23. Jugoslovenski pozorišni festival: Najbolja predstava “Zašto je poludeo gospodin R”

0
135

Posle sedam festivalskih dana provedenih u Užicu, stručni žiri je završio rad na vrednovanju predstava koje su ove godine činile takmičarski repertoar 23. Jugoslovenskog pozorišnog festivala. Pozorišna svečanost biće završena dodelom nagrada “Ardalion” i predstavom u čast nagrađenih.

23. Jugoslovenski pozorišni festival: Najbolja predstava "Zašto je poludeo gospodin R"Na 23. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu stručni žiri bio je u sastavu: rediteljka Lenka Udovički (predsednica); glumica Dragana Varagić; dramaturg Slobodan Obradović; reditelj Dario Harjaček; producent Janko Ljumović. Oni su doneli odluku kome će pripasti nagrade “Ardalion”. Predstava “Zašto je poludeo gospodin R” u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta najbolje je ostvarenje festivala u Užicu. A, žiri je doneo jednoglasno ovu odluku. Komad po tekstu Rajnera Vernera Fasbindera na scenu je postavio Bobo Jeličić, kome je, takođe jednoglasnom odlukom, pripala nagrada “Ardalion” za režiju.

23. Jugoslovenski pozorišni festival od 5. do 12. novembra u Užicu
23. Jugoslovenski pozorišni festival: Najbolja predstava "Zašto je poludeo gospodin R"
“Zašto je poludeo gospodin R”, Foto: JPF

Jugoslovensko dramsko pozorište sa užičkog Festivala nosi još jednu nagradu – Boris Isaković za ulogu Gospodina R. proglašen je najboljim glumcem. Najbolja glumica 23 JPF je Milica Grujičić, koja je iznela ulogu Verenice u predstavi “Krvave svadbe” igrane u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Grad Teatra Budva.

krvave svadbe
Milica Grujičić, najbolja glumica festivala u predstavi “Krvave svadbe”, Foto: JPF

Atelje 212 u Užicu je izveo “Pet života pretužnog Milutina”, a prema mišljenju žirija ova predstava imala je najbolju scenografiju koju potpisuje Jasmina Holbus. Tatjani Radišić pripala je nagrada za najbolju kostimografiju za predstavu “Kad bi Sombor bio Holivud”, u produkciji Narodnog pozorišta Sombor. Nagrada za najbolju epizodnu ulogu dodeljena je Ani Mariji Veselčić za ulogu Bjanke u predstavi “Kroćenje goropadnice”, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split. A, za najbolje mladog glumca proglašen je Joakim Tasić, koji u predstavi “Korešpodencija” Zvezdara teatra igra Simeona Njegovana.

Publika i žiri saglasni: Predstava „Ivanov“ najbolja na festivalu u Užicu
23. Jugoslovenski pozorišni festival: Najbolja predstava "Zašto je poludeo gospodin R"
Boris Isaković, najbolji glumac festivala u predstavi “Zašto je poludeo gospodin R”, Foto: JPF

Specijalnu nagradu ravnopravno su podelili Irena Popović, kompozitorka muzike u predstavi “Kad bi Sombor bio Holivud”, i glumački ansambl Ateljea 212 za “Pet života pretužnog Milutina”.
Jugoslovenski pozorišni festival, za čiji moto je izabrana Nušićeva rečenica “Bolje da gledamo život u pozorištu nego pozorište u životu” zatvara se večeras, 12. novembra predstavom “Strah i beda Trećeg rajha” koju će izvesti Narodno pozorište Gračanica.

Glumac Mihailo Miša Janketić primio Statuetu „Joakim Vujić“

– Napravljen je odličan presek pozorišnih predstava iz regiona i ako je neki smisao festivala da su susreti, upoznavanja, prepoznavanja, neka razmena kreativnih energija, druženje, poticanje da se ide dalje, mislim da ovaj festival svakako tu misiju ispunjava. Nekako je sve bilo kako treba. A, mislim da je to danas velika stvar i da to nije malo – ocenila je Lenka Udovički, rediteljka i predsednica žirija.

– Videli smo sedam jakih autorskih rukopisa i glasova koji daju svoj okvir stvarnosti. A, koji su mnogo zdraviji od onog koji gledamo u teatru koji se zove život. Jako me razveselilo da gledam ove predstave jer se vrlo konkretno bave pitanjem identiteta, ko smo mi. I u tom smislu mislim da je festival imao dobru dramaturgiju kroz različita viđenja na koji način ovaj prostor funkcionira kroz vrijeme. Mislim da je vrijeme relativna kategorija i sadašnjost, prošlost i budućnost su stavljeni u veliki kazan – izjavio je Dario Harjaček.

35. Nušićevi dani: „Ožalošćena porodica“ najbolja predstava po oceni publike
Joakim Tasić u "Korešpodenciji", Foto: JPF
Joakim Tasić u “Korešpodenciji”, Foto: JPF

– Izdvojila bih to da smo od početka do kraja u predstavama imali odnos pojedinac-društvo sa različitim rezultatima – od mladog Simeona Njegovana, do Verenice, a da ne govorim o “Zašto je poludeo gospodin R?” To bih izdvojila kao jednu temu koja se provukla kroz sve predstave, kao i nedostatak ženskih velikih uloga. Delim osećanja da je žiri radio kompaktno, da smo razmenili mišljenja i umeli da se čujemo. Izuzetno sam zadovoljna! – kazala je Dragana Varagić.

JDP: Premijera predstave „Zašto je poludeo gospodin R?“
23. Jugoslovenski pozorišni festival: Najbolja predstava "Zašto je poludeo gospodin R"
Članovi stručnog žirija, Foto: JPF

– Jugoslovenski pozorišni festival je važna adresa na festivalskoj mapi. Njegova osobenost da okuplja četiri teatarska sistema, da nas integriše na jednom mestu i odražava ono što je stvarnost pozorišnog života u jednoj godini, jeste onda privilegija da mi svedočimo selekciju i da kroz razgovore o predstavama i odluke koje smo doneli zapravo valorizujemo pozorišnu umetnost ovog prostora.

– Žao mi je da nije bilo predstave iz BiH. Ali već postoji kontinuitet ovog festivala da su predstave dobre, da su selekcije dobre… i da nije jednostavno, ali je uzbudljivo donijeti odluku. Iskustvo rada u žiriju je bila privilegija. Zapravo da imate vremena da razgovarate, mislite i promišljate, a možda danas najmanje imamo vremena za to. Ja vjerujem da je ova selekcija ponudila dovoljno razloga da o ovim predstavama razmišljmo. I, da ona ima emancipatorski karakter i potencijal i da ona ovaj region treba da ozdravljuje. A, tu pozorište, po mom mišljenju, ima puno posla – rekao je Janko Ljumović.

Odlazak velikog umetnika: Preminuo Predrag Ejdus

– Da se zahvalim selektoru jer smo imali priliku da se kreativno dvoumimo sedam dana i to je bilo divno. Sa druge strane selekciju vidim kao znak upozorenja da bismo nekako morali da se osvestimo na civilizacijskom nivou s obzirom da dve stvari koje su meni ključne u ovoj slekciji jesu podatak da mi se čini da živimo u vremenu u kome se entuzijazam kažnjava, a da cveta nemanje empatije. Mislim da su to dva ogromna problema koja ne muče samo nas, ovaj region, već postoje na globalnom nivou. Sa ovim ljudima je bilo predivno raditi i nadam se da se vidimo dogodine – zaključio je Slobodan Obradović.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde