17. Noć muzeja: Nagrada Fonda Marina Andrić za najbolji program

0
59
17. Noć muzeja: Nagrada Fonda Marina Andrić za najbolji program

U znak sećanja na istoričarku umetnosti i dugogodišnju saradnicu Noći muzeja osnovan je Fond Marina Andrić. Namera i želja je da on podstakne razvoj kreativnih kustoskih ideja, podrži inovativne pristupe kada je reč o interakciji sa mladom publikom, i da vetar u leđa onima koji u Noći muzeja žele da pomeraju granice.

17. Noć muzeja biće održana 16. maja širom zemlje. Nagradu upravo osnovanog Fonda Marina Andrić dobiće najbolji izložbeni program pripremljen premijerno za to veče.

16. Noć muzeja: Redovi ispred muzeja i galerija, svi željni kulture…
17. Noć muzeja: Nagrada Fonda Marina Andrić za najbolji program

Marina Andrić je tokom višedecenijske karijere radila u JP Beogradska tvrđava; Sekretarijatu za kulturu Skupštine grada Beograda; Centru za likovno obrazovanje u Šumatovačkoj; i u Domu kulture u Lazarevcu. Bila je članica Upravnog odbora Narodnog muzeja i učestvovala je u kreiranju master studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Kroz rad u školi, projekte na Arhitektonskom fakultetu i sa timom zaslužnim za uspeh Noći muzeja, negovala je svoju ljubav prema radu sa mladima, dobijala priliku da prati njihov razvoj i pomaže im da oblikuju svoju kreativnost i učine svoje radove vidljivim publici.

Održana 15. Noć muzeja – Pobeda koju je slavila cela Srbija
17. Noć muzeja: Nagrada Fonda Marina Andrić za najbolji program

Posetioci Noći muzeja posebno pamte njene izložbe inspirisane romanom “Majstor i Margarita” ili likom i delom Mustafe Golubića.
– Želja nam je da ovim konkursom stimulišemo i nagradimo instituciju i autora ili autorku projekta koji svojim zalaganjem, te programima koji se odlikuju inovativnošću i kreativnošću pomeraju granice muzejske delatnosti u Srbiji i na taj način pomažu da se kontinuirano neguje, obrazuje i animira domaća muzejska publika – navode organizatori.

Beograd je dobio svoj Fenomen
17. Noć muzeja: Nagrada Fonda Marina Andrić za najbolji program

Konkurs za najbolji premijerni program 17. Noći muzeja u Beogradu ima nagradni fond u iznosu od 150.000 dinara. Dodeliće se instituciji i autoru ili autorki projekta koji kroz svoje aktivnosti tokom 16. maja 2020. zadovolje sledeće kriterijume: originalnost ideje; inovativni pristup u realizaciji; kreativnost rešenja; primena postulata savremene muzejske prakse; interakcija s publikom; posećenost; i atmosfera koju program stvara tokom Noći muzeja.

Naučni centar Fenomen: Deset novih fenomena čekaju buduće naučnike
17. Noć muzeja: Nagrada Fonda Marina Andrić za najbolji program

Budući da 70% posetilaca ove manifestacije čini mlada publika (uzrasta od 18 do 35 godina), ovaj konkurs se vodi idejom koju je zastupala i sama Marina Andrić: za mlade je potrebno kreirati savremene i komunikativne programe. Kako navode organizatori, zbog toga Noć muzeja otvara Fond Marina Andrić, kao laboratoriju za inovativne programe namenjene mladima. Pravo učešća imaju isključivo sadržaji osmišljeni za to veče. Zainteresovani se mogu prijaviti do 1. aprila na adresu koordinacija@nocmuzeja.rs. Glasanje publike biće organizovano po principu ankete u toku same Noći muzeja i to na lokacijama koje učestvuju u konkursu.

PR / Foto: Mladen Petrović

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde