13. LIFFE: Srdanu Goluboviću za film “Otac” Gran pri

0
31

Svečanom ceremonijom dodele nagrada i prikazivanjem rediteljskog debija Gordana Kičića “Realna priča” završeno je trinaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE.

13. LIFFE: Srdanu Goluboviću za film "Otac" Gran pri
Foto: LIFFE

Festival je održan od 25. do 29. septembra na više lokacija u Leskovcu i onlajn, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Grada Leskovca i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, i uz podršku Filmskog centra Srbije. Minutom ćutanja publika je odala počast reditelju Goranu Paskaljeviću, ovogodišnjem laureatu Nagrade “Živojin Žika Pavlović” koji je preminuo 25. septembra. A, reditelju Srdanu Goluboviću pripao je Gran pri “Živojin Žika Pavlović” za najbolju režiju filma “Otac”.

Preminuo proslavljeni reditelj Goran Paskaljević

– Kroz putovanje junaka u borbi za svoju porodicu, reditelj precizno oslikava surovost našeg sveta. Intiman i društveno osvešćen, bolno realističan a poetičan, ovaj film problematizuje pitanje snage pojedinca u današnjem trenutku – stoji u obrazloženju žirija o Glavnoj nagradi za najbolju režiju.

– Ova nagrada je za mene veoma značajna jer je Živojin Žika Pavlović bio moj profesor, i kada pričam sa nekim svojim kolegama iz regiona zavide mi na toj privilegiji. I treba da zavide!- rekao je Golubić primajući Gran pri za režiju filma “Otac”. On je i dodao:

13. LIFFE: Goran Paskaljević dobitnik nagrade “Živojin Žika Pavlović”
13. LIFFE: Srdanu Goluboviću za film "Otac" Gran pri
Gran pri za Srdana Golubovića i film “Otac”, Foto: Fadil Šarki/LIFFE

– Pre svega, hteo bih da se zahvalim mom bivšem profesoru, mentoru i dugogodišnjem prijatelju Darku Bajiću. On je mene kao studenta treće godine izvukao i dao mi priliku da radim, sarađujem sa njim i učim od njega. Bajić je prvi čovek koji je poverovao, pomislio i osetio da u meni ima nečega. Na tome sam mu beskrajno zahvalan, jer kad dođu neki uspesi onda svi to prepoznaju, ali je važno ko je taj koji je prvi .

Srdan je iskazao zahvalnost Darku Bajiću i zbog strasti prema filmu koju mi je preneo.
– Istu tu ljubav, strast i energiju Darko je preneo na ovaj divan festival. Zbog toga ga danas svi mi koji se bavimo režijom smatramo dragocenim mestom – zaključio je Srdan Golubović.

12. LIFFE: Gran pri “Živojin Žika Pavlović” Teoni Strugar Mitevskoj

Publici su se obratili i Mladen Đorđević (“Sumrak u bečkom haustoru”) i Marko Đorđević (“Moj jutarnji smeh”), dobitnici druge i treće nagrade “Živojin Žika Pavlović” za režiju. Slovenački reditelj Matjaž Ivanišin (“Oroslan”), povodom Nagrade za najbolji film u kategoriji “Nezavisnog filma” zahvalio se putem video linka.
– Drago nam je primiti ovakvo priznanje. Žao mi je što nismo zajedno večeras kako bismo se mogli veseliti, ali se nadam da će biti prilike tokom nekog drugog izdanja – kazao je Ivanišin.

SRDAN GOLUBOVIĆ: Film “Otac” – mitsko putovanje u borbi protiv nepravde

Ivana Vuković je dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u filmu “Moj jutarnji smeh”. U obrazloženju žirija navodi se “za originalno zamišljenu a istovremeno precizno, autentično i duboko proživljenu ulogu Kaće. Hrabro se potčinjavajući zadatku, minimalističkim sredstvima, Ivana postiže gotovo dokumentarističku istinitost čime doprinosi ideji filma u celini”. Lauretkinja je pozdravila publiku takođe putem video poruke.

– Mislim da je ovo prvi festival na kojem je prikazan naš film, a na kojem se dodeljuju nagrade, tako da sam mnogo srećna. Marko mi je rekao da je bilo mnogo lepo na projekciji u Leskovcu i to me je obradovalo. Bravo što ste uopšte uspeli da održite festival u ovim okolnostima – rekla je Ivana.

FILIP ĐURIĆ o seriji “Grupa” i filmu “Moj jutarnji smeh”

Video porukom publici se obratio i Filip Đurić, dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu u filmu “Moj jutarnji smeh”. Žiri je svoju odluku obvrazložio “za slojevitu, a svedenim sredstvima otelotvorenu sudbinu i u okolnostima specifičnog rediteljskog pristupa, Filipovo glumačko postignuće izuzetno je i kao individualni umetnički čin i kao temelj celine”.
– Mnogo mi je drago što ste nam dodelili nagrade i što se nekim ljudima sviđa to što smo radili. Meni je mnogo značajan taj film i proces kroz koji smo prolazili tokom snimanja – izjavio je Đurić.

Festival je zatvorio glumac i reditelj Gordan Kičić.
– Pripala mi je čast da zatvorim rediteljski festival i osećam se veoma počastvovanim što sam ja jedini glumac-reditelj u ovogodišnjoj selekciji. Na Akademiji sam se najviše družio sa rediteljima. Možda su oni to tumačili kao da bih ja igrao u njihovim filmovima, što i jesam, ali je mene zanimalo kako oni dolaze do celog ovog procesa – rekao je Kičić.

Film “Realna priča” Gordana Kičića nasmejao i raznežio publiku
gordan kičić liffe 2020 ok
Gordan Kičić, Foto: Fadil Šarki/LIFFE

Posebno priznanje žirija programa “Nezavisni film” pripalo je Stefanu Maleševiću za režiju filma “Mamonga”. Gran pri “Radomir Bajo Šaranović”, nagrada za najboljeg mladog reditelja, pripala je Lovri Mrđanu iz Hrvatske za režiju filma “Pečat”. Druga nagrada u ovoj kategoriji dodeljena je Alenu Šimiću iz BiH za režiju filma “B4”, dok je dobitnica treće nagrade Nina Ognjanović iz Srbije, za režiju filma “Plaču”.

O ovogodišnjim nagradama za Takmičarski program odlučivao je tročlani žiri u sastavu Ana Franić, Maja Miloš i Teona Mitevska Strugar. Žiri u sastavu Mina Đukić, Dragan von Petrović, i Kosta Peševski ocenjivao je najbolji film iz programa “Nezavisnog filma”. Žiri za Studentski film činili su Boban Skerlić, Miloš Vlalukin i Dragan Jović.

25. FAF: Gran pri “Aleksandar Saša Petrović” za “Moj jutarnji smeh”

U okviru 13. LIFFE prikazan je 41 film u četiri kategorije, od kojih tri takmičarske i jedna revijalna. Među ovogodišnjim gostima festivala bile su brojni reditelji i glumci među kojima i Lazar Ristovski; Milutin Mima Karadžić; Gordan Kičić; Srdan Golubović; Mladen Đorđević; Marko Đorđević; Milena Pavlović; Ana Franić; Marija Perović; Anja Pavićević i drugi.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde