16. Noć muzeja: Hipi boje Vudstoka, priče sa carine, čudesna ogledala, noćni život osamdesetih

0
90

Ovogodišnja Noć muzeja biće održana 18. maja širom zemlje, a posetioci će u periodu od 16 do 24 sata moći da uživaju u brojnim sadržajima koji se na originalne, zanimljive i interaktivne načine bave slobodama i osvajanjem istih.

Hipi boje Vudstoka,Foto: Noć muzeja

Šareni i slobodniji svet hipi ere posetioci će moći da otkriju samo tokom Noći muzeja u Galeriji ULUS kroz postavku “Vudstok– poslednja utopija”. Pola veka od najslavnijeg festivala je odlična prilika da se podsetimo koliko je veliku ulogu Vudstok imao u osvajanju umetničkih, političkih, seksualnih i ekoloških sloboda. Vudstok je 1969. godine privukao više od 400.000 posetilaca i na kratko prodrmao ceo svet. Za potpuni doživljaj ove epohe tu su nezaobilazna muzika, otkačena moda, hipi četvorotočkaš… kao i brojni drugi segmenti umetnosti, koji su obeležili ovaj pokret.

“Vudstok– poslednja utopija”, Foto: oć muzeja

– Ponesi svoje šarene boje, um dovoljno širok za sve različitosti i oči da upiju najšareniju, najbučniju, i poslednju utopiju XX veka – najavljuju organizatori ovu postavku. – Čekaju te i jedan hipi-četvorotočkaš, otkačene odevne kombinacije i umetnost spakovana tako da ne možeš da joj odoliš. Zato čik probaj da ne poneseš sa sobom neku foto-uspomenu na najveseliju žurku ove Noći muzeja!

16. Noć muzeja: Najlepše dečje avanture
“Granice (ne)mogućeg – priče sa carine”, Foto: Noć muzeja

Ustanova kulture Stari grad (bivši “Parobrod”) ugostiće izložbu “Granice (ne)mogućeg – priče sa carine”. Ona će sigurno zaintrigirati ljubitelje detektivskih priča i krimi-zapleta. Samo u Noći muzeja posetioci će moći da saznaju šta se sve krijumčarilo u jednom termosu, ali i u tegli ajvara… kako su muzički instrumenti i kartonske ambalaže za mleko i sokove dobijale sasvim novu namenu… kao i zbog čega su se sve “klonirali” krovovi prevoznih sredstava…

“Granice (ne)mogućeg – priče sa carine”, Foto: Noć muzeja

– Dobro otvori oči u noći, čekaju te ispovesti u koje nije lako poverovati, ali i dokazi u koje nećeš moći da posumnjaš! – saopštili su iz Noć muzeja za ovu zanimljivu izložbu. – Borbom protiv prekograničnog kriminala carinska služba Srbije svakodnevno aktivno štiti društvo i doprinosi očuvanju bezbednosti svih građana. Međutim, njihove pogranične priče često se graniče sa realnošću i dobijaju neverovatne obrte.

Sloboda: 16. Noć muzeja 18. maja širom Srbije
Etnografski muzej, Foto: Noć muzeja

Etnografski muzej premijeno u Noći muzeja otvoriće izložbu “U ogledalu” Zemaljskog muzeja iz Sarajeva. A posetioci će na njoj videti kako je nekada izuzetno luksuzan, a danas omiljeni i sveprisutan predmet, kroz istoriju imao važniju ulogu nego što danas pretpostavljamo. Sva ogledala koja će biti predstavljena sa sobom nose neverovatne priče. Ukrašavana na posebne načine, izrađivana od srebra, sedefa ili drveta, neka od njih stara su više od jednog veka! Za ovu priliku izložba će biti proširena sadržajem u kojem će posetioci biti u prilici da se upoznaju sa ulogom ogledala u svakodnevnom životu – od običaja; narodnih verovanja i praznoverja; preko istorijskih; do današnjih događaja.

Svako ogledalo na izložbi sa sobom nosi neverovatnu priču, Foto: Noć muzeja

– Ogledalo – surovo iskreni (ne)prijatelj ili omiljeni saveznik? U službi istine, lepote ili taštine? Raskošna zidna ili ona mala, praktična, za svaku avanturu? – najavljuju izložbu organizatori.

Održana 15. Noć muzeja – Pobeda koju je slavila cela Srbija

Šarmantna Manakova kuća  sprema se da posetiocima dočara duh Beograda iz nezaboravnih osamdesetih. I to, uz odabir originalnih fotografija noćnog života kultnog Miladina Jeličića Jele.

Manakova kuća, Foto: Noć muzeja

– Sloboda je tada plesala ulicama Beograda u ritmu talasa neke nove, sasvim drugačije urbane kulture! Zato nije ni čudo što je izložba “Noćni šetač” fotografa Miladina Jeličića Jele važila za hit izložbu te 1985, bacajući sasvim novo svetlo na neke od naših poznatih lica, ali i skrivenih zvezda beogradskog noćnog života. Podsećajući na te dane slobode, Manakova kuća u Noći muzeja ponovo postavlja ovu izložbu, pružajući ti jedinstvenu priliku da bar na kratko osetiš duh beogradskih večernjih zabava i avangardnih kulturnih zbivanja koja su postala sastavni deo urbanog identiteta srpske prestonice! – organizatori su najavili izložbu “Noćni šetaš”. A, od 19 do 21h održaće se i rok koncert.

E. A.POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde