12. LIFFE: Gran pri “Živojin Žika Pavlović” Teoni Strugar Mitevskoj

0
80

12. LIFFE održan je od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Grada Leskovca i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, i uz podršku Filmskog centra Srbije. Za prestižne festivalske nagrade takmičilo se pet domaćih i osam regionalnih filmova.

12. LIFFE: Gran pri "Živojin Žika Pavlović" Teoni Strugar Mitevskoj
Gran pri “Živojin Žika Pavlović” Teoni Strugar Mitevskoj

Glavna nagrada za najbolju režiju 12. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, Gran pri “Živojin Žika Pavlović” pripala je makedonskoj rediteljki Teoni Strugar Mitevskoj za film “Bog postoji, ime mu je Petrunija”. Ova i sve ostale nagrade donete su jednogalsnom odlukom tročlanog žirija. A ove godine članovi žirija su bili Nenad Dizdarević, Vinko Brešan i Bojana Maljević.
– Nije lako biti reditelj, ali ja jako volim svoj posao. Živela umetnost, živeli autorski filmovi, živela beskompromisnost, živela hrabrost, i u duhu crnog talasa – živeo dobar film! – rekla je Teona Mitevska Strugar primajući nagradu.

12. LIFFE: Biković otvorio festival, Dikliću uručena Nagrada “Živojin Žika Pavlović”

– Svi moji filmovi su autorski, ali se sa ovim filmom desilo čudo. Ne samo da funkcioniše na festivalima, nego ima i veoma bogatu bioskopsku distribuciju. Film je prodat na 35 teritorija po celom svetu – od Francuske, do Brazila, Koreje, Kine, Australije i dalje, što je za reditelja velika stvar. Duboko verujem da autorski film ima svoje mesto u bioskopima, što se u izgubilo u poslednjih 20 godina. Izgubili smo publiku, pa je veliko zadovoljstvo kad moj film, koliko god bio specifičan i artistički, nađe svoju publiku ne samo na Balkanu, nego i van ovih prostora – rekla je Mitevska povodom projekcije filma na festivalu.

Svečanom ceremonijom dodele nagrada i prikazivanjem pilot epizode serije “Senke nad Balkanom 2” Dragana Bjelogrlića završen je 12. LIFFE. Umetnički direktor festivala, reditelj Darko Bajić zahvalio se publici na velikom odzivu. Kako je rekao, upravo su oni dali srce festivalu, te će se po tome pamtiti ovogodišnje izdanje.
Publici su se obratili i Dragan Marinković (“Pijavice”) i Petar Ristovski (“Kralj Petar Prvi”), dobitnići druge i treće nagrade “Živojin Žika Pavlović” za režiju.

33. FFHN-MFF: Grand Prix filmu “Bog postoji, ime mu je Petrunija”

– Reditelj Dragan Marinković u trileru pokazuje rediteljsko umeće u izuzetno zahtevnoj temi. Film kritikom savremenog društva zapravo daje sliku današnjeg sveta na opštem nivou. Ova napeta žanrovska priča vođena iskusnom rediteljskom rukom dovodi nas do pitanja da li mi živimo strogo kontrolisanom životu – naveo je žiri.

– Iako mu je ovo debitanski film, Petar Ristovski pokazuje rediteljsku zrelost u istorijskoj drami, koja prikazuje i tragediju Prvog svetskog rata ispričanu iz vizure pojedinaca, koji su podneli velike lične žrtve. Posle filma “Marš na Drinu” reditelja Žike Mitrovića, Petar Ristovski sa velikom odvažnošću i profesionalizmom nastavlja put ovog slavnog reditelja – glasi obrazloženje žirija.

Nagrada “Žanka Stokić” uručena Nataši Ninković
12. LIFFE: Gran pri "Živojin Žika Pavlović" Teoni Strugar Mitevskoj
Ana Maria Rossi

Nataša Ninković je dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u filmu “Ajvar” u režiji Ana Maria Rossi. A, njenom partneru iz ovog ostvarenja, Sergeju Trifunoviću, pripala nagrada za najbolju mušku ulogu. Glumica je pozdravila je publiku putem video poruke, pošto nije bila u mogućnosti da primi nagradu uLeskovcu.
– Jako sam srećna što sam primila ovu nagradu. Zahvaljujem se žiriju što je prepoznao moj i Sergejev rad u ne baš lakoj konkurenciji. Zahvaljujem se i mojoj rediteljki Ani Mariji Rossi što je napisala ulogu za mene i što me je spojila u kadru sa mojim kolegom sa klase. Nije bilo lako držati Sergeja na jednom mestu mesec dana, ali se isplatilo. Leskovačka publiko, hvala i vama što nas uvek podržavate. Žao mi je što neću biti u prilici da vam se uživo poklonim, ali verujem da ću uskoro biti u mogućnosti da to ispravim – rekla je Nataša.

– Nataša Ninković, kao jedna od najboljih glumica regiona, gradi slojevitu glumačku kreaciju u igri sa partnerom, kojom ovaj film čini kompleksnim – obrazložio je žiri.
– Sergej Trifunović, na sebi svojstven način, omogućava publici da se identifikuje sa njegovim likom, dokazujući da je jedan od najvećih glumaca u regionu, stvarajući kompleksnu i virtuoznu ulogu zajedno sa svojom partnerkom Natašom Ninković, i pravi vredan umetnički film koji će ostati zapamćen – istakao je žiri.

43. Festival filmskog scenarija: Dupla kruna filmu “Ajvar”

Video porukom publici su se obratili i Sergej Trifunović, kao i Ivan Salaj, dobitnik nagrade za najbolju produkciju za film “Osmi povjerenik”.
– S posebnim pijetetom žiri nagrađuje ovaj film i pozdravlja uspešnu ekranizaciju višestruko prevođenog književnog dela, što garantuje i evropski uspeh filma! – navodi se u obrazloženju žirija na nagradu za produkciju.

Specijalno priznanje žirija pripalo je Zorici Nuševoj za ulogu u filmu “Bog postoji, ime mu je Petrunija”. Prema rečima žirija, “Nuševa u liku Petrunije veoma autentično i vešto vodi realističnim elementima, koji liče na istinite junake dokumentarnih likova, i time doprinosi da ovo veliko filmsko ostvarenje pridobije veliku simpatiju publike”.
Dobitnica Specijalnog priznanja žirija je i Ana Maria Rossi za režiju filma “Ajvar”. Članovi žirija su to obrazložili: “Žiri posebno ističe debitanski film Ane Marie Rossi. Rediteljskim pristupom koji je fokusiran na virtuezno vođenu glumačku igru, stvarajući kompleksne likove u izuzetno uspelim scenama prikazuje složenost međuljudskih odnosa, kroz koji se veoma vešto prelamaju izazovi savremenog društva”.

“Pijavice” Dragana Marinkovića od 19. septembra u bioskopima Srbije
12. LIFFE: Gran pri "Živojin Žika Pavlović" Teoni Strugar Mitevskoj
Milutin Mima Karadžić zatvorio je Festival stihovima pesme “Proljeće” Vitomira Vita Nikolića

Crnogorski reditelj Radoslav Stanišić dobitnik je Specijalnog priznanja Darka Bajića za film “Poslednji YU filmski romantik”. Stanišić je istakao da mu je posebno zadovoljstvo što prima nagradu za film koji je posvetio svom profesoru Radomiru Baji Šaranoviću, a još veće zadovoljstvo što mu je, prema njegovim rečima, nagradu uručio Šaranovićev naslednik – profesor Bajić.

Žiri u sastavu Kosta Peševski, Dragan Jović i Milan D. Špiček jednoglasnom odlukom proglasio je pobednike u selekciji studentskih filmova. Gran pri “Radomir Bajo Šaranović” pripao je Siniši Cvetiću za režiju filma “Dinosaur”. Drugu nagradu dobila je Sara Ristić za režiju filma “Autorefleksije u tri epizode”, dok je dobitnica treće nagrade slovenačka rediteljka Mateja Rokavec za film “Češnjevi kolački”.

Festival je zatvorio reditelj i glumac Milutin Mima Karadžić stihovima pesme “Proljeće” Vitomira Vita Nikolića.

Film Petra Ristovskog “Kralj Petar Prvi” srpski kandidat za Oskara

LIFFE se tokom godina razvio u prestižnu manifestaciju koja daleko prevazilazi lokalne okvire i ima sve veću popularnost kod filmofila i filmskih stvaralaca. Među ovogodišnjim gostima festivala bile su brojne poznate ličnosti među kojima su Bogdan Diklić; Miloš Biković; Lazar Ristovski; Irfan Mensur; Goran Bogdan; Andrija Milošević; Bojana Maljević; Milena Pavlović; Aleksandar Srećković Kubura; Miodrag Radonjić; Andrija Kuzmanović; Ana Maria Rossi; Teona Mitevska Strugar; Ines Tanović; Vladimir Blaževski; Dragan Marinković; Boro Drašković; Petar Ristovski; i mnogi drugi.
Ovogodišnje izdanje LIFFE-a činio je takmičarski program na kom su se našli filmovi po izboru selektora festivala Milana D. Špičeka i umetničkog direktora i selektora Darka Bajića.

E. A. / Foto: LIFFE

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde