150. izvođenje mjuzikla “Neki to vole vruće” u Pozorištu na Terazijama

0
353

Neki to vole vruće Pozorište na TerazijamaU utorak 12. decembra sa početkom u 19.30 časova mjuzikl “Neki to vole vruće” biće izveden 150. put! Premijera ove, sada već kultne predstave bila je 1990. godine, a re-premijera 2007. godine.

U priči o dvojici muzičara koji se, zarad posla, preoblače u žene, o plavuši iz bajke što sanja “milionera”, i o stvarnom milioneru koji se zaljubljuje u muškarca, ispričana je, zapravo, priča o trijumfu ljubavi i lepote. Najbolja potpora tom holivudskom “sižeu” jesu glamurozna scenografija i kostim, odlični muzički aranžmani i koreografija, te istančan osećaj za komiku protagonista komada.

Narodno pozorište u Beogradu obeležilo 149. godina postojanja

Neki to vole vruće Pozorište na Terazijama
Svetislav Bule Goncić, Bojana Stefanović i Rade Marjanović

Do danas je bilo višestrukih promena u ansamblu. Puslicu je prvobitno igrala Ivana Mihić, a posle obnove predstave 2007. Bojana Stefanović, Ivana Jovanović i Ivana Popović (danas u ravnopravnoj alternaciji sa Bojanom). U prvoj postavi učestvovali su i Ljiljana Šljapić/Ljiljana Stjepanović; Bata Paskaljević; Janoš Tot; Dejan Pajović/Dragan Vujić Vujke; Vladan Savić i drugi.

Iz premijerne postave, a već 27. godina, iste uloge tumače Rade Marjanović, Svetislav Bule Goncić i Veselin Stijović! Bule i Rade su predstavu i obnovili po originalnoj režiji Soje Jovanović. Koreografiju je prema originalnoj verziji Miljenka Štambuka obnovila Snežana Zablaćanski. Kostim i scenografiju je u obe verzije radio Miodrag Tabački.

Neki to vole vruće Pozorište na Terazijama
Iz predstave

U sadašnjoj postavi pored pomenutih glumaca igraju i Zinaida Dedakin; Božidar Stošić; Miroljub Turajlija; Milan Antonić; kao i hor, balet i orkestar Pozorišta na Terazijama. Dirigent predstave je Vesna Šouc.

Publika i žiri saglasni: Predstava „Ivanov“ najbolja na festivalu u Užicu

Neki to vole vruće Pozorište na Terazijama
Bole Stošić i Bule Goncić

Inače, brodvejski mjuzikl “Puslica”, izveden je 1972 godine. Zasniva se na scenariju za film “Neki to vole vruće”, koji su napisali Bili Vajlder i I. A. L. Dajmond, a prema originalnoj priči Roberta Torena. Libreto za “Puslicu” napisao je Piter Stoun, muziku Džul Stajn, a songove Bob Meril. Likove dva muzičara bez posla, Džerija i Džoa, svedoka gangsterskog masakra u Čikagu, na Dan svetog Valentina, zaigrali su Robert Mors i Toni Roberts, dok se u naslovnoj ulozi na brodvejskoj sceni predstavila Elejn Džojs. Koreografiju i režiju potpisao je Gauer Čempion, dok je producent bio Dejvid Merik. Premijera je održana na Brodveju, 9. aprila 1972. u “Mažestik teatru”. Igrana je 505 puta!

“Puslica” je bila je nominovana za četiri nagrade “Toni”: za najbolji mjuzikl; najbolju koreografiju u mjuziklu; za najbolju režiju mjuzikla; i za najboljeg glumca u mjuziklu (Robert Mors) – ali, nije dobila ni jednu od njih! Mors je dobio Drama Desk Award za svoje izuzetno ostvarenje u ulozi Džerija, dok je Elejn Džojs za ulogu Puslice primila prestižnu Theatre World Award.

Jubilarno 150. izvođenje predstave „Sokin i Bosina“

Neki to vole vruće Pozorište na Terazijama
Osim glumaca u mjuziklu učestvuju hor, balet i orkestar Pozorišta na Terazijama

Soja Jovanović je posebnim nitima bila vezana za Pozorište na Terazijama. U ovoj kući je od 1961. pa do 1999. režirala 11 predstava, za koje je publika godinama tražila kartu više (Lov na gavranove, vodvilj Ežena Labiša; Doživljaji Vuka Bubala, komedija prema prozi Branka Ćopića; Karneval, mjuzikl Majkla Stjuarta, Boba Merila i Iko Otrina; Ženski razgovori, opereta Dušana Radovića i Vojkana Borisavljevića; Vezana Vreća, vodvilj Žorža Fejdoa; Moj dečko, mjuzikl Sendija Vilsona i Lidije Pilipenko; Volim svoju ženu, mjuzikl Majkla Stjuarta, Saja Kolmena i Lidije Pilipenko; Poziv u dvorac, komediju Žana Anuja; Neki to vole vruće, mjuzikl Pitera Stouna i Boba Merila, Džula Stajna i Miljenka Štambuka; Kabare, mjuzikl Džoa Masterofa i Freda Eba, Džona Kandera i Ljiljane Dulović, Snežane Todorović; Umrla je gospođa majka gospođina, vodvilj Žorža Fejdoa). Posebno mesto u saradnji Soje Jovanović sa Pozorištem na Terazijama, nesumnjivo, zauzima mjuzikl “Neki to vole vruće”. Bila je to poslednja premijera na “terazijskoj sceni” – nakon koje počinje četrnaestogodišnje “izgnanstvo” u Domu kulture “Vuk Karadžić”.

Dramaturg Dimitrije Kokanov dobitnik Mihizove nagrade

Neki to vole vruće Pozorište na Terazijama
Bule i Rade su predstavu i obnovili po originalnoj režiji Soje Jovanović, a njih dvojica igraju iste uloge već 27 godina

– I zato, obnova mjuzikla “Neki to vole vruće”, koju su prema originalnoj rediteljskoj postavci Soje Jovanović (ovoga puta, ponovo na našoj “terazijskoj sceni”!) realizovali Rade Marjanović i Svetislav Goncić – zapravo je metaforički luk koji spaja prošlost, sadašnjost i budućnost našeg Pozorišta. Parabola iscrtana u slavu umetnosti, kreativnosti ljudskog duha i neuništive volje za trajanjem. Soja Jovanović je to znala i Soja je u tome umela da nam pomogne – naglašavaju u Pozorištu na Terazijama.

Izvod iz pozorišnih kritika:

“Iskusna rediteljska ruka Soje Jovanović umela je da precizno dozira i međusobno preplete sve elemente neophodne za mjuzikl. Jovanovićeva je sa merom gradila spektakularne ansambl scene u kojima su učestvovali balet, glumci i hor Pozorišta na Terazijama… I ovog puta pokazalo se da je mogućno ostvariti pitku i zabavnu predstavu ukoliko svi njeni sudionici ispune zadatke savesno i profesionalno.”
(Radomir Putnik, “Politika”, 7. januar 1991.)

Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Svetlani Bojković
Neki to vole vruće Pozorište na Terazijama
Rade Marjanović i Bojana Stefanović

“Kada se suočite sa interpretacijama Svetislava Goncića i Ivane Mihić, a uz njih celog glumačkog i baletskog ansambla Pozorišta na Terazijama, u pouzdanoj režiji Soje Jovanović, utisak je ne samo povoljan nego prelazi u zadovoljstvo koje briše mnoge rezerve… Soja Jovanović je insistirala da svi učesnici svoje zadatke ispune na profesionalnom nivou i do kraja, u duhu koreografije i opšteg koncepta predstave. Naizgled, to je tako malo i normalno, ali u našim prilikama to je veoma mnogo i pravo iznenađenje kako su svi to prihvatili. “Neki to vole vruće” u ovoj varijanti može da izdrži scenska poređenja sa sličnim spektaklima na drugim scenama!”
(Petar Volk, “Ilustrovana politika”, 22. januar 1991.)

J. D. / Foto: Pozorište na Terazijama

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde