12. Beldocs: “Sveci, Savo i Srbija” film o spoznaji vere i korena

0
47

Dvanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće održan od 8. do 15. maja na 11 lokacija u Beogradu, a publika će moći da vidi više od 100 premijera savremenog dokumentarnog filma.

12. Beldocs: "Sveci, Savo i Srbija" film o spoznaji vere i korena
Savo Tufegdžić, Foto: Printskrin RTS

Na ovogodišnjem festivalu biće prikazan i dokumentarni film “Sveci, Savo i Srbija”, u režiji Sava Tufegdžića. Ovo ostavrenje govori o rediteljevom intimnom i vrlo emotivnom putovanju tokom kog je otkrio više o svojoj veri, korenima i precima. Imaće 12. maja specijalnu projekciju u Muzeju jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

12. Beldocs: Lavirinti pravde – Mladićevi branioci protiv Mladićevih tužilaca

Savo je rođen u Južnoafričkoj republici, a prvi put je 2010. posetio Srbiju, zemlju porekla svojih roditelja, gde se prvi put susreo sa svojim rođacima. Od tada se vratio 14 puta i naučio više o svojoj porodičnoj istoriji i zemlji. On je 2017. odlučio da dokumentuje svoje putovanje, prateći korene svog oca, od Bosne sredinom 1700-ih do njihovog naseljavanja u planinama Stance, u blizini Kraljeva.

12. Beldocs: "Sveci, Savo i Srbija" film o spoznaji vere i korena
Foto: Promo / Beldocs

Kroz film “Sveci, Savo i Srbija” reditelj otkriva priču o tradiciji, slika život u Srbiji danas, kako kulturni, tako i verski. Ispričana je i bogata istorija Kraljeva, važnog grada u formiranju srpske države i kulture, jedinom gradu u Srbiji u kojem je u poslednjih 800 godina krunisano čak sedam kraljeva. Dok priča o članovima svoje porodice, zajednici grada Kraljeva, u narodu znanog i kao Kraljevski grad, brojnim manastirima Raškog okruga, verskim i kulturnim spomenicima, ali i umetnicima i običnom narodu, reditelj gledaoce vodi na put samospoznaje. To je ujedno i srpsko putovanje kroz veru, porodicu i krvne veze.

12. Beldocs: Izgubljeni dokumentarac o Leonardu Koenu “Ptica na žici” na festivalu
12. Beldocs: "Sveci, Savo i Srbija" film o spoznaji vere i korena
Foto: Promo / Beldocs

– Ono što mi je oduvek bilo važno, jeste da znam odakle potičem, ko su bili moji preci, istoriju svog prezimena. Ako bismo svi tako nešto uradili, verujem da bismo saznali više o sebi i razumeli ko smo. Takođe je važno znati nešto o svojim roditeljima, posebno ako su došli iz druge zemlje. Mnogi od nas, ne poznaju naše korene, jezik, način na koji su naši roditelji odrasli. U mom slučaju, tokom posete Srbiji, a posebno Kraljevu, ja sam progledao! – ističe reditelj Tufegžić koji će razgovarati sa publikom posle projekcije filma.

12 Beldocs: Film “Linija života” Darka Bajića otvara festival

PR


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde