12. Beldocs: Retrospektiva Gorana Devića

0
23

Dvanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće održan od 8. do 15. maja 

12. Beldocs: Retrospektiva Gorana Devića
Goran Dević, Foto: Beldocs

Beldocs će, između ostalog, prirediti i retrospektivu dela hrvatskog autora Gorana Devića, koji će biti gost festivala. Jedan od najboljih dokumentarista Balkana predstaviće se sa osam filmova, uključujući i međunarodnu premijeru njegovog poslednjeg filma “U ime Republike Hrvatske”. Ova retrospektiva, koja će se prikazivati u Jugoslovenskoj kinoteci, biće prilika da se publika u Srbiji upozna sa nekim od njegovih najboljih, a do sada nikada viđenim ili retko prikazivanim delima.

12. Beldocs: Energični, hrabri, odlučni autori u punoj stvaralačkoj snazi

Dević svojim filmovima na autentičan način daje antropološki presek Hrvatske, koji se zahvaljujući srodnostima u mentalitetu i zajedničkom duhovnom prostoru reflektuje i na ceo region. Sa istančanim osećajem za prepoznavanje teme i njeno analiziranje kroz pokretne slike, autor se pozicionirao među najbolje regionalne režisere srednje generacije. O tome svedoče brojne nagrade u Hrvatskoj, regiji i svetu.

Iako je osvojio “Zlatnu arenu” za režiju na festivalu u Puli 2009, za igrani film “Crnci”, nastao u korežiji sa Zvonimirom Jurićem, Dević (1971) je skoro dve decenije veran dokumentarnom filmu. Režiser koji se često vraća rodnom gradu – Sisku – delom “Uvozne vrane” 2004. postavio je obaveznu lektiru kada je reč o temi usputnog fašizma.

12. Beldocs: “Sveci, Savo i Srbija” film o spoznaji vere i korena

Dve godine kasnije, u “Nemam ti šta reć lijepo”, kroz strukturu noir-trilera, bavio se ratnim zločinom počinjenim u centru grada. A, zapravo je oslikao zajednicu koja mora da se nosi s onim što je počinjeno u njeno ime. I u delu “Tri”, držao se teme rata, kroz priču o tri bivša vojnika. Oni su se borili na različitim stranama, a onda seli i bez dlake na jeziku pričali o svojoj ulozi u građanskim sukobima u regionu.

Pre 11 godina u filmu “Sretna zemlja”, paralelno prateći putovanja bivših partizana u Kumrovec i NDH-a simpatizera u Blajburg, tragao je za odgovorom na pitanje da li svi oni na svojim odredištima nalaze ono što traže? Filmom “Poplava” 2010. propitivao je da li u pasivnim krajevima Hrvatske, koje svakih dvadesetak godina pogađa poplava, prirodna katastrofa može da poveže ono što je bliska ratna prošlost razdvojila.

12. Beldocs: Lavirinti pravde – Mladićevi branioci protiv Mladićevih tužilaca

U filmu “Donžuani: oprostite gospodična” pratio je neobičnu radionicu za strance dubljeg džepa u Zagrebu, tokom koje se uče kako da zavedu ženu i odvedu je u krevet. “Dvije peći za udarnika Josipa Trojka” (2012) je hronologija gradnje nove, kapitalističke peći u bivšoj Železari Sisak. I to filmskom tehnikom, na način kako bi to radila propaganda prve petoletke. Najnoviji, ovogodišnji dokumentarac “U ime Republike Hrvatske” prati hrvatskog anti EU aktivistu Marka Franiškovića čija antirežimska delatnost od strane države biva interpretirana kao opsesija.

Dević je studirao arheologiju i pravo, te zatim diplomirao režiju na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu, gde trenutno radi kao docent na studijama dokumentarnog filma.

12. Beldocs: Izgubljeni dokumentarac o Leonardu Koenu “Ptica na žici” na festivalu

Ovogodišnji Beldocs predstaviće u Beogradu više od 120 premijernih filmova iz celog sveta, u 16 različitih selekcija. Pored retrospektiva Gorana Devića i Kazua Hare; domaćeg i takmičarskog programa; publika će moći da uživa i u muzičkim; biografskim; i umetničkim dokumentarcima; kao i izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde