17. Uhvati film festival od 23. do 29. septembra u Novom Sadu

0
38

Uhvati film je međunarodni filmski festival o invalidnosti i osobama sa invaliditetom. U Novom Sadu održava se svake godine krajem septembra u Kulturnom centru Novog Sada, a izdanja ima i u Rijeci, Banjaluci i Kotoru.

17. Uhvati film festival od 23. do 29. septembra u Novom Sadu

Sedamnaesto izdanje festivala Uhvati film održava se pod motom “Ti vrediš”, sa željom da pokaže koliko svi vredimo bez obzira na različitosti i da udruženim snagama možemo da promenimo perspektive. Festival će svečano biti otvoren u ponedeljak, 23. septembra (18h) u Kulturnom centru Novog Sada. Otvaranje će obeležiti muzički nastup Dražena Stojšina i Stefana Rudakijevića (MuzikaNova), po tekstu Miodraga Petrovića. Takođe, prve večeri biće i projekcija prošlogodišnjih nagrađenih filmova “Boria” i “Lovac na talente”. Publika će moći da uživa i u izložbi predmeta od recikliranog papira, čiji su autori korisnici Radnog centra ŠOSO “Milan Petrović” sa domom učenika.

HUMANI MARATONAC: Goran Nikolić, Ginisovac velikog srca

Uhvati film festival će se u Kulturnom centru održavati svaki dan do 29. septembra. Tokom sedam festivalskih dana u takmičarskom programu biće prikazano premijerno 39 kratkometražnih filmova iz 18 zemalja sveta na temu invalidnosti. Održaće se šest tribina, dve izložbe i jedan performans. Završnog dana Festivala, biće organizovana akcija doniranja za kuce i mace sa invaliditetom za udruženje SPANS. Uz donaciju biće poklanjan i bedž.

17. Uhvati film festival od 23. do 29. septembra u Novom Sadu

– Ove godine gledaćete animirane, igrane i dokumentarne filmove, klasičnih i neklasičnih filmskih formata. Raznoraznih životnih tema. Filmove o ljubavi, prijateljstvu i porodici. O plesu i sportu. O mogućnostima i izborima. Ali i filmove o nasilju. O odbacivanju. O realnosti. Filmove koji nas provociraju da razmišljamo i da delujemo. Da promenimo perspektive u svojoj glavi, kako bismo ih mogli menjati u svetu u kojem živimo – najavljuju organizatori.

Bosifest 2019 od 9. do 11. oktobra, otvoren konkurs za prijem filmova
17. Uhvati film festival od 23. do 29. septembra u Novom Sadu

Svaki pojedinačan filmski dan pratiće tematski razgovor sa povodom.
Svi programi su besplatni i prilagođeni gluvima (filmovi titlovani, govorni segmenti prevode se na znakovni jezik). Zavesa na 17. poglavlje Uhvati film festivala biće spuštena u petak 29. septembra proglašenjem nagrađenih filmova. Tokom celokupnog trajanja manifestacije, u holu bioskopa Kulturnog centra Novog Sada, biće postavljene izložbe fotografija likovnih radova Anamarie Brašnjo i fotografija Maje Tomić – “Priče o…”.
Inače, ove godine je na javni konkurs pristiglo 586 filmova. Stručni žiri izabrao je najkvalitetnije, koji svojim filmskim pristupom o invalidnosti otvaraju tabu teme i menjaju perspektive. Kompletnu lista selektovanih filmova, sa opisom filmova na engleskom i srpskom, možete pronaći OVDE.

Film Petra Ristovskog “Kralj Petar Prvi” srpski kandidat za Oskara

Uhvati film jedini je regionalni filmski festival o invalidnosti. Već 17. godinu uspešno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa; od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit; od 2017. u Banjaluci pod vođstvom Humanitarne organizacije Partner; a ove godine premijerno izdanje imao je i u Kotoru, u realizaciji nevladinog udruženja ART 365 iz Podgorice.

Uhvati film u Novom Sadu podržali su: Ministarstvo za rad, zapošljavanje i boračka pitanja; Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije; i Erste banka Srbija.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde