16. BBF: Legendarni britanski sastav “The Stranglers” svira na Ušću

0
75

Ovogodišnji Belgrade Beer Fest održaće se od 15. do 19. avgusta. Organizatori su veoma ponosni što će 16. izdanje čuvene pivsko-muzičke manifestacije uveličati i kultni britanski sastav.

The Stranglers
“The Stranglers”, Foto: Promo

Grupa “The Stranglers” dolazi u Beograd! Koncert jednog od najuticajnijih post punk bendova svih vremena zakazan je za drugi dan festivala, u četvrtak, 16. avgust. Posetioci će moći besplatno da uživaju u njihovim najvećim hitovima, iz njihove više od četiri decenije duge karijere.

16 Belgrade Beer Fest: „Prašiće“ na Ušću „Čorba“, „Aerodrom“, „YU grupa“…

Poznati britanski sastav potekao je iz prve generacije panka. I, jedini je iz tog muzičkog naraštaja koja je uspeo da u svojoj dugoj karijeri ima čak 23 hit pesme među Top 40 singlova u Velikoj Britaniji. Ogromna popularnost “Strenglersa” delom je posledica uspešnih promena kroz koje su prolazili, ka zvuku koji je od agresivnog “novotalasnog”, prešao ka sofisticiranom pop-rocku. “The Stranglers” su svakako najpoznatiji zahvaljući neprolaznom hitu “Golden Brown”, iz kasnijeg dela karijere, koji se i dalje pojavljuje u popularnim filmovima, pa čak i TV špicama.

Belgrade Beer Fest 2018: Veliki povratak na muzičku scenu dr Neleta Karajlića

“The Stranglers” su osnovani 1974. u Guildfordu. Tu su uporno tražili svoj zvuk svirajući dve godine po svim pabovima koji su hteli da ih prime – dok ga nisu uobličili kao ubitačnu kombinaciju. A, to je – režećeg basa Jean Jacques Burnela, beskompromisno zajedljivog vokala Hugh Cornwella, vozećih klavijatura Davea Greenfielda, te uvek pouzdanog bubnjara Jet Blacka u pozadini svega. Mada se njihova prva tri albuma “Rattus Norvegicus”, “No More Heroes” i “Black and White”, smatraju klasičnim pločama “novotalasnog” doba, zanimljivo je da su objavljena u razmaku od svega 13 meseci, donoseći sa sobom na top liste pregršt tema o kojima se do tada nije previše pevalo, svakako ne uličnim slengom kojim su se obilato služili. Od političkih komentara, do zapažanja o muško-ženskim odnosima – pojava “The Stranglersa” nikog nije ostavila ravnodušnim.

Belgrade Beer Fest: Darko Rundek oduševio 150.000 ljudi

Uspeh je bio trenutan. “The Stranglers” su godinama beležili hitove sa svih albuma koje su objavili. Početkom osamdesetih godina napravili su zaokret ka sofisticiranom pop zvuku. Na albumima “La Folie”, “Feline” i “Aural Sculpture”, i to su uradili na sebi svojstveni način oduševljeni uglavnom temama čiste ljubavi, te uvođenjem rafinirane stilizacije u aranžmane pesama. Tako su dospeli na liste širom Evrope, SAD i Australije, održavajući interes za svoj rad do početka devedesetih. Tada ih je originalni frontman Hugh Cornwall napustio. Od tad su nastupali u dopunjenom sastavu, u kome je osim tri osnivača, poslednjih deset godina, dužnost pevača preuzeo ubedljivi Buz Warne.

Belgrade Beer Fest 2018 od 15. do 19. avgusta – na tri bine!

Uprkos promenama u sastavu, koji su usledili tokom godina, koncerti ove grupe i dalje se smatraju vrhunskim iskustvom. A, kako je to oduvek i bilo. Fenomen popularnosti koja traje do danas, zasniva se na njihovoj pojavi naizgled opasnih, ali ipak prijateljskih otpadnika iz komšiluka. Tokom vremena su pokazali svoje nežnije lice. Napravili su neke od lepših pop-rok pesama osamdesetih. Ali, njihova poruka uvek je ista – buntovnička! Uvek u crnim kožnim jaknama i bez dlake na jeziku, oni su ostali deo moderne definicije britanskog rokenrola sve do današnjih dana. I, zato im se uvek rado vraćamo.

– Iste večeri na BBF-u, u četvrtak 16. avgusta, pre izlaska gostiju iz Britanije na scenu, koncert će održati dr Nele Karajlić. Biće to veče koje se ne propušta! – poručuju organozatori festivala na Ušću.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde