12. Kustendorf: U takmičarskom programu 21 film

0
155

Dvanaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 11. do 16. januara u Drvengradu, na Mokroj Gori.

12. Kustendorf: U takmičarskom programu 21 film

Festival, čiji je osnivač i umetnički direktor Emir Kusturica, kao i prethodnih godina biće posvećen mladim filmskim stvaraocima i svetski proslavljenim autorima. Održaće se u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešenel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

12. Kustendorf od 11. do 16. januara na Mećavniku

Takmičarski program činiće 15 igranih, tri dokumentarna, dva animirana i jedan eksperimentalni kratkometražni film.
– Želimo da se zahvalimo svim autorima koji su nam poslali svoje radove. Među 718 filmova koje smo pogledali moglo bi se odabrati dovoljno dobrih filmova i za mnogo duži festival od predstojećeg Kustendorfa – saopštili su organizatori.

12. Kustendorf: U takmičarskom programu 21 film
Emir Kusturica, Foto: Kustendorf

Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz: Švajcarske; Australije; Srbije; Norveške; Republike Srpske; Poljske; Rusije; Izraela; Francuske; Nemačke; Irana; Meksika; Španije; Makedonije; Turske; i sa Filipina.

Kustendorf među 25 najopuštenijih festivala na svetu

Međunarodni žiri čine: Dijana Požarskaja, ruska glumica; Slobodan Despot, izdavač i pisac srpskog porekla koji piše na francuskom jeziku; i Tankred Ramon, francuski režiser dokumentarnih filmova i producent audiovizuelnih sadržaja. Nagradu “Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

12. Kustendorf: U takmičarskom programu 21 film

Na otvaranju festivala biće prikazan film Emira Kusturice “Pepe, jedan uzvišeni život”, dokumentarac posvećen Hozeu Muhiki. Ovo ostvarenje je svetsku premijeru imalo na 75. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Šesti Boljšoj festival završen, dodeljene “matrjoške” najboljima

U Savremenim tendencijama naći će se i film “Srećan kao Lazaro”, italijanske rediteljke Aliće Rorvaće, dobitnice nagrade za najbolji scenario na festivalu u Kanu. Njega će na radionici predstaviti glumci Adrijano Tardiolo, Serđi Lopez i Luka Čikovani.

Trećeg dana biće prikazani filmovi “Bliski neprijatelji” i “Nežna ravnodušnost sveta”. Predstaviće ih reditelji David Oelhofen i Adilhan Jeržanov. Marčelo Fonte biće gost četvrtog dana i predstaviće film “Dogmen” reditelja Matea Garonea. Film Vima Vendersa “Papa Franja: čovek od reči” biće prikazan petog dana. Razgovor sa studentima o ovom filmu vodiće producent Andrea Gambeta. Braća Damijano i Fabio Dinoćenco će poslednjeg festivalskog dana govoriti o svom film “Dečaci plaču”.

"Pepe, jedan uzvišeni život"
“Pepe, jedan uzvišeni život”
3. Jesenji pozorišni festival: “Zlatni list” za predstavu “Dok čekamo Godoa”

U okviru programa Retrospektiva velikana biće prikazan film “Dragstor kauboj” Gasa van Santa, a gost festivala biće glumac Met Dilan, koji će održati i radionicu.

Gosti festivala biće i glumci Slavko Štimac i Serđi Lopez. Filmovi “Vuk samotnjak” Obrada Gluščevića; “Sjećaš li se Doli Bel?” Emira Kusturice; kao i “Vestern” Manuela Porijera izabrani su iz njihove bogate filmografije za retrospektivni program. Takođe, u okviru ove programske celine održaće se i projekcije filmova Miloša Formana “Svlačenje” i Bernarda Bertolučija “Dvadeseti vek”.

Emir Kusturica dobitnik nagrade “Despotica mati Angelina”
Met Dilan (Matt Dillon) u filmu "Dragstor kauboj"
Met Dilan (Matt Dillon) u filmu “Dragstor kauboj”

Program Novi autori predstaviće prvi dugometražni film crnogorskog reditelja Ivana Salatića “Ti imaš noć”. U okviru pratećeg programa biće predstavljen film rediteljke Aline Skšeševske “Devojke u igri”. Tokom trajanja festivala u galeriji “Kapor” biće postavljena izložba akademskog slikara Ratka Lalića, a deo programa festivala je i izložba fotografija povodom 70. godišnjice Visoke državne škole za film, televiziju i pozorište iz Lođa. Takođe, u Andrićgradu, u galeriji “Lubarda”, biće otvorena izložba slika i mozaika akademske slikarke Bisenije Tereščenko.

Emir Kusturica i “The No Smoking Orchestra” u Madridu pred 20.000 ljudi

Svake večeri, posle projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće prepoznatljivi noćni život Kustendorfa. Nastupiće “Orkestar narodne muzike braće Advahov Valeriju”; sastav “Kaskaval & Kristi Traktor” iz Moldavije; italijanski muzičar Vinicio Kaposel; holandsko-srpski ansambl “Jovan Pavlović i Marko Marković bras bend”; grupa “Kal”; i vokalno-instrumentalni sastav “Bilja Krstić i Bistrik orkestar”.

Slavko Štimac i Ljiljana Blagojević u filmu "Sjećaš li se Doli Bel?"
Slavko Štimac i Ljiljana Blagojević u filmu “Sjećaš li se Doli Bel?”

Takmičarski program Kustendorfa 2019

“Biti više kao Begzi” Mikel Storm Glomstajn, Norveška;
“Božanstveni put”, Ilarija Di Karlo, Nemačka;
“Dođavola s Mari”, Leopold Devolf, SAD/Francuska;
“Elizabet”, Vojceh Klimala, Poljska;
“Zauvek, Komandante”, Fajsal Atraš, Kuba/Španija/Sirija;
“I ja imam nešto za tebe”, Ivo Konfeder, Poljska;
“Jesenji valcer”, Ognjen Petković, Srbija/SAD;
“Kako plivati”, Noa Gusakov, Izrael;
“Kapital”, Ivan Perekratov, Rusija;
“Klanje”, Saman Hoseinpur, Ako Zandkarimi, Iran;
“Kostakurta”, Saša Karanović, Republika Srpska;
“Let kukavice”, Ksabijer Alkonero, Španija;
“Manila je puna muškaraca po imenu Boj”, Endrju Stiven Li, Filipini/SAD;
“Mitoza”, Halit Ruhat Jildiz, Nemačka;
“Monah”, Žarko Ivanov, Makedonija;
“Ol inkluziv”, Korina Švingruber Ilić, Švajcarska;
“Pet minuta do mora”, Natalija Mirzojan, Rusija;
“Poslednja bajka o Zemlji”, Magdalena Severin, Igor Polanijevic, Poljska;
“Satana”, Karlos Tapija Gonzales, Švajcarska;
“Sva ova stvorenja”, Čarls Vilijams, Australija;
“Titanijum”, Gokče Erdem, Turska/Kanada.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde