12. Beldocs: “Upoznati Gorbačova”, film o poslednjem vođi SSSR-a

0
30

12. Beldocs održaće se od 8. do 15. maja u više beogradskih bioskopskih dvorana.

12. Beldocs: "Upoznati Gorbačova", film o poslednjem vođi SSSR-a

Dokumentarni film “Upoznati Gorbačova” (Meeting Gorbachev) u režiji Vernera Hercoga i Andrea Singera, biće prikazan u programu biografskih filmova “Profile” predstojećeg Međunarodnog festivala dokumentarnih filmova Beldocs.

Tri intervjua za šest meseci sa osmim i poslednjim vođom Sovjetskog Saveza, bili su dovoljni plodnom autoru Verneru Hercogu da pronikne u profil jedne od najznačajnijih političkih ličnosti XX veka. Šaleći se na početku dokumentarca da je njihov susret ipak sastanak Nemca i Rusa, reditelj je političaru prišao iskreno, razotrivajući zašto je bio uvaženiji u inostranstvu nego kod kuće, gde su ga mnogi krivili za raspad Sovjetskog Saveza 1991. godine. Zato, Gorbačov u svojoj 87. godini pred kamerama govori kao čovek koji nema šta da izgubi.

Beldocs festival dobitnik prestižne nagrade “Kapetan Miša Anastasijević”

Životnu priču farmera sa Kavkaza, Hercog je dopunio ličnim komentarima o političkoj sceni druge polovine prošlog veka, koristeći arhivske snimke i intervjue sa ključnim očevicima istorije tog doba iz SAD, Nemačke, Mađarske i Poljske koji su upotpunili sliku Gorbačova kao državnika. Tokom Gorbačovljevog liderstva, odigrali su se neki od najznačajnijih događaja XX veka. Oni su bitno uticali na tokove istorije kraja tog i početka ovog milenijuma. Uveo je sovjetsku uniju u perestrojku (političko restrukturiranje) i transparentnost. Hladni rat je priveo kraju i sa američkim predsednikom Ronaldom Reganom počeo je nuklearno razoružanje.

12. Beldocs od 8. do 15. maja, stižu i Oskarovci
12. Beldocs: "Upoznati Gorbačova", film o poslednjem vođi SSSR-a

Za vreme njegove vladavine srušen je Berlinski zid i pala je gvozdena zavesa. Kako je priznao, Nemačku je video ujedinjenu i nikada na nju nije gledao kao na neprijatelja, već na saveznika koji je bio i ostao pokretač evropske ekonomije. Kao što mu je odgovarala jaka Nemačka, tako je za partnera imao uticajnu Veliku Britaniju i Margaret Tačer. Međutim, pod uticajem političkih protivnika, SSSR se raspao, a Gorbačov je bio primoran da podnese ostavku. Žao mu je što “nije završio posao uvođenja demokratije u Rusiji”, brine se da su drugi preuzeli pogrešne pouke iz perestrojke i jedino žali što nije nadgledao nastavak unapređenja Sovjetskog Saveza.

Svečano zatvoren 11. Beldocs

Hercog slika Gorbačova kao uticajnog političara, čoveka omiljenog u narodu, sina požrtvovanih roditelja, oca i dedu… ali i kao predanog supruga, koji iskreno žali za prerano preminulom suprugom Rajisom.

Na 12. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs biće predstavljeno više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u 14 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa, publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde