13. Festival srpskog filma fantastike od 17. do 20. oktobra u SKC-u

0
63

O nagradama će odlučivati tročlani žiri u sastavu: Feti Dautović (filmski i TV producent), Nikola Majdak (animator i režiser), i Ivana Panić (producentkinja).

13. Festival srpskog filma fantastike od 17. do 20. oktobra u SKC-u
Koskar, Foto: Promo

Festival srpskog filma fantastike održaće se po 13. put, i to u Studentskom kulturnom centru Beograda (SKC), od 17. do 20. oktobra. U takmičarskom programu biće prikazana 34 kratka filma iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije i drugih zemalja sveta. U informativnom programu, van konkurencije, biće prikazano još tridesetak ostvarenja.

Završen 12. Festival srpskog filma fantastike: “Neputovanja” najbolji film

Kratkometražni filmovi iz domaće, regionalne i inostrane takmičarske selekcije nadmetaće i ove godine za nagradu “Koskar”. Domaći filmovi će se boriti za “Koskara” u kategoriji najboljeg filma; najboljeg scenarija; i najboljih vizuelnih efekata; a od ove godine i za najbolju režiju. Filmovi iz drugih zemalja bivše Jugoslavije nadmetaće se u kategoriji najboljeg regionalnog filma. Ostvarenja iz drugih zemalja u kategoriji najboljeg stranog filma.

Nagrada “Bela Lugoši” uručena Maksimu Aleksandru
13. Festival srpskog filma fantastike od 17. do 20. oktobra u SKC-u

Na konkurs Festivala srpskog filma fantastike stiglo je 78 filmova, od čega 31 domaći, sedam iz drugih zemalja bivše Jugoslavije i 40 iz sveta. Filmove za takmičenje odabrali su selektor domaće i regionalne selekcije Jovan Ristić i selektor inostrane selekcije Mladen Milosavljević.

Održana 5. Zombi šetnja beogradskim ulicama
fest-srpskog-filma-fantastike

U informativnom programu biće prikazana tri domaća dugometražna filma fantastike, od kojih dva premijerno. Jedan od njih, “Čuj mali čoveče” Marka Žunića biće predstavljen publici na otvaranju Festivala, 17. oktobra. Ljubiteljima horora i fantastike predstaviće se gosti iz Hrvatske Luka Hrgović i Dino Julius kratkim filmom “Slice of Life”, smeštenim u isti “filmski univerzum”, kao i kultni “Blade Runner”. Pored toga, publika će moći da pogleda film “Shocker”, specifičnu monodramu sa elementima fantastike u kojoj je glavni lik ženska verzija Džokera.

NIKOLA PETROVIĆ: Samouki reditelj i scenarista o svom debitantskom filmu “Psi umiru sami”

Specijalni gost festivala je reditelj Sem Firstenberg. Njegov stvaralački opus uključuje žanrove od komedije, preko akcije, do naučne fantastike i horora. Firsternberg, najpoznatiji po filmovima serije “American Ninja”, održaće masterklas tokom Festivala.

Biće prikazana i trosatna selekcija omladinskih i dečijih filmova fantastike “Budućnost je stigla”, sa Revije filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije. Program je napravljen u saradnji sa Centrom amaterskog filma Srbije, Filmskim centrom Srbije i Jugoslovenskom kinotekom.

PREDRAG LIČINA: Filmom “Poslednji Srbin u Hrvatskoj” malo sam potkačio sve
13. Festival srpskog filma fantastike od 17. do 20. oktobra u SKC-u

U sklopu Festivala srpskog filma fantastike, u subotu 19. oktobra održaće se šesti “Belgrade Zombie Walk”. Cilj “Štenje zombija” je da promoviše Festival i skrene pažnju na značajne segmente filmske umetnosti: masku, šminku i specijalne efekte.
Festival srpskog filma fantastike organizuje se uz podršku Ministarstva kulture Srbije.
Detaljan program možete pogredati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde