16. Noć muzeja: Najlepše dečje avanture

0
37

Od morskih dubina preko evropskih gradova do afričkih tajni, uz velike slikare, pozorišne znalce kao i pisce za velike i male mališane, 18. maja širom Beograda očekuje po mnogo čemu jedinstvena Dečja tura u Noći muzeja!

16. Noć muzeja: Najlepše dečje avanture

Sa željom da umetnost i kulturu približi svojim najmlađim posetiocima i pokaže im najuzbudljiviju stranu muzeja i galerija, Noć muzeja i ove godine predstavlja posebno osmišljenu turu. Već od 16h na lokacijama širom grada mališane će dočekati različiti sadržaji, radionice i izložbe kroz koje će na najlepši način upoznati svet oko sebe.

Sloboda: 16. Noć muzeja 18. maja širom Srbije

Sve ono što vekovima znaju hrabri mačevaoci moći će da saznaju i hrabri posetioci Noći muzeja na platou ispred Vojnog muzeja. Tu će nikad zabavnije časove držati Škola istorijskog i scenskog mačevanja “Pero”. Republički zavod za zaštitu spomenika kulture na Kalemegdanu specijalno za ovu priliku otvara Noćnu školu stripa u periodu od 16 do 20h. U njoj će oni najmlađi moći ne samo da nauče kako nastaju stripovi, već i da inspirisani našim nasleđem naprave svoje autorsko delo.

16. Noć muzeja: Najlepše dečje avanture

Paviljon Cvijeta Zuzorić otvoriće svoja vrata za ljubitelje umetnosti koji žele da osete svet oko sebe najrazličitijim čulima. U periodu od 16 do 20 časova, na svakih sat vremena, posetioci će moći da zavire u magičnu pozorišnu kutiju. Tu ih, pod vođstvom našeg poznatog reditelja Nikole Zavišića, čekaju svetlosne instalacije, laseri i hemijske reakcije. Uz to, tokom cele večeri na posebnim radionicama zaljubljenici u ekologiju naučiće kako da udahnu novi život starim predmetima i pretvore ih u umetnička dela.

Održana 15. Noć muzeja – Pobeda koju je slavila cela Srbija

Sa stvaralaštvom čuvenog Petra Lubarde najmlađi posetioci Noći muzeja biće u prilici da se upoznaju kroz radionice na kojima će praviti kolažirane kopije radova našeg slikara. Ove radionice održavaće se u Legatu Petra Lubarde (16-19h) šarmantnom zdanju na Dedinju u kojem je poznati umetnik živeo. Muzej afričke umetnosti na radionicama od 17 do 20h razotkriće sve tajne veksikologije. Najmlađi posetioci će izrađivti sopstvene zastave, iscrtavti neke nove granice i upoznati sasvim drugačija lica Afrike.

16. Noć muzeja: Najlepše dečje avanture

Pedagoški muzej će predstaviti onim radoznalima osnove robotike. I to kroz druženje sa robotima koji na mala vrata uvode budućnost u naš svakodnevni život. Oni koji slobodno vreme provode uz omiljene knjige biće u prilici da se druže sa “Laguninim” junacima i junakinjama pisane reči uz koje su odrastale generacije. Dobra zabava biće upotpunjena nastupom talentovanih polaznika Muzičke škole “Vučković”. Kroz predavanja i radionice sve od 16 do 21 čas, Arheološki institut će u knjižari “Papirna krila” pomoći mališanima da postanu pravi mali arheolozi; da istraže svet Rimljana; saznaju čime su se hranili; kako su pisali ili pak kako su se oblačili.

Bardovi srpske poezije: Otvoreni legati Miloja Popovića Kavaje i Petra Pajića
16. Noć muzeja: Najlepše dečje avanture

Muzej nauke i tehnike pokazaće deci, ali i njihovim roditeljima, da za ljubav prema nauci nikad nije suviše rano. Osim uzbudljivih eksperimenata predstaviće i jedinstveni kutak rezervisan za igračke sa neverovatnim pričama. Pod zagonetnim nazivom “Mama i tata su A+ krvna grupa, zašto sam ja 0?” deca će u Galeriji nauke i tehnike SANU moći da saznaju brojne zanimljivosti poput toga kako se krvne grupe nasleđuju; zašto su u pojedinim delovima sveta neke zastupljenije od drugih… A kako se dobijaju industrijske boje; na koji način se prave sapuni; najlon; ili pur pena; saznaće svi posetioci naučne avanture “Kada znam, onda i mogu”. Ona će se samo ove večeri održati u Muzeju Hemijskog fakulteta. Važne lekcije za najmlađe o tome kako pomoći drugima, ali i sebi u slučaju eventualnih nesreća, tokom Noći muzeja biće održane u mnogo značajnom zdanju Crvenog krsta Srbije.

Goran Tomašević – prvi srpski fotoreporter dobitnik Pulicera
16. Noć muzeja: Najlepše dečje avanture

Zaljubljenici u autobuse, tramvaje i trolejbuse moći će da se otisnu u prošla vremena. I to, zahvaljujući postavci JKP GSP-a koje samo za ovu priliku otvara vrata 100 godina starog Muzeja kovačnice GSP-a. Oni koji pak više vole druženje sa životinjama, moći će da provedu Noć muzeja u Zoološkom vrtu Grada Beograda. Saznaće kakva pravila ponašanja važe u životinjskim carstvima i upoznaće neke sasvim male, ali po mnogo čemu jedinstvene noćobdije.

Lena Kovačević peva naslovnu numeru u crtanom filmu “Manu Munja”

Javnom akvarijumu i tropikarijumu posetioci će moći da upoznaju stanovnike koji žive duboko na dnu mora. Saznaće i zbog čega su njihovi rođaci izabrali mirniju sredinu, kao i brojne druge zanimljivosti vezane za morski svet. Oni koji se odluče za putovanje kopnom, u EU Info centru moći će da upoznaju najlepše gradove Evrope na dve neobične radionice. Od 16h posetioci uzrasta od 6 do 12 godine otisnuće se na putovanje evropskim biserima uz priču o najšarenijim prozorima; dok će evropske vedute biti tema radionica za uzrast od 12 do 18 godina, koje se održavaju od 19h. Evropskim duhom odisaće i Dečji kulturni centar. Jer, posetioce će povesti na putovanje u središte sreće – upoznajući ih sa pola veka starim festivalom Radost Evrope.

Cena ulaznica

Cena ulaznica za 16. Noć muzeja u pretprodaji iznosi 450 dinara, dok će na dan manifestacije karta koštati 500 dinara. Deca do pet godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Jedna karta za Noć muzeja, kao i do sada, važi za po jedan ulazak na sve beogradske lokacije. Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima Ticket Visiona (bivši Eventim) u Beogradu; kao i širom Srbije. Više informacija o prodajnim mestima mogu se pronaći na www.tickets.rs.

16. Noć muzeja: Najlepše dečje avanture

Sve o Dečjoj turi možete naći OVDE.

PR, Foto: Noć muzeja

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde