, Foto: Satirično kazalište Kerempuh.

Zoran Stamatović je istakao da se za 24 godine na Festivalu prikazivao isključivo kvalitet i da je to, uz podršku publike i lokalne samouprave, razlog što je on opstao i uspešno se profilisao i pozicionirao u regionu. Objasnio je da prvi put u selekciji nema predstava iz Crne Gore. Jer, one koje su zaslužile da budu na festivalu, kako je rekao, ne mogu da stanu na scenu užičkog pozorišta. Munjin je dodao da užička scena nije mala, nego da su tehničke performanse tih predstava takve da mogu da se igraju samo na matičnoj sceni.

24. Glumačke svečanosti: Jelisaveti Seki Sablić statua “Milivoje Živanović”
24. Jugoslovenski pozorišni festival:  Ko je junak našeg doba?
“Vrat od stakla”, Foto: JDP

Nemanja Ranković, umetnički direktor Festivala, istakao je da ta manifestacija “nastavlja tradiciju pozorišnog osvrtanja na naše vreme i probleme današnjeg čoveka”. Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika, ocenio je da “Festival okuplja ljude koji ruše predrasude”. On je dodao da je ta manifestacija i “prilika da se gosti uvere u gostoprimstvo Užičana i bogato kulturno nasleđe grada.
Inače, Ministarstvo kulture je, umesto prošlogodišnja tri, podržalo festival sa 2,5 miliona dinara, dok je Grad Užice svoj udeo povećao sa četiri na 4,5 miliona dinara.

Na festivalu će biti dodeljene nagrade “Ardalion” – za najbolju predstavu; režiju; žensku i mušku ulogu; epizodu; scenografiju; kostimografiju; mladog glumca; i specijalna nagrada. O tome će odlučivati žiri u sastavu – Lenka Udovički; Dragana Varagić; Igor Vasiljev; Slobodan Obradović; i Janko Ljumović.

otvoren 22 Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu
Foto: Narodno pozorište Užice

REPERTOAR 24. JUGOSLOVENSKOG POZORIŠNOG FESTIVALA

Utorak, 5.11. – “Nečista krv” – Borisav Stanković/Maja Todorović, režija Milan Nešković, NARODNO POZORIŠTE U BEOGRADU;
Sreda, 6. 11. – “Lorencačo” – Alfred de Mise, režija Boris Liješević, JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE;
Četvrtak, 7.11. – “Vrat od stakla” – Biljana Srbljanović, režija Jagoš Marković, JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE;
Petak, 8.11. – “Sjećaš li se Doli Bel” – Abdulah Sidran, režija Kokan Mladenović, KAMERNI TEATAR 55 SARAJEVO;
Subota, 9.11. -“Tartif” – po motivima originalne Molijerove drame, autorski projekat Igora Vuka Torbice, SRPSKO NARODNO POZORIŠTE NOVI SAD I NARODNO POZORIŠTE SOMBOR;
Nedelja, 10.11. – “Kavkaski krug kredom” – Bertold Breht, režija Paolo Mađeli, NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO;
Ponedeljak, 11.11. – “Blue moon” – Damir Karakaš, režija Boris Liješević, SATIRIČNO KAZALIŠTE KEREMPUH ZAGREB;
Utorak, 12. 11. – Predstava u čast nagrađenih

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde