13. Kustendorf: Međunarodni filmski i muzički festival od 13. do 18. januara

0
76

U toku su pripreme za 13. Kustendorf, koji okuplja najkreativnije predstavnike filmske umetnosti. Festival će ove godine biti posvećen režiserima, najavio je Emir Kusturica.

13. Kustendorf: Međunarodni filmski i muzički festival od 13. do 18. januara

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 13. do 18. januara u Drvengradu na Mokroj Gori. U konkurenciji za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, takmičiće se 17 kratkometražnih i četiri dokumentarna filma domaćih i inostranih autora, iz 14 zemalja. Ovaj festival jedan je od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji.

4. Pozorišni Kustendorf: “Cena života” najbolja predstava festivala
13. Kustendorf: Međunarodni filmski i muzički festival od 13. do 18. januara
Emir Kusturica i Vladan Vukosavljević na konferenciji za novinare, Foto: Printskrin RTRS

U fokusu 13. Kustendorfa biće mladi stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma. Na konkurs su pristigla 722 rada. Izabrana su ona ostvarenja koja se izdvajaju po stilu, tehničkom umeću i autentičnom pogledu na svet.

Zebnja još iz studentskih dana, da će oni koji prave jeftine zaplete pobediti one koji veruju da je film rediteljev jezik, podstakla je osnivača Kustendorfa da postavi pitanje šta je bio reditelj nekada, a u kakvoj je poziciji danas.

Kustendorf među 25 najopuštenijih festivala na svetu
13. Kustendorf: Međunarodni filmski i muzički festival od 13. do 18. januara
Emir Kusturica, Foto: Printskrin RTS

– Kurosava je išao tako daleko da je montirao svoje sekvence, tako što je rezove pravio između udara vlastitog srca. A postoji ta teorija da je svaki veliki autor ili autor, dužinu svojih kadrova određivao svojim krvnim pritiskom. Trideset godina kasnije živimo u društvu spektakla, u blatu društva, zatrovani Holivudom. Zbog tržišnog efekta, režiseri danas gube funkciju, te je ovaj Kustendorf posvećen njima – rekao je Kusturica.

Na 13. Kustendorfu u savremenim tendencijama biće prikazani, između ostalih, pobednik kanskog “Izvesnog pogleda”, film “Nevidljivi život” Karima Ajnuza; dobitnik “Zlatnog medveda” film “Sinonimi” Nadava Lapida; kao i “Umrećeš u dvadesetoj” Amžada Abu Alala. Kroz “Retrospektivu velikana” festival će podsetiti na stvaralaštvo reditelja Puriše Đorđevića i Paola Vircija.

Kusturica o Mihiću: Bio je naš filmski Čehov
13. Kustendorf: Međunarodni filmski i muzički festival od 13. do 18. januara

Reditelji će biti gosti festivala i održaće majstorske radionice.
Predviđen je i bogat prateći program. Svake večeri, nakon projekcija, biće održavani koncerti.

– Oni što misle i stvaraju kreativno, odrastaju intelektualno, poseduju emotivno i stvaralačko, u svetu filma su u najvećem broju mladi ljudi iz čitavog sveta. Takvi dolaze u Mećavnik i na Kustendorf. Tu upoznaju jedni druge i raduju se sebi sličnima – kazao je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Srbije.

Preminuo Ivan Ivica Maksimović, gitarista “The No Smoking Orchestra”

– Tragamo za mladim potencijalnim autorima koji na tom ostrvu od Mećavnika mogu da zasvetle još neko vreme i da nam omoguće iluziju da živimo u njihovom svetu – rekao je reditelj Emir Kusturica.

I upravo Kustendorf na Mećavniku brani tu slatku iluziju, da je film umetnost i da je moguće na jednom mestu spojiti velike autore i one koji imaju želju da to postanu.

E. A. / Izvor: RTRS, RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde