15. Slobodna zona: Nagrada publike i Human Rights za “Dnevnik Diane Budisavljević”

0
30

Premijernom projekcijom filma “Žensko zadovoljstvo” 12. novembra je u Dvorani Kulturnog centra Beograda svečano zatvoren 15. Filmski festival Slobodna Zona.

15. Slobodna zona: Nagrada publike i Human Rights za "Dnevnik Diane Budisavljević"
Pobednici 15. Slobodne zone, Foto: Slobodna zona

Na ceremoniji zatvaranja odlukama međunarodnog, regionalnog i srednjoškolskog žirija proglašeni su pobednici festivala. Takođe, uručena je i nagrada publike.
Članovi međunarodnog žirija bili su direktor Filmskog festivala u Marseju Žan Pjer Rem; filozof i programski koordinator Multimedijalnog instituta MaMa u Zagrebu Petar Milat; i režiser Vladimir Blaževski. Njihovom odlukom Nagrada za najbolji angažovani film u međunarodnoj selekciji pripala je filmu “Jadnici” reditelja Lađ Lia.

15. Slobodna zona: Na festivalu “Dnevnik Diane Budisavljević” i film o Areti Frenklin

– Film pre svega pleni žestinom prikazanog naličja francuskog savremenog društva. Činjenica da je radnja filma smeštena u isto ono parisko predgrađe u kome su pre čitava dva veka, u vremenu divljeg kapitalizma, živeli junaci kultnog romana Viktora Igoa, izaziva vrlo sumorne asocijacije vezane za današnjicu. Funkcionalno i nadahnuto koristeći filmski jezik i filmska izražajna sredstva, autor stvara dramatičnu, emocionalnu i višeznačnu priču koja će se pamtiti – naveo je u obrazloženju žiri.

Ovacije na srpskoj premijeri za film “Dnevnik Diane Budisavljević”

Nagrada za najbolji angažovani film u regionalnoj konkurenciji “Horizonti Balkana” dodeljena je filmu “Čudovišta” reditelja Mariusa Olteanua.
– Film formalno upečatljivim stilom istražuje temu o kojoj se ne priča ne samo u Rumuniji, u kojoj se dešava radnja filma, već u većini balkanskih zemalja. Suptilna i uverljiva izvedba glavnih aktera uvlači nas u intimni svet bračnog para koji se bori da sačuva međusobno poštovanje nakon što se njihova romantična veza završila. I u tome uspeva, uprkos svim društveno nametnutim predrasudama – istakla je montažerka Nataša Pantić, u ime žirija regionalne selekcije koju čine i predsednik žirija producent Gijom De Sej i istraživač i predavač na Univerzitetu u Kopenhagenu Petar Mitrić.

Ceremonijom dodele nagrada zatvoren 14. Filmski festival Slobodna Zona

Nagradu u kategoriji “Human Rights” odneo je film rediteljke Dane Budisavljević “Dnevnik Diane Budisavljević”, koji je ove godine privukao najviše pažnje. Stoga i ne čudi da je upravo on pokupio najviše glasova posetilaca Slobodne Zone, te je tako nagrada publike još jedno priznanje koje je osvojio.

Posebno priznanje u međunarodnoj selekciji Slobodne Zone dodeljeno je reditelju Suhaibu Gasmelbariju za dokumentarni film “Razgovor o drveću”.
Za film “Umetnost sećanja” posebno priznanje u regionalnoj selekciji dodeljeno je režiserki Jeleni Radenović. Ovo je drugi film beogradske autorke i podseća nas, kroz prikazivanje spomeničkog nasleđa, na prebrzo i neopravdano zaboravljene periode naše novije istorije.

Dodeljene nagrade na 13. Slobodnoj Zoni

Srednjoškolski žiri bio je u sastavu: Iva Milojković, Milica Todorović, Rasko Šarčević i Sergej Lišanin, i predsednica Marina Stepanoski. Oni su u selekciji “14+” za najbolji film proglasili “Zvezda od sto kila” rediteljke Mari-Sofi Šambon.

U Dvorani Kulturnog centra u Beogradu u sredu, 13. novembra, biće Slobodna zona na bis. Tada će biti održane još tri projekcije: od 17h film “Jadnici”; od 19h “Kordiljeri snova”; i od 21h film “Tusta”. Karte za ove projekcije u prodaji su na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda po ceni od 300 dinara.


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde