17. Ethno.com festival 27. i 28. septembra u KC Pančevo

0
108

Ove godine na festivalu će učestvovati dva domaća i jedan internacionalni sastav.

17. Ethno.com festival 27. i 28. septembra u KC Pančevo

17. izdanje Ethno.com festivala, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva i pod pokroviteljstvom grada Pančeva, održaće se 27. i 28. septembra. Ulaz na sve programe je besplatan. Na svečanom otvaranju u petak, 27. septembra u dvorani KC Pančeva nastupiće Bilja Krstić i “Bistrik orkestar”, jedan od najpriznatijih predstavnika srpske world music scene u svetu. Reklo bi se da se o njima sve zna. Više od 18 godina, etno pevačica i njen moćan i eksplozivan “Bistrik” na najbolji način pronosi najautentičniju muziku sa ovih prostora.

Bilja Krstić: Nikada nisam imala veću žurku za rođendan!

Objavili su pet albuma, nastupali na brojnim svetskim scenama, doživevši veliko divljenje i priznanja na koncertima diljem planete. Osvojili su i razne nagrade kritičara i publike (“Prinčeva nagrada” za najbolji etno album 2001, 2003, 2007; godišnja nagrada festivala Beovizija 2008. za promovisanje srpske muzike u inostranstvu; nagrada za najbolju filmsku muziku za film “Zona Zamfirova” u Valensiji 2008; kao i na festivalu u Herceg Novom; Gran Pri za muziku na 44. SOFEST-u za film “Branio sam Mladu Bosnu”…). Od 2012. godine, Bilja Krstić drži stalnu vokalnu radionicu “Bistrik” na KNU i RB, koju pohađaju mladi, talentovani pevači iz čitave Srbije.

17. Ethno.com festival 27. i 28. septembra u KC Pančevo
Bilja Krstić i “Bistrik orkestar” nastupiće na otvaranju Ethno.com festivala, Foto: Promo

U subotu, 28. septembra publika će imati priliku prvo da čuje duo “RiKaTaKa” iz Srbije (Alice in WonderBand) koji će predstaviti novi balkanski ritam. Izvođači su Marko Dinjaški i Ana Vrbaški. “Alice in WonderBand” nastao je 1998. na Fruškoj gori, a od tada je plodove svog kreativnog rada proširio na čitav region. Izvode tradicionalnu muziku iz Srbije i ostalih zemalja Balkana u novim aranžmanima, kroz spoj telesnih perkusija i pevanja. Jedini su u ovom delu Evrope koji se bave vrlo specifičnom vrstom scenske umetnosti – spojem muzike, pozorišta, plesa i akrobatike kroz posebnu veštinu telesnih perkusija. Za ovu tehniku, u kojoj je telo ritmički instrument, edukovali su se kod svetski poznatih telesnih perkusionista.

Jovan Maljoković objavio etno-džez album “Duša tanana”

U subotu će nastupiti još jedan duo koji čine harmonikaš Almir Mešković i violinista Daniel Lazar. Na brojnim nastupima predstavljeni su kao norveški muzičari jugoslovenskog porekla. Mešković je završenio studije klasične muzike u Sarajevu, a Lazar na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Obojica imaju sličan razvojni put, počevši od klasičnog muzičkog obrazovanja, tokom školovanja zavoleli su i savladali i tradicionalnu narodnu muziku. Zajedničko muzičko putovanje započeli su na master studijama na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Oslu krajem 2012. godine. Od tog momenta počinju da istražuju i grade lični muzički izraz. Odmah su uvideli da je njihovo pozamašno znanje iz oblasti tradicionalne muzike Bosne, Srbije i Rumunije, kao i virtuozitet, tehničke i muzičke predispozicije klasične muzike, a s druge strane sloboda improvizacije, ali i novostečeno poznavanje skandinavske muzičke tradicije, karta na koju su morali da odigraju. Sarađivali su sa vrhunskim domaćim i inostranim muzičarima, nastupali na brojnim međunarodnim festivalima, održali koncerte u raznim evrpskim gardovima.

54. Mokranjčevi dani: Mokranjčevim tragom – u slavu umetnosti
17. Ethno.com festival 27. i 28. septembra u KC Pančevo
Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, Foto: Promo

Album prvenac ovog dua, nazvan “Roots” (Koreni), objavljen je 2018, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Norveške, za norvešku diskografsku kuću “Etnisk Musikklubb”. Dobio je izuzetno pozitivne ocene publike i kritike, svrstavši ih među 15 najboljih albuma na evropskoj muzičkoj world music listi u novembru 2018. Muzička emisija “Disco 3000”, koja se emituje na Radio Beogradu, ovaj album proglasila je za domaći album godine, a nacionalni radio Norveške uvrstio ga je u top 20 world music albuma za 2018. godinu.

Srpsko kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

Ethno.com festival je pokrenut 2003. godine sa idejom istraživanja i prezentovanja autorskih vizija tradicionalne muzike naših najznačajnijih muzičara, ali ipromovisanja umetnika posvećenih izvođenju narodne muzike u njenom autohtonom obliku. Od 2013. ova manifestacija pravi zaokret u programskom konceptu ka savremenim strujanjima na world music sceni. Cilj festivala je da kroz koncerte, radionice, rezidencije umetnika i naučno-obrazovni program predstavi muziku iz celog sveta. Primarni fokus je na stilove Balkana, Bliskog Istoka, Afrike i Azije, kao i onim nastalim na nasleđu evopskih naroda. Festival želi da bude otvoren i senzibilan na kulturne i umetničke različitosti u stalnoj tenziji između tradicije i inovacije. Umetnički direktor festivala je violinista Filip Krumes.

BRAĆA TEOFILOVIĆI: San i dalje traje
17. Ethno.com festival 27. i 28. septembra u KC Pančevo
Almir Mešković i Daniel Lazar učesnici 17. Ethno.com festivala

17. ETHNO.COM World music festival – PROGRAM:

Svečano otvaranje Dvorana 27.09. u 20h
Bilja Krstić i Bistrik orkestar (SRB);
Bilja Krstić – vokal
Dragomir Miki Stanojević – klavijature, prateći vokal
Ruža Rudić – vokal, sitne perkusije
Nenad Josifović – violina, prateći vokal
Slobodan Bata Božanić – bas, prateći vokal
Milinko Ivanović – gajde, duduk, dvojnice, okarina, diple
Maja Klisinski – perkusije, prateći vokal
Nevenka Radonić – prateći vokal, sitne perkusije
Nenad Božić – gitara, tambura, prateći vokal

Scena 28.09. u 20h
RiKaTaKa (SRB) – novi balkanski ritam;
Izvođači: Marko Dinjaški, Ana Vrbaški
Režija, tekst: Višnja Obradović
Dizajn zvuka: Goran Vujičin, MrV production

Scena 28.09. u 21h
Almir Meškovic i Daniel Lazar duo (BiH/SRB/NOR);
Almir Mešković – harmonika
Daniel Lazar – violina

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde