13. LIFFE: Goran Paskaljević dobitnik nagrade “Živojin Žika Pavlović”

0
51

Trinaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE ove godine se održava u Leskovcu od 25. do 29. septembra. Organizator je Leskovački kulturni centar, a uz podršku Grada Leskovac; Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije; Filmskog centra Srbije; i partnera. Festival će biti održan u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. A, projekcije će se održavati i uživo i online.

13. LIFFE: Goran Paskaljević dobitnik nagrade "Živojin Žika Pavlović"
Goran Paskaljević, ovogodišnji laureat nagrade za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu na festivalu LIFFE, Foto: FEST

Na svečanoj ceremoniji otvaranja festivala LIFFE biće uručena nagrada “Živojin Žika Pavlović”, za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, a ovogodišnji laureat je proslavljeni srpski reditelj Goran Paskaljević.

GORAN PASKALJEVIĆ: Film “Varljivo leto ’68” pošteno je zaslužio status kultnog ostvarenja


– Živojin Pavlović nije bio samo moj prijatelj, već i moj uzor. Učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio o filmu na Praškoj akademiji. On je presudno uticao na moje stvaralaštvo koje je u početku bilo blisko “crnom talasu”, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bih izbegao cenzuru. Velika mi je čast da primim nagradu koja nosi njegovo ime! – izjavio je Paskaljević povodom nagrade.

GORAN PASKALJEVIĆ: “Uprkos magli” je moj prvi italijanski film

Paskaljević je jedan od najcenjenijih evropskih reditelja nezavisnog filma. Svoj prvi igrani film “Čuvar plaše u zimskom periodu” snimio je 1976. godine. Od tada je snimio preko 30 dokumentarnih i igranih ostvarenja širom sveta. Reditelj je kultnih ostvarenja “Poseban tretman”, “Varljivo leto ’68”, “Bure baruta”, i mnogih drugih.
Prošle godine je premijerno prikazan njegov novi film “Uprkos magli” sa kojim gostuje na domaćim i internacionalnim festivalima.

Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE pokrenut je 2008. u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona. Razvio se u prestižnu manifestaciju koja daleko prevazilazi lokalne okvire. LIFFE ima sve veću popularnost kod filmofila i filmskih stvaralaca u regionu.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde