24. Glumačke svečanosti: Jelisaveti Seki Sablić statua “Milivoje Živanović”

0
87

Dodelom nagrada završene su Glumačke svečanosti, održanih u Požarevcu u počast bardu srpskog glumišta rođenog u ovom gradu.

 24. Glumačke svečanosti: Jelisaveti Seki Sablić statua "Milivoje Živanović"
Jelisaveta Seka Sablić, Foto: Centar za kulturu Požarevac

Jelisaveta Seka Sablić je laureatkinja 24. Glumačkih svečanosti “Milivoje Živanović” za tumačenje lika Bogdanke u predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta “Vrat od stakla“, po tekstu Biljane Srbljanović i u režiji Jagoša Markovića. Njoj je pripala statua sa likom čuvenog glumca.

Tokom festivala izvedeno je pet takmičarskih predstava. Stručni žiri, kojiih je ocenjivao ove godine činili su: Tanja Bošković, glumica; Tatjana Nježić, novinar i publicista; i dr Miroslav Radonjić, teatrolog.

JDP: Dodelom godišnjih nagrada obeležen Dan pozorišta

Tanja Bošković, predsednica stručnog žirija, u obrazloženju nagrade ističe da je Seka Sablić svojim raskošnim talentom i evidentnim ogromnim pregnućem iznedrila ulogu koja je dragoceni gradivni element onog najboljeg u savremenom pozorišnom stvaralaštvu, a time i u kulturi.

– Vrlo sofisticirano, slojevito, temeljno i vulkanski kreirala je Seka Bogdanku, duhovitu, resku i naoko neustrašivu. Svakim gestom ove vanredne glumačke kreacije Seke Sablić, između ostalog, snažno pulsira raspetost čoveka na istorijskoj vetrometini i nekad i sad, a strah me je reći, i u budućnosti. U zanosnoj pozorišnoj igri uz izvanredne kolege, to treba istaći, Seka Sablić je svojom Bogdankom, još jednim biserom u svojoj, kvantitetom i kvalitetom raskošnoj karijeri, iznedrila DNK naših života, naših sudbina, našeg vremena, i iznova otvara pitanje kakvi su to sistemi zaključno sa ovim današnjim, i kojima se kao veliki greh ispostavlja malo žudnje za životom – rekla je Tanja Bošković.

23. Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović”: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Saši Torlaković
 24. Glumačke svečanosti: Jelisaveti Seki Sablić statua "Milivoje Živanović"
Jelisaveta Seka Sablić, Foto: Centar za kulturu Požarevac

– Raduje me ova nagrada zato što je neko razumeo nešto u šta i sama verujem, i to da sam sa posebnim emocijama prihvatila i kreirala lik Bogdanke u koji sam unela svoje iskustvo i mnogo toga ličnog. Naravno, svega ovoga ne bi bilo da Biljana Srbljanović nije napisala sjajan tekst koji toliko liči na naše živote, da Jagoš Marković svom svojom strašću nije realizovao ovu predstavu i da u njoj nisu najbolji od najboljih glumaca Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Najviše hvala publici, jer je njihov aplauz za nas najveća nagrada! – izjavila je Sablićeba primajući nagradu.

Predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić uručio je dobitnici statuetu sa likom Milivoja Živanovića. Novčanu nagradu Komercijalne banke uručila je Danijela Kostić Todić. Potom je usledila i primopredaja simboličnog ključa grada, koji je tokom trajanja festivala bio u rukama predsednice stručnog žirija Tanje Bošković. U Sekinu čast, poslednje večeri nacionalnog festivala posvećenog “njegovom veličanstvu glumcu”, Atelje 212 izveo je predstavu “Noćna straža”, rađenu po tekstu Fedora Šilija, a u režiji Borisa Liješevića.

Nagrada “Žanka Stokić” uručena Nataši Ninković

Monografija posvećena Glogovcu

U okviru Glumačkih svečanosti u Centru za kulturu predstavljena je i monografija o Nebojši Glogovcu autorke Tatjane Nježić. Ona je na stranicama ove monografije uspela da dočara životni i umetnički portret velikog glumca. Značaj doprinos knjizi dali su Nebojšine kolege i prijatelji, koji su u autorskim tekstovima na osoben način osvetleli njegov lik i delo. Čitaoci imaju priliku da pročitaju i autorizovane beleške Glogovca nastale u martu 1999. Mnoštvo fotografija sa scene i iz privatnog života, potvrdiće lajtmotiv ove knjige – umetnik je ljubav na delu. Pored autorke na predstavljanju monografije govorili su Aleksandar Milosavljević i dr Miroslav Radonjić, teatrolozi. Prerano preminuli glumac Nebojša Glogovac je jedan od laureata Glumačkih svečanosti “Milivoje Živanović”.

E. A. / Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde