13. Beldocs otvara “Govori da bih te video”, omaž Radio Beogradu

0
75

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2020 biće održan od 8. do 15. maja u više bioskopskih dvorana.

13. Beldocs: Na otvaranju "Govori da bih te video", omaž Radio Beogradu

Nakon svetske premijere na IDFA festivalu i projekcije u Muzeju moderne umetnosti MoMA u Njujorku, film “Govori da bih te video” Marije Stojnić će 8. maja u Sava centru otvoriti ovogodišnji festival Beldocs.

Film istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio stanica u Evropi, i višedecenijskog kulturnog svetionika grada. Kroz sinesteziju reči, šumova, muzike, tišine i svetla, film nas uvodi u svet radiofonskog zvuka koji čini da se sećamo, osećamo, promišljamo i razumemo svet i sebe. Ovaj dokumentarac portretiše radio ne samo kao laboratoriju radiofonskog zvuka, već i kao jedinstvenu laboratoriju duha i kreativne misli.

13. Beldocs: Na otvaranju "Govori da bih te video", omaž Radio Beogradu
12. Beldocs: Proglašeni pobednici, premijerno prikazan film “Električni orgazam za ljude budućnosti”

– Beldocs nam je ukazao izuzetnu čast prilikom da otvorimo ovogodisnji festival. Radujemo se što će “Govori da bih te video”, na kom je autorski tim posvećeno radio četiri godine, našim sugrađanima omogućiti da zavire u magični svet Radio Beograda. Ovaj film prikazuje samo jedan mali deo tog sveta. To su fragmenti iz njegovog programa i svakodnevice, koje smo odlučili da istražimo na jedan možda ne tako uobičajen način – izjavila je povodom premijere na Beldocs festivalu Marija Stojnić.

Film je postavljen na granicu između opservacijskog dokumentarca i zvučnog eksperimenta. On je omaž nevidljivim borcima za očuvanje autentičnog duha Beograda. Kroz zvučni kolaž svevremenskih radiofonijskih dela koja postavljaju zaboravljena pitanja o čoveku, društvu i stvaralaštvu, film ispituje postojeće i potencijalne sisteme vrednosti. Ujedno, pokušava i da pronađe zbirnu misao radija.

Evropski filmski izazov: Odgledaj 10 filmova i osvoji putovanje u Berlin

Svetska premijera dokumentarca “Govori da bih te video” održana je na IDFA festivalu u Amsterdamu u Holandiji. Zatim je usledio poziv da film bude prikazan u Njujorku. I zo u čuvenom Muzeju moderne umetnosti MoMA, u okviru prestižnog programa Doc Fortnight.

– Po reakcijama prvih gledalaca iz Evrope, sigurna sam da smo privilegovani što imamo jednu ovakvu instituciju, koja je uz svoje građane već 95 godina, i koja je tu da budi, oblikuje i čuva od zaborava naše kolektivno iskustvo, čineći da se osećamo malo manje usamljeno i neadekvatno u vremenu u kom živimo – rekla je autorka ovog dugometražnog dokumentarnog ostvarenja.

DOK#2: “Aznavоur by Charles” o slavnom pevaču otvara festival

Marija Stojnić je scenaristkinja i rediteljka filma “Govori da bih te video”, a uz Miloša Ivanovića je i producirala film. Dušan Grubin je direktor fotografije; za montažu su bili zaduženi Kristina Poženel i Ivan Vasić; a dizajn zvuka potpisuje Ivan Zelić. Koproducenti su filmska kuća “Set Sail Films” i “Restart” iz Hrvatske (Vanja Jambrović i Tibor Keserza). Projekat je podržan od strane Filmskog centra Srbije na konkursima za razvoj i produkciju; Eurimagesa (Euroimages Lab Project Award); Filmskog Instituta Doha 2018, za post-produkciju; a film je podržala i finska medijska kuća “YLE”.

13. Beldocs predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u više od 15 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim, umetničkim dokumentarcima…

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde