22. Pančevački Jazz Festival: Legende džeza u Pančevu

0
126

Ovogodišnje, dvadeset drugo izdanje Pančevačkog Jazz Festivala održaće se od 31. oktobra do 2. novembra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.

22. Pančevački Jazz Festival: Legende džeza u Pančevu

Tokom tri festivalske večeri, ljubitelji džeza uživaće u bogatom muzičkom programu. Učesnici su legende džeza. Prve festivalske večeri nastupiće tri muzička sastava – pančevački “Dragan Ćalina Quartet”; američko-indijski “Cross Currents Trio”; i “Shay Hazan Quinter” iz Izraela.

35. BDŽF: Nicola Conte kao di-džej uvodi publiku u džez svetkovinu

Opisujući muziku na svom prvom autorskom albumu, pančevački pijanista Dragan Ćalina kaže kako dosta polaže na straight-ahead stil i bi-bap, ali i sving, moderne kompozicije u neparnim ritmovima, pravoverni bluz, pa i nežnije teme. Među novim numerama je i jedna snimljena za animirani film o Nikoli Tesli.

“Cross Currents Trio” je postava iz snova. U njoj sviraju basista Dave Holland, saksofonista Chris Potter i tablista Zakir Hussain. Zajednička im je neverovatna lakoća s kojom se rađa magija improvizacije, onaj efekat neočekivanog, iznenađujućeg i slobodarski razigranog. Njihova prethodna iskustva su garant kvaliteta. Svežina i umetnička radoznalost s kojom su započeli zajednički kreativni put, stavljajući avanturu stvaranja nove muzike ispred igranja na sigurno, garant su da će publika doživeti koncertno iskustvo za pamćenje.

Završen 35. Valjevski džez festival: Džezeri nadjačali dobovanje gromova

Muzika Hazanovog kvinteta svoja uporišta nalazi u estetici čikaške scene šezdesetih i sedamdesetih, bliske postavi “Art Ensemble of Chicago”. Nadovezuje se na spiritualnost Williama Parkera i njegov bogat ton kontrabasa, ali i na apstraktnije forme slobodnog i savremenog džeza karakteristične za muzičare sa portugalske etikete “Clean Feed Records”. Muzika im je snažna i buntovna, baš kao i njen autor. Temama svojih pesama on skreće pažnju i na globalne probleme poput migrantske krize, te desničarskih politika, ispred kojih stavlja ljubav i otvorenost prema drugim kulturama kao vrhovnu vrednost.

65 godina Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije

Druge festivalske večeri, 1. novembra, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva takođe će nastupiti tri muzička sastava. A to su: austrijski “Little Rosies Kindergarten”; američki “Mark Guiliana Beat Music”; i “Péter Rozsnyói Trio” iz Mađarske.

Sa austrijske džez scene, koja poslednjih desetak godina doživljava vrtoglav uspon, dolazi ansambl “Little Rosies Kindergarten”. Čini ga čak 13 članova u atipičnoj big-bendovskoj formaciji. Ovaj sastav nema ni formalnog ni neformalnog lidera, već svi komponuju i improvizuju ravnopravno.

Bista Šabana Bajramovića u Nišville Jazz muzeju

Nema ni grube podele po instrumentalnim sekcijama. Vokali često više duguju pozorišnoj i kabaretskoj estetici, nego onoj karakterističnoj za istorijske predstave o ovom formatu i vrsti džeza. Grupa u svom izrazu nalazi mesta kako za džez avangardu, tako i za modernu kompoziciju, odnosno alternativni pop i rok. Te naizgled različite estetike se u muzici austrijskog orkestra prepliću, čineći njihove pesme nepredvidivim i intrigantnim u svakom trenutku.

35. BDŽF: Američka džez diva Dajen Rivs 24. oktobra u Kombank dvorani

Zvezde druge večeri su američki sastav “Mark Guiliana Beat Music”. Frontmen je renomirani američki bubnjar koji je sarađivao sa Avishaijem Cohenom, Bradom Mehldauom i drugim vedetama savremenog džeza. Mnogi kažu da je Guiliana savršen primer slobodnog, kreativnog muzičara XXI veka. Stasao kao klinac na grandž bendovima poput “Nirvane”, “Soundgardena” ili “Pearl Jam”, sa školovanjem i treningom u domenu klasičnog džeza, te interesovanjima za modernu i eksperimentalnu elektroniku u odraslom dobu, danas se hrabro i bez otklona bavi onim što mu najviše prija u datom trenutku.

Usna harmonika Boba Geldofa u Nišville džez muzeju

Muzika Guilianinog benda evocira stil osamdesetih, istaknut prepoznatljivim šmekom sintova i starih ritam mašina, no uspešno inkorporiran u stil uzavrelog njujorškog džeza XXI veka. Guilianina muzika je i retro-futuristička i savremena, plesno svedena i džezerski razmahana, ali nadasve suptilna i promišljena, kao plod hrabre vizije autora pred kojim se ne naziru granice.

Mađarski pijanista Peter Rozsnyoi će se pančevačkoj publici predstaviti u formi pijanističkog trija. Ovaj sastav je utemeljen u tradiciji koju su decenijama gradile legende poput Billa Evansa, Keitha Jarretta, te u novije vreme muzičari kao što su Brad Mehldau ili Tord Gustavsen. Baveći se ovim omiljenim formatom brojnih posvećenih ljubitelja džeza i audiofila, Rozsnyoi se opredelio za delikatnost ispred samodovoljne virtuoznosti i lepotu u jednostavnosti.

Stižu kraljevi romske rapsodije: “Gipsy Kings” u Sava centru 19. februara

Njegov je aranžerski stil utemeljen u najboljoj tradiciji džeza pedesetih godina prošlog veka, odakle rado odlazi u džeretovski razigrane improvizacije ispunjene vokalnim usklicima. U baladerskim numerama delikatan je poput Evansa. Nisu mu strane ni klasičarske vinjete utemeljene u fascinaciji Bachovom muzikom.

Poslednje večeri 22. Pančevačkog jazz festivala na programu je srpski sastav “MING Quartet”; italijanski “Paolo Fresu Trio”; i veteran američkog džeza – trubač Charles Tolliver, u društvu legendarnih američkih muzičara.

Jovan Maljoković objavio etno-džez album “Duša tanana”

Charles Tolliver će obeležiti 50 godina svog kultnog debi albuma “Paper Man” a sa njim će na sceni biti Gary Bartz; Keith Brown; Buster Williams; i Lenny White. Tolliver obeležava koncertima jubilej vredan pažnje i na njima izvodi originalan repertoar s ovog izdanja. Ovom prilikom će omogućiti i publici u Pančevu da doživi delić zlatne ere hard-bapa i istorije džeza.

Vasil Hadžimanov na listi najboljih svetskih džezera

Italijanski trubač Paolo Fresu u Pančevu će predstaviti album “Tempo di Chet”. Na njemu kombinuje neke od najpoznatijih Bakerovih kompozicija sa originalnim autorskim pesmama, vraćajući nas u zvučni svet pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Barem na jedno veče, ne moramo samo da zamišljamo kako je izgledala njujorška džez scena tog doba, i maštamo o nekom romantičnijem, uzbudljivijem vremenu. Treba se samo prepustiti magici na koncertu Paola Fresua.

22. Pančevački Jazz Festival održava se pod pokroviteljstvom Grada Pančeva; Ministarstva za kulturu i informisanje RS; Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama; Ambasade SAD; Italijanskog instituta za kulturu; Ambasade Izraela; Austrijskog kulturnog foruma; Ambasade Mađarske; Big šoping centra Pančevo; i Dunav osiguranja.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde