15. Slobodna zona: Na festivalu “Dnevnik Diane Budisavljević” i film o Areti Frenklin

0
96

Petnaesto jubilarno izdanje filmskog festivala Slobodna zona održaće se od 7. do 12. novembra u sedam bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

15. Slobodna zona: Na festivalu "Dnevnik Diane Budisavljević" i film o Areti Frenklin

Festival će svečano otvariti film “Areta Frenklin: Amazing Grace” 7. novembra (20h) u Kombank dvorani.
Areta Frenklin je na vrhuncu slave, u januaru 1972, odlučila da se vrati tamo gde je i počela, u svet gospel muzike. Za samo dva dana snimila je album “Amazing Grace” u crkvi New Temple Missionary Baptist u Kaliforniji sa crkvenim horom Džejmsa Klivlenda. Na ovom albumu, između ostalih, Areta peva pesme poput “Ain’t no mountain high enough”; “Have I Got Over”; “Precious Memories”; i 11-minutnu verziju “Amazing Grace”. Rezultat je neverovatan što se i očekivalo od kraljice soula, a ovaj album ostaje do dan danas najprodavaniji gospel album svih vremena.

Ceremonijom dodele nagrada zatvoren 14. Filmski festival Slobodna Zona
15. Slobodna zona: Na festivalu "Dnevnik Diane Budisavljević" i film o Areti Frenklin

Dokumentarni film o snimanju tog albuma čekao je čak 46 godina da ugleda svetlost dana. Reditelj filma Sidni Polak je zaboravio da koristi klapu, uređaj koji se koristi za sinhronizaciju zvuka i slike, i nikada nije uspeo da sinhronizuje snimak zbog analogne tehnike. Areta Frenklin, koja je tada već imala 31 pesmu na vrhu američkih top lista, nije dozvolila prikazivanje ovog filma. Alan Eliot je preuzeo projekat i 2008. uz pomoć digitalne tehnologije, sa timom tehničara, uspeo da sinhronizuje sliku i zvuk. Odobrenje da se od ovog materijala napravi dokumentarni film je stiglo tek nakon smrti Arete Franklin, od njene nećake Sabrine Ovens.

Merry Gospel Choir – prvi srpski gospel hor

U okviru takmičarske Regionalne selekcije “Horizonti Balkana” 11. novembra, takođe, u Kombank dvorani biće srpska premijera hrvatskog filma “Dnevnik Diane Budisavljević” rediteljke Dane Budisavljević.
Ovo je istinita priča o Diani Budisavljević humanitarki i aktivistkinji iz Zagreba koja je organizovala akciju spasavanja i zbrinjavanja srpske dece iz ustaških logora tokom Drugog svetskog rata. Koristeći svoje austrijsko poreklo, Diana je pozvala vlast, crkvu i Crveni krst da spasu barem decu iz logora. Nakon što niko nije preuzeo odgovornost, odlučila je da iz svog stana organizuje akciju koja je do kraja rata spasila više od deset hiljada dece!

66. Pula Film Festival: “Dnevnik Diane Budisavljević” dobio Zlatna vrata i Veliku Zlatnu arenu
15. Slobodna zona: Na festivalu "Dnevnik Diane Budisavljević" i film o Areti Frenklin

Rediteljka Dana Budisavljević tokom posete Jasenovcu 2010. dobija od tadašnje upravnice memorijalnog centra Dianin dnevnik, koji je zapis o gotovo nepoznatom junaštvu Diane i njenih prijatelja, i odlučuje da na osnovu njega snimi film.
Dana Budisavljević rođena je 1975. u Zagrebu. Diplomirala je na Odseku za filmsku i TV montažu na ADU u Zagrebu. Debitovala je dokumentarnim filmom “Sve 5!”, a širu popularnost stekla je porodičnim filmom “Nije ti život pjesma Havaja” koji je prikazan na Slobodnoj Zoni 2012.

“Dnevnik Diane Budisavljević” je njen prvi autorski dugometražni film. Premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu 2019, na kojem je osvojio šest nagrada (Velika Zlatna Arena za najbolji film; Zlatna arena za režiju; Nagrada ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana – FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film; Nagrada publike Zlatna vrata Pule; Zlatna arena za muziku; Zlatna arena za montažu).

Roman Vilhelma Kuesa o Diani Budisavljević u izdanju Samizdata B92

Tokom trajanja festivala u Beogradu, projekcije će biti organizovane u pet sala – Kombank dvorana (bivši Dom Sindikata – Svečano otvaranje i premijera filma “Dnevnik Diane Budisavljević”); Dvorani Kulturnog centra Beograda; Domu omladine Beograda; Muzeju Jugoslovenske Kinoteke; i Art Bioskopu u Kolarčevoj Zadužbini. U Novom Sadu projekcije će biti održane u Kulturnom centru Novog Sada, a u Nišu u Cineplexx bioskopima.

“Dnevnik Diane Budisavljević” film o heroini Drugog svetskog rata

Karte za svečano otvaranje, “Areta Frenklin: Amazing Grace” i premijeru filma “Dnevnik Diane Budisavljević”, mogu se kupiti od danas na biletarnicama Kombank dvorane i Tickets servisa.

Ovogodišnji festival su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije; Sekretarijat za kulturu grada Beograda; Rekonstrukcija Ženski fond; Francuski institut; EU Info centar.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde