12. Beldocs: Šest filmova u domaćem takmičarskom programu

0
30

12. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs održaće se od 8. do 15. maja.

12. Beldocs: Šest filmova u domaćem takmičarskom programu

U domaćem takmičarskom programu je šest filmova raznolikih tematika, među kojima će se naći četiri svetske i dve srpske premijere. Savremeni srpski dokumentarizam obiluje originalnim naslovima i stilski različitim, ali podjednako izazovnim ostvarenjima. Autori ovih dela hrabro ispituju svet oko sebe, bilo da dokumentuju život mladih u jednoj beogradskoj opšitni, analiziraju značenje građevinskih simbola nekadašnje Jugoslavije ili se bore za prava ugnjetavanih, kako u Srbiji, tako i širom sveta.

12 Beldocs: Film “Linija života” Darka Bajića otvara festival

U filmu “Taurunum Boy” Jelena Maksimović i Dušan Grubin prate zemunskog tinejdžera i njegovo okruženje tokom letnjeg raspusta, s prelaska iz osnovne u srednju školu, dajući kroki današnje omladine bez jasnog cilja i ideje šta žele od svog života. Film “Centar” Ivana Markovića je poetski dokumentarac o Centru “Sava” u Beogradu, jednoj od kapitalnih građevina bivše SFRJ kojom je manifestovana političko-društvena ideja socijalističkog poretka posvećena balansiranju između Istoka i Zapada. Reditelj, bez dijaloga, prikazuje zaostavštinu jednog vremena sa svim problemima njenog daljeg opstanka.

12. Beldocs: Retrospektiva Gorana Devića

“To sam što jesam – Gipsy Mafia” Andrijane Stojković je delo koje obrađuje istoimeni hip-hop bend i njihove živote. To je slika života dva brata, Roma iz Srbije, koji rade u Nemačkoj. Oni u svojim pesmama kritikuju rasizam, segregaciju Roma i neoliberalni kapitalizam. “Deca proleća” Dušana Solomuna proučava pitanje sirijskih izbeglica u Nemačkoj. Onih ljudi koji su pre nekoliko godina prolazili tragičnu odiseju, nadajući se boljem životu na Zapadu, lišenom bombi, stradanja i patnji koje su preplavile njihovu domovinu.

12. Beldocs: Izgubljeni dokumentarac o Leonardu Koenu “Ptica na žici” na festivalu

“Na crnoj listi” je film Sare Marković i Nikole Dragovića. To je dokumentarac o pripadnicima Falun Gonga (Falun Dafe) u Srbiji i njihovom progonu i hapšenju u Beogradu 2014. tokom ekonomskog samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Oslikava ono što se dešava kada se finansijski interesi stave ispred ljudskih prava. Konačno, tu je i biografski film o našem poznatom bendu “Električni orgazam za ljude budućnosti” u režiji Marije Vukić. Ovo delo oslikava značaj jednog od najpopularnijih i najdugovečnijig rok bendova na prostoru bivše Jugoslavije, koji je posvećen idejama rokenrol kulture podjednako kao i u vreme kada je formiran.

12. Beldocs: “Sveci, Savo i Srbija” film o spoznaji vere i korena

O nagradama u domaćem takmičarksom programu 12. Beldocsa odlučivaće tročlani žiri u sastavu: slovenačka filmska rediteljka Varja Močnik; publicista, književnik i dobitnik NIN-ove nagrade Svetislav Basara; i Manuel Mozos, filmski reditelj iz Lisabona.
Pokrovitelj nagradnog fonda je Filmski centar Srbije.

Projekcije filmovi umesto u DKC-u na novim lokacijama

Zbog iznenadnog zatvaranja Dvorane kulturnog centra Beograda organizatori obaveštavaju javnost da će filmovi predviđeni za prikazivanje u DKC-u u okviru 12. Beldocsa biti prikazani u istim terminima i to na novim lokacijama: 9. maja u Art Bioskopu Kolarac; a od 10. do 14. maja u Kombank dvorani, sala 6. Karte kupljenje za DKC projekcije mogu se zameniti u novim prostorima održavanja pred početak projekcija.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde