15. Noć muzeja: Vodič kroz svet skrivenih dragulja

0
186

U susret 19. maju i 15. Noći muzeja, kroz ceo grad šetaće ljubitelji kulture i umetnosti na preko 60 lokacija širom Beograda, od 17 časova do sat iza ponoći.

15. Noć muzeja Vodič kroz svet skrivenih dragulja 1promo
Foto: Promo

Svet skrivenih dragulja otkriće i ova Noć muzeja. Kao i svake godine, program je pažljivo osmišljen. I ovog puta će i najprobirljivije posetioce odvesti na putovanje kroz uzbudljivu muzejsku noć. U otkrivanju nekih novih, pomalo zaboravljenih prostora i neispričanih priča, koje su postale deo šarma ove omiljene kulturne manifestacije. Nastavljajući tu tradiciju, 15. Noć muzeja, priprema “vodič kroz svet skrivenih dragulja” i preporučuje nesvakidašnje priče skrivenih dragulja, koje posetioci nikako ne bi trebalo da propuste.

15. Noć muzeja: Nova tura „Umetnik je prisutan“
15. Noć muzeja Vodič kroz svet skrivenih dragulja 2promo istorija policije u srbiji
Foto: Promo

Muzej srpskog lekarskog društva ove godine za sve ljubitelje medicine priprema neobičnu izložbu koja se bavi terapijskim ispuštanjem krvi. Od istorijskih početaka ove terapije koja je imala važnu ulogu pri lečenju pacijenata do današnjih brojnih tretmana estetske prirode. Kulturni centar Baraka kroz multimedijalnu izložbu posvećenu čuvenom reditelju crnog talasa Živojinu Žiki Pavloviću, predstaviće brojne lične predmete reditelja, sekvence iz filma, originalne filmske plakate. Kroz priču o njegovom filmu “Buđenje pacova” posetioci će moći da se upoznaju sa neverovatnim duhom i talentom koji su ga krasili, ali i da vide statuu Zlatnog medveda, kojom je ovaj film nagradjen 1967. u Berlinu.

Prvi put u okviru Noći muzeja svoja vrata otvara i Crveni krst. U zgradi u srcu grada, posetioci će kroz više od 100 godina humanosti, moći da vide kako je izgledao sanduk prve pomoći iz perioda Prvog svetskog rata; originalni plakat o prikupljanju pomoći za srpsku siročad tokom Drugog svetskog rata; i mnoge druge predmete koji pričaju vekovima staru priču o humanosti i isprepletanim ljudskim sudbinama u teškim trenucima.

15. Noć muzeja: Pobedničke priče osvetljavaju celu Srbiju
slavica u vojnom muzeju
“Slavica” u Vojnom muzeju, Foto: Promo

Premijerno ove godine manifestaciji se pridružuje i Radio Beograd 2, slaveći 60 godina postojanja kao naš jedini radijski program u celosti posvećen kulturi. Kroz vođene ture posetioci će moći da obiđu fascinantnu zgradu radija smeštenu u samom srcu grada. I da se podsete nekih kultnih emisija, te otkriju kako se stvara i prenosi magija na radio talasima. Nesvakidašnja Crkva Sveti Anto Padovanski, koja zbog svoje neobične konstrukcije i položaja u kojem se nalazi podseća na Krivi toranj u Pizi, otvoriće takođe svoja vrata u Noći muzeja.

Crkva Sveti Anto Padovanski
Crkva Sveti Anto Padovanski, Foto: Promo

Posetioci zainteresovani za orijentalno putovanje Dorćolom trebalo bi da se zaustave i kod Šejh mustafinog turbeta. Ono će u Noći muzeja pričati priču o Beogradu s kraja XVI veka. Interaktivne radionice ikonopisa, freskopisa, enkaustike, vajanja, mozaika, restauracije i konzervacije, biće organizovane u Visokoj školi Srpske Pravoslavne crkve za umetnost i konservaciju. Stranice svetske istorije koje su ispisane u Beogradu listaće se u Beogradskoj nadbiskupiji i njenom zdanju sagrađenom s kraja XIX veka, koje je na zanimljiv način bilo povezano za nekim od najznačajnijih istorijskih događaja.

15. Noć muzeja: Pobedničke priče osvetljavaju celu Srbiju
15. Noć muzeja Vodič kroz svet skrivenih dragulja 1promo
Foto: Promo

Životi prve srpske slikarke ili jednog od prvih naših fotografa biće posebno osvetljeni tokom vođenih tura kroz Novo groblje, gde će svi zainteresovani moći da zastanu pored večnih kuća umetnika i graditelja koji su učestvovali u kulturnoj izgradnji modernog duha Srbije.

VLADARKE I SUPRUGE Cvijeta Zuzorić
Izložba “Vladarke i supruge” u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, Foto: Promo

Ovogodišnjoj manifestaciji pridružuje se i Institut za umetničku igru. A, čiji će studenti uz brojne koreografije, video radove, fotografije i instalacije postaviti važno pitanje, ali dati i nekoliko odgovora na to šta revolucija znači u današnjem društvu. U neposrednoj blizini Narodne Biblioteke Srbije, gde će se kroz uspomene i grafički dizajn ali i druženje sa Miodragom Batom Kneževićem predstaviti najvažniji radovi tokom karijere ovog umetnika, Republički hidrometeorološki zavod obeležiće 170 godina od početka svakodnevnih meteoroloških merenja uz originalna dokumenta iz XIX veka. Najradoznaliji posetioci moći će da istraže meteorološke podatke izmerene na 28 glavnih meteoroloških stanica u Srbiji.

Pobede i pobednici: Jubilarna 15. Noć muzeja 19. maja
15. Noć muzeja Vodič kroz svet skrivenih dragulja 1promo
Foto: Promo

Muzej vazduhoplovstva prikazaće niz zanimljivih letelica nastalih u jugoslovenskim fabrikama. A, koje je usled zategnutih odnosa Istoka i Zapada neobičnim spletom okolnosti progutao vrtlog istorije. Sa proširenom postavkom šarmantnih dvotočkaša, Vespa Muzej Srbija provozaće sve posetioce kroz brojne priče. One se vezuju za ovo omiljeno gradsko prevozno sredstvo i svojevrsnu ikonu stila. Ruski dom prikazaće dela slikara Vasilija Polenova, jednog od najznačajnijih pojava u ruskom slikarstvu iz druge polovine XIX veka. Posetioci će moći da pogledaju i radove njegove majke Marije. Ona je uspešno sinu prenela ljubav prema slikarstvu. Specijalno za ovu noć, prava muzička poslastica očekuje i sve ljubitelje muzike, koncertom Gudača Svetog Đorđa. Na Andrićevom vencu kroz prvu izložbu o Istoriji policije u Srbiji posetioci će moći da isprate razvoj organizacije, uniformi, naoružanja, oznaka i tehničkih sredstava od XIX veka do danas.

„Muzeji za 10“ od 14. do 20. maja u 46 gradova Srbije
15. Noć muzeja Vodič kroz svet skrivenih dragulja 1promo
Foto: Promo

Pored skrivenih dragulja, posetioci bi nikako ne bi trebali da zaobiđu i raskošne postavke u brojnim muzejima, galerijama i institucijama koji će se i ove majske subote pridružiti najlepšoj kulturnoj manifestaciji u gradu. Skeleti stanovnika nekadašnje rimske metropole i vojnog logora na Dunavu prvi put će izaći iz Viminacijuma i preseliće se specijalno za Noć muzeja u Muzej anatomije čoveka pri Institutu za anatomiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

15. Noć muzeja Vodič kroz svet skrivenih dragulja 1promo
Foto: Promo

Raskošni Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, u Noći muzeja postaće pravi istorijski Viasat History paviljon sa inspirativnim pričama srpske istorije. Filmofili će moći da posete Muzej Jugoslovenske Kinoteke i obiđu legat Milene Dravić i Dragana Nikolića, omiljenog domaćeg filmskog i televizijskog glumačkog para, dok će muški akt uživo i na zidovima kroz provokativnu izložbu dočekati posetioce galerije ULUS-a.

15. Noć muzeja: Beli i crni labud na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu
Pobeda-ljubavi-Milena-i-Dragan_nm750
Foto: Promo

Prvi put u ovoj majskoj noći, vrata će otvoriti i Muzej Jovana Cvijića. Unutrašnja dekoracija muzeja predstavlja najkompletnije sačuvan enterijer urađen u stilu secesije u Beogradu. Biće predstavljena i izložba “Secesija – sloboda stvaranja”, ali i izložba o sladoledu uz degustaciju omiljene postlastice Beograđana. U muzeju Afričke umetnosti posetioci će moći da se upoznaju sa prizorima iz uzbudljive afričke prošlosti i najlepšim primerima zapadnoafričkih maski i skulptura.

15. Noć muzeja Vodič kroz svet skrivenih dragulja 1promo
Foto: Promo

Noć muzeja se održava uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. Predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta. A, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Ulaznice za sva dešavanja u Noći muzeja mogu da se kupe po ceni od 450 dinara. Uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz, karta Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 19. maja od 16 časova pa sve do ponoći. Uz saradnju sa UŠĆE Shopping Centerom i poznatim brendovima, tokom 20. i 21. maja pokazana ulaznica za Noć muzeja doneće kupcima specijalne popuste u brojnim radnjama.

Više od 15.000 posetilaca u Noći istraživača u Beogradu
15. Noć muzeja Vodič kroz svet skrivenih dragulja 1promo
Foto: Promo

Viasat History je, devetu godinu zaredom, ponosni nacionalni sponzor manifestacije Noć muzeja. Ovaj kanal se nalazi u vlasništvu internacionalne kompanije Viasat World. Ona ima 100 miliona pretplatnika i proizvodi i distribuira najkvalitetnije zabavne sadržaje kroz više od dvadeset dokumentarnih; filmskih i sportskih kanala; u skoro 50 zemalja širom sveta. Pored kanala Viasat History, kompanija je u regionu prisutna i sa novim serijskim kanalom Epic Drama; kao i sa publici dobro poznatim kanalima TV1000; Viasat Explore; Viasat Nature; i Viasat History/Nature HD.

Prijatelj 15. Noći muzeja je mts, koji je prijatelj manifestacije trinaesti put zaredom. Već tradicionalni sponzori i podrška su: kompanija Coca-Cola i štamparija Grafix.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde