Sloboda: 16. Noć muzeja 18. maja širom Srbije

0
90

Prethodna Noć muzeja obuhvatila je 47 mesta u Srbiji i više od 500 različitih dešavanja objedinjenih temom Pobede i pobednici.

Sloboda: 16. Noć muzeja 18. maja širom Srbije

Nakon velikih pobeda, dolazi sloboda i zato je okosnica 16. Noći muzeja, koja će se održati 18. maja upravo to – osvajanje i upražnjavanje slobode umetničkog izražavanja. Iako je mi danas često podrazumevamo, činjenica je da znamo da je cenimo tek kada je izgubimo. U tom smislu prednjače stvaraoci sa svih meridijana, jer nije tajna da je sloboda, kao stanje svesti, oduvek bila ideja vodilja i inspiracija umetničkog bunta. Na taj način su stege i zabrane, koje su često bile deo društvenih normi, postale kreativni ventil, a umetnost ogledalo društva.

Održana 15. Noć muzeja – Pobeda koju je slavila cela Srbija

Ovogodišnja Noć muzeja biće održana širom zemlje, a posetioci će u periodu od 16 do 24 sata moći da uživaju u brojnim sadržajima koji se na originalne, zanimljive i interaktivne načine bave slobodama i osvajanjem istih.

Sloboda: 16. Noć muzeja 18. maja širom Srbije

Od slavnih umetnika poput Tuluz-Lotreka i Milene Pavlović Barili, preko nezaboravnog Vudstoka do ljubavnih priča za sva vremena, 16. Noć muzeja držaće budnim brojne gradove i mesta širom Srbije. Od 16h do ponoći posetioci omiljene muzejske avanture biće u prilici da zavire u muzejske kolekcije, otkriju galerijske priče i otvore vrata brojnih drugih, neretko i sasvim neočekivanih zdanja koja pričaju priču o slobodi.
– Na tragu neprekidne umetničke borbe za slobodne prostore, ove Noći muzeja podsetićemo se na to koliko je sloboda dragocena! – poručuju organizatori.

U Sarajevu otvoren muzej “Valter brani Sarajevo”

U Beogradu će tokom Noći muzeja publika moći da obiđe oko 60 lokacija širom grada, od kojih će mnoge svoja vrata za širu javnost otvoriti samo ove večeri. Po svojoj ekskluzivnosti posebno se izdvaja tura “Neispričane priče”, koja se već tradicionalno realizuje u saradnji sa nacionalnim sponzorom, kanalom Viasat History. U okviru ove ture posetioci će moći da osete dašak slobode hipi ere i kultnog Vudstoka. Biće u prilici i da se upoznaju sa Beogradom iz vremena Kraljevine Jugoslavije; preispitaju sve što znaju o jedinstvenim spomenicima kulture – starim prestoničkim kafanama; ili pak da uživaju u duhu slobode koji je obojio beogradski noćni život osamdesetih godina prošlog veka. Kroz poigravanje sa sujevjerjima, običajima, lepotom i taštinom, posetioci Etnografskog muzeja moći će da istraže raskošni svet ogledala; preispitaju umetničke slobode na sceni Bitef teatar; a nešto drugačije putovanje iza kulisa prirediće i Fakultet muzičke umetnosti.

Moskovski metro: Popularni gradski prevoz i podzemni muzej
Sloboda: 16. Noć muzeja 18. maja širom Srbije

Narodni muzej Šabac u Noći muzeja predstaviće se nesvakidašnjom izložbom “Kako smo se voleli”. Ona donosi sedam priča o ljubavi iz prošlosti i jednu iz budućnosti, vezanih za intrigantne predmete iz muzejskih zbirki. Od priče o bračnoj ljubavi Starih Rimljana do specifičnih šabačkih priča, poput one o slikaru Stevanu Čaliću i njegovoj supruzi, okosnicu ove izložbe čini opširno istraživanje o različitim aspektima i modelima partnerske ljubavi.

Kulturni centar “Laza Kostić” iz Sombora premijerno u Noći muzeja otvoriće izložbu posvećenu čuvenom francuskom impresionisti Anriju de Tuluz-Lotreku. Realizovana je u saradnji sa  Srednjoevropskim kulturnim centrom iz Novog Sada. Kroz 25 litografija i originalnih naslovnica modnih magazina posetioci će moći da se upoznaju sa stvaralaštvom jednog od najznačajnijih postimpresionista, uz Gogena, Van Goga i Sezana.

Svečanom akademijom Narodno pozorište u Beogradu proslavilo 150 godina postojanja

Od novčića kovanog na obali Dunava u vreme Rimljana do misteriozne razglednice koja je pre više od 100 godina putovala iz Beograda za Veliko Gradište, kretaće se izložba “Od Hadrijana do ponizne Sofije”. Nju priprema Narodni muzej Veliko Gradište. Priče koje dele ova dva nesvakidašnja predmeta na jedinstven način uobličio je naš čuveni strip crtač Aleksa Gajić. On će u Noći muzeja, između ostalog, predstaviti neobičnu strip kutiju za premotavanje cela dva milenijuma koja dele Hadrijana i Sofiju.

Sloboda: 16. Noć muzeja 18. maja širom Srbije

“Murali kojih više nema” izložba je koja će obeležiti Noć muzeja u Kruševcu, preispitujući umentičke i građanske slobode. Udruženje umetnika “Plavo i zlatno” pokušaće da na ovaj način oživi uspomenu na kompoziciju murala “Raj za čitanje”. Nju su talentovane učenice prošlog leta naslikale na zidu Gimnazije u Kruševcu. Murali, koji su prikazivali naše znamenite književnike poput Kiša, Crnjanskog i Disa, neočekivano su prekrečeni ubrzo po nastanku, pa ovom izložbom Kruševljani žele da podsete na ovu plemenitu akciju, ali i na borbu za slobodu umetničkog izražavanja.

Narodni muzej: Petar Omčikus poklonio “Ruševine Zadra”

U Noći muzeja učestvovaće i Ruski Krstur otvarajući za posetu vrata neobičnog zamka iz 1913. godine! Reč je o zdanju koje je zbog jedne nemarne greške sagrađeno u ovom vojvođanskom selu. U toj zgradi škole iz 1913. danas se nalazi sedištve Nacionalnog saveta Rusina. Tako će Noć muzeja poslužiti kao dobar povod i za upoznavanje sa njihovom kulturom, raskošnom narodnom nošnjom i izvanrednim kulinarskim poslasticama.

Nišlije će u Muzeju zdravstvene kulture biti u prilici da pogledaju čime su pacijenti lečeni u XIX i XX veku. U Irigu će u Noći muzeja svoja vrata otvoriti rodna kuća našeg čuvenog glumca Borislava Mihailovića Mihiza. Narodni muzej Užice će predstaviti raskošno fotografsko putovanje kroz gradsku prošlost i XX vek. A, Galerija Milene Pavlović Barili za Noć muzeja priprema izložbu “Milenina dvorska vizura”. Sačinjena je od 12 karikature ove umetnice koje su nastale dok je živela na dvoru svog rođaka kralja Aleksandra Karađorđevića.

BRISEL: Grad stripa, čokolade i piva
Sloboda: 16. Noć muzeja 18. maja širom Srbije

Desetu, jubilarnu godinu zaredom kanal Viasat History je ponosni nacionalni sponzor manifestacije Noć muzeja. On se nalazi u vlasništvu internacionalne kompanije Viasat World, koja ima 100 miliona pretplatnika i proizvodi i distribuira najkvalitetnije zabavne sadržaje kroz više od dvadeset dokumentarnih, filmskih i sportskih kanala, u skoro 50 zemalja širom sveta. Pored kanala Viasat History, kompanija je u regionu prisutna i sa kanalima Epic Drama; TV1000; Viasat Explore; i Viasat Nature.

Kako prava prijateljstva treba negovati, tako je i ove godine, 14. put zaredom, mts prijatelj manifestacije. Kao i prethodnih godina, nesebičnu podršku pružaju kompanija “Coca-Cola” i štamparija “Grafix” kao sponzori Noći muzeja.

Naučni centar Fenomen: Deset novih fenomena čekaju buduće naučnike
Sloboda: 16. Noć muzeja 18. maja širom Srbije

Prva Noć muzeja održana je u Beogradu 2005. u svega pet muzeja i galerija da bi već za nekoliko godina izrasla u najveću manifestaciju iz oblasti promocije kulturne baštine u Srbiji i regionu, kao i jednu od najuspešnijih Noći muzeja u Evropi. Beograd je time postavljen na mapu zajedno sa više od 120 gradova širom sveta koji organizuje ovaj jedinstveni kulturni spektakl. Tokom prethodnih 15 godina zabeleženo je više miliona ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u 60 gradova i mesta širom Srbije.

Pod temom “Sloboda” najuzbudljivija muzejska avantura i ove godine pomeriće granice i svojim posetiocima ponuditi majsko druženje za pamćenje. Tokom ove noći širom Srbije svoja vrata će otvoriti ne samo brojni muzeji, galerije i ustanove kulture, već i mnoga zaboravljena zdanja i institucije bogate istorijom, sa željom da ožive uspomene na ljude, događaje i mesta koja zauzimaju ključne uloge u osvajanju različitih sloboda.

PR, Foto: Promo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde