24. FAF: Nagrada za životno delo Želimiru Žilniku

0
45

Film japanskog reditelja Hirokazu Korede “Kradljivci” svečano će otvoriti ovogodišnji FAF 23. novembra. A, 24. Festival autorskog filma će trajati do 30. novembra.

Go_East_2015_Zelimir_Zilnik_(6)
Želimir Žilnik, Foto: Wikimedia Commons

Publika će ove godine imati priliku da prisustvuje, kako je direktor Festivala Igor Stanković rekao, “fenomenalnom i kvalitetnom programom, najvećem do sada”. Odlukom Saveta Festivala autorskog filma u Beogradu nagrada za životno delo pripašće reditelju Želimiru Žilniku. Priznanje će mu biti uručeno na otvaranju Festivala 23. novembra u Kombank dvorani. Na 24. FAF-u biće prikazan i Žilnikov novi film “Najlepša zemlja na svetu”. A u Muzeju Jugoslovenske kinoteke biće priređena retrospektiva “neopevanog heroja evropskog filma”, kako ga je nazvao selektor programa Žilnikova Internacionala, Greg de Kjur.

24. FAF: Dobitnik Zlatne palme film “Kradljivci” otvara festival

Plakat 24. Festivala autorskog filma kreirala je vizuelna umetnica Vesna Pešić Becha. Inspirisan je čuvenom fotografijom iz filma Želimira Žilnika “Rani radovi”, dela u kojem revolucionarni, utopijski duh ’68 nalazi svoj najekstremniji izraz. Na fotografiji je tumač jedne od glavnih uloga, legendarni novinar Bogdan Tirnanić. Autor fotografije je Andrej Popović.

Inače u Glavnom programu biće prikazano 26 ostvarenja, od kojih će se 10 takmičiti za Gran Prix nagradu “Aleksandar Saša Petrović”. Filmovi domaćih reditelja koji će biti u takmičarskom programu su “Teret” Ognjena Glavonića; “Ti imaš noć” Ivana Salatića; i “Granice, kiše” Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića.

Završen 23. FAF: Gran pri Alenu Gomisu za “Felisete”, Ivana Mladenović najbolji reditelj

U okviru ACID programa, u saradnji sa Francuskim institutom uvedena je novina, ACID pop. A, koji ima za cilj otvaranje dijaloga između publike i reditelja filma. Ove godine Festival prikazuje i retrospektivu velikog francuskog reditelja Žaka Riveta. Retrospektivu će otvoriti film “Kaluđerica” 25. novembra u Velikoj Sali Jugoslovenske Kinoteke. Pre same projekcije biće predstavljeno prvo izdanje knjige Fakulteta za Medije i komunikacije pod nazivom “Žak Rivet: Tekstovi i razgovori”.

Gledaoci će imati priliku da pogledaju najbolje autorske filmove ovogodišnje produkcije kroz drugačiji pogled na život i planetu koju neprekidno pustoše vojske, mediji, korporacije, povelje i zakoni. Glavna lokacija festivala ove godine biće Kombank dvorana, a festival će se održavati i u Domu omladine Beograda; Dvorani Kulturnog centra Beograda; bioskopu “Fontana”; bioskopu “Vlada Divljan”; Domu Kulture Studentski grad; bioskopu Art Kolarčeva Zadužbina.

Otkupljena prava za distribuciju filma “Teret” Ognjena Glavonića u Americi
24. FAF: Nagrada za životno delo Želimiru Žilniku
Sa konferencije za medije, Foto: FAF

24. Festival autorskog filma će kao i svake godine imati raznovrstan program, pobednike svetskih filmskih festivala, nova ostvarenja reditelja već poznatih publici i zanimljive filmove koji prikazuju nešto putpuno drugačije i novo u autorskom filmu. Veliki broj filmskih stvaralaca čiji će filmovi biti u ovogodišnjem programu održaće i nekoliko radionica.

Festival autorskog filma Beograd je osnovan 1994. godine sa ciljem da domaćoj publici predstavi najbolja savremena dela sedme umetnosti. Ostvarenja koja se na festivalu prikazuju drugačija su od većine filmova sa redovnog bioskopskog reperotoara – ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde