12. Kustendorf od 11. do 16. januara na Mećavniku

0
101

Kustendorf je jedan od retkih festivala na svetu na kome je na svakom koraku vidljiva razmena energije mladih i iskusnih umetnika.

12. Kustendorf  od 11. do 16. januara na Mećavniku
Emir Kusturica, Foto: Kustendorf

Dvanaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 11. do 16. januara na Mećavniku, na Mokroj Gori. Festival čiji je osnivač i umetnički direktor Emir Kusturica biće, kao i prethodnih godina, posvećen mladim filmskim stvaraocima i svetski proslavljenim autorima.

Kustendorf među 25 najopuštenijih festivala na svetu

Od osnivanja 2007. do sada, kroz Kustendorf su prošli brojni mladi umetnici koji već godinama ostavljaju značajan autorski trag na filmskoj sceni. A, što najbolje svedoči da se cilj ovog festivala, razvoj autorskog filma i podrška mladim talentovanim rediteljima, iz godine u godinu sve više ostvaruje.

Šesti Boljšoj festival završen, dodeljene “matrjoške” najboljima
12. Kustendorf  od 11. do 16. januara na Mećavniku
Nagrade, Foto: Kustendorf

Glavna nagrada festivala “Zlatno jaje”, na prethodnom, 11. Kustendorfu, dodeljena je filmu “Bombona”, palestinskog režisera Rakana Majasija. “Srebrno jaje” uručeno je filmu “Petnaest” u režiji Sameha Alaa; dok je “Bronzano jaje” pripalo ostvarenje “Lumen” Nikole Vučinića. Na prošlogodišnjem festivalu bile su dodeljene i dve specijalne nagrade filmovima “Šanel” Umberta Valjeha, i “Vrteška” u režiji Ruslana Bratova. Nagrada za buduće stvaralaštvo, odnosno nagrada “Drvo života” prošle godine uručena je jednom od najznačajnijih glumaca srpskog filma Aleksandru Berčeku.

DRAGAN RISTIĆ, grupa “KAL”: Koliko je Kusta pomogao Romima, toliko nam je i odmogao
12. Kustendorf  od 11. do 16. januara na Mećavniku
Prošlogodišnji laureati, Foto: Kustendorf

Eminentni gosti među kojima su Lav Dijaz; Paolo Sorentino; Ruben Estlund; Nikita Mihalkov; Džoni Dep; Žak Odijar; Džim Džarmuš; Odri Tatu; Gael Garsija Bernal; Monika Beluči; Aleksej Balabanov; Andrej Končalovski; Mateo Garone; Berenis Bežo i mnogi drugi, do sada su bili gosti Kustendorfa.

Emir Kusturica i “The No Smoking Orchestra” u Madridu pred 20.000 ljudi

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf 2019. ugostiće proslavljene autore, glumce i muzičare, kao i brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta i druge eminentne goste iz sveta filma.

E. A. / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde