13. Kustendorf: “Zlatno jaje” za rumunski film “Božićni poklon”

0
94

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održan je ove godine od 13. do 18. januara u Drvengradu na Mokroj Gori. Ovaj festival jedan je od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji.

13. Kustendorf: "Zlatno jaje" za rumunski film "Božićni poklon"
Nagrađeni na 13. Kustendorfu

Posle šest dana intenzivnog festivalskog života na Mećavniku je svečano zatvoren 13. Kustendorf. “Zlatno jaje” ovogodišnjeg festivala pripalo je reditelju Bogdanu Murešanu za film “Božićni poklon”. Reč je o crnohumornoj drami koja donosi priču o porodici nekoliko dana pre pada Čaušeskua u Temišvaru. Drama počinje u trenutku kada otac shvati da je sin u čestitki koju je poslao Deda Mrazu, poželeo da Čaušesku umre.

– Objasnio sam glumcima da ne igraju komediju, već tragediju, iako je mnogo toga smešno. Smešno je jer mi sada znamo da će sledećeg dana sve biti u redu, jer znamo da je Čaušesku pao! – istakao je Murešanu.

4. Pozorišni Kustendorf: “Cena života” najbolja predstava festivala
13. Kustendorf: "Zlatno jaje" za rumunski film "Božićni poklon"
“Zlatno jaje” pripalo je reditelju Bogdanu Murešanu za film “Božićni poklon”

U konkurenciji za nagrade takmičilo se 17 kratkometražnih i četiri dokumentarna filma domaćih i inostranih autora, iz 14 zemalja. Članovi međunarodnog žirija bili su italijanski reditelj Paolo Virci; francuski pisac i scenarista Tonino Benakvista; i šahovski velemajstor Vladislav Tkačijev.

Belorus Aliaksej Palujan dobio je nagradu “Srebrno jaje” za film “Jezero sreće”, potresnu priču o svom ocu koji je odrastao u sirotištu.
– Za mene je bilo važno autentično iskustvo, zato je glavna glumica devojčica iz sirotišta. Na ovom filmu je radila internacionalna ekipa i mislim da je takva saradnja budućnost filma – rekao je Palujan.

Kusturica o Mihiću: Bio je naš filmski Čehov

“Bronzano jaje” pripalo je španskoj rediteljki Ingrid Santos za film “Bif”. Posebno je istaknut film “Havana, Kuba” rumunskog reditelja Andreja Huculeaka, kome je pripalo Specijalno priznanje. Kao najpoetičniji film odabran je “Daleki dom” bugarskog reditelja Dimitra Kutmanova.
Nagrada “Vilko Filač” za najbolju fotografiju pripala je Hamedu Bagheianu za iranski film “Drugi”.

– Ne treba biti naivan pa poverovati da jedan festival ili jedan čovek ili grupa ljudi može da promeni svet. Ovaj svet je već uveliko promenjen, a mi verujemo da ovaj festival malim svojim udelom će uticati na njegovu promenu u još veću utopijsku sliku sveta! – zaključio je Emir Kusturica, reditelj i osnivač Kustendorfa.

Kustendorf među 25 najopuštenijih festivala na svetu

Kroz “Retrospektivu velikana” festival je podsetio na stvaralaštvo reditelja Mladomira Puriše Đorđevića i Paola Vircija. Reditelji, koji su bili gosti Kustendorfa, održali su majstorske radionice. A, svi su uživali u bogatom i zanimljom pratećem programu. Svake večeri nakon projekcija bili su sjajni koncerti.

13. Kustendorf: "Zlatno jaje" za rumunski film "Božićni poklon"

Na zatvaranju je nastupilo Kulturno-umetničko društvo “Svetozar Marković” iz Kragujevca. Čuvena rumba označila je kraj 13. Kustendorfa sa koga su neki otišli sa nagradama, a svi – sa osećanjem da postoji mesto na svetu na kojem se film čuva od svake banalizacije.

E. A. / Izvor: RTS

Foto: Kustendorf

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde