12. Beldocs: Proglašeni pobednici, premijerno prikazan film “Električni orgazam za ljude budućnosti”

0
86

Završen je još jedan Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, koji se održavao od 8. do 15. maja. 

U sredu, 15. maja u Kombank dvorani su proglašeni pobednici i dodeljene su nagrade najboljim dokumentarnim ostvarenjima 12. Beldocsa, a i premijerno je prikazan film “Električni orgazam za ljude budućnosti” autorke Marije Vukić.

12. Beldocs: Proglašeni pobednici, premijerno prikazan film "Električni orgazam za ljude budućnosti"
Ivan Marković, Foto: Beldocs

O nagradi za najbolji srpski dokumentarni film (2.000 evra) je odlučivao žiri u sastavu Varja Močnik, Svetislav Basara i Manuel Mozos. Ona je dodeljena Ivanu Markoviću, reditelju filma “Centar”, koji je nagrađen i za najbolju montažu (500 evra) u domaćoj takmičarskoj selekciji, zajedno sa Jelenom Maksimović. U obrazloženju žirija navodi se da se nagrada filmu “Centar” dodeljuje za uverljivo, a nenametljivo svedočanstvo o pustoši tehničke civilizacije izražene na umetnički besprekoran način.

12. Beldocs: Film “Linija života” Darka Bajića uz ovacije otvorio festival

– Nagrada na Beldocsu, kao i dobra reakcija publike su veliki podstrek, ali u određenoj meri i iznenađenje, s obzirom na specifičnu, svedenu formu filma. U razvoju “Centra”, koji predstavlja apstraktni portret Sava Centra, ali, posredno, i drugih monumentalnih građevina tog perioda čiji je opstanak doveden u pitanje, imali smo veliku podršku i razumevanje uprave i osoblja zgrade, kojima se ovom prilikom ponovo zahvaljujemo. Ovim filmom želeo sam da stvorim subjektivni portret prostora koji je za mene značajan. Prostora neispitanih mogućnosti i arhitektonske i društvene vizije koja bledi, a istovremeno postaje sve neophodnijom – rekao je Marković.

Nagrada za najbolju fotografiju (500 evra) u ovoj selekciji dodeljena je Dušanu Grubinu za film “Taurunum boy”. Specijalna nagrada žirija dodeljena je filmu “To sam što jesam – Gipsy mafia”, rediteljke Andrijane Stojković. Pokrovitelj novčanog nagradnog fonda srpskog takmičarskog programa je Filmski centar Srbije.

12. Beldocs: Šest filmova u domaćem takmičarskom programu

Žiri internacionalnog takmičarskog programa bio je u sastavu Matjaž Ivanišin, Diana Tabakov i Branislav Dimitrijević. Žeremi Gravaja, reditelj filma “A Lua Platz”, dobitnik je nagrade za najbolji inostrani film. Specijalna priznanja žirija dodeljeno je Huanu Alverezu Nemeu za film “Stapanje vremena”, kao i produkciji Mint film office za film “Sada se nešto polako menja”.

– Nagrada se dodeljuje za angažovan i brižljiv filmski pristup i empatičan uvid u životne uslove zajednica u egzilu i njihovih istorija. Prošlost i sadašnjost, lica i mesta, razgovori i tišine, problemi i neposredna rešenja, susreću se u filmski pročišćenoj, smeloj i konzistentno sprovedenoj dokumentarnoj formi – navodi se u obrazloženju žirija.

12. Beldocs: Izgubljeni dokumentarac o Leonardu Koenu “Ptica na žici” na festivalu

– Zauzimanje mesta bi mogao biti prevod naslova našeg francusko-rumunskog dokumentarnog filma “A Lua Platz”. Može li, onda, film da postane neka vrsta sigurne kuće za one čiji se glas skoro nikad ne čuje? Danas smo, nakon prvog prikazivanja filma izvan Francuske, veoma počastvovani što smo dobili ovu nagradu od žirija. Nadamo se da će ona doprineti da ovaj film i njegove evropske teme nastave svoj put. Veliko nam je zadovoljstvo što u Srbiji, zahvaljujući Beldocsu, vidimo kako je svetski dokumentarni film veoma živ danas. I ne zaboravite – 16. maja je Međunarodni dan romskog otpora! – rekao je autor nagrađenog filma Žeremi Gravaja.

12. Beldocs: Proglašeni pobednici, premijerno prikazan film "Električni orgazam za ljude budućnosti"
Goran Dević, Foto: Beldocs

U okviru selekcije kratki dokumentarni film žiri je bio u sastavu Aron Sekelj, Antigoni Papantoni i Eroll Bilibani. Oni su doneli jednoglasnu odluku da se nagrada dodeli Goranu Deviću za film “U ime Republike Hrvatske”. Kako su naveli, reč je o smelom, sirovom, elegantno duhovitom, promišljeno strukturisanom, ali, pre svega, plemenitom autorskom pristupu u prikazu jednog odlučnog ali nepodesnog protagoniste, i njegove borbe sa kojom se neizbežno solidarišemo.

12. Beldocs: Retrospektiva Gorana Devića

– Jako sam sretan i zadovoljan zbog nagrade jer filmove radim primarno za nas koji živimo na ovim prostorima. Kad mi se dogodi da film bude prihvaćen i prepoznat u prostoru koji mi je bitan, sva muka kojom je stvoren postaje nebitna. Veliko hvala Beldocsu koji nam je dao priliku da prikažemo film! – izjavio je Dević.

Žiri Beldocs TEEN programa bio je u sastavu Radomir Vranjković, Sonja Jeković, Drago Milovanović, Relja Popović i Nemanja Joković. Doneo je odluku da je najbolji film u TEEN programu “U raskoraku” Binga Liua, imajući u vidu da ostvarenje verno oslikava kompleksne društvene probleme jedne zajednice, kroz lične priče trojice prijatelja.

Beldocs festival dobitnik prestižne nagrade “Kapetan Miša Anastasijević”

Nakon svečane dodele nagrada, premijerno je prikazan film “Električni orgazam za ljude budućnosti” u režiji Marije Vukić. Reč je o biografskom filmu o grupi “Električni orgazam” koji slika značaj jednog od najpopularnijih i najdugovečnijih rok bendova na prostoru bivše Jugoslavije, koji je i danas posvećen idejama rokenrol kulture podjednako kao i u vreme kada je formiran.

12. Beldocs: Proglašeni pobednici, premijerno prikazan film "Električni orgazam za ljude budućnosti"
Iz filma “Električni orgazam za ljude budućnosti” , Foto: Beldocs

12. Beldocs ostvario je planirano za ovogodišnje izdanje i prevazišao očekivanja što ukazuju utisci stranih gostiju festivala, brojni medijski napisi, kao i rast publike. Tokom sedam festivalskih dana prikazan je 121 film u 16 programa koji su se odvijali u 12 sala. Festival je ugostio više od 160 gostiju, što autora filmova, što filmskih profesionalaca koji su bili učesnici Industry programa u kojem su dodeljene nagrade u ukupnom iznosu od 16.500 erva. Zabeležen je porast broja posetilaca festivala. A, čak 15 projekcija bilo je rasprodato, među kojima kuriozitet čine rasprodate reprizne projekcije što se retko gde dešava.

Svečano zatvoren 11. Beldocs

U godini kada je po treći put Beldocs dobio sredstva Media programa Kreativne Evrope, a na konkursu Ministarstva kulture i informisanja samo jedan milion, Filmski Centar Srbije prepoznao je istrajnost Beldocsa da podržava, afirmiše i promoviše domaći dokumentarni film finasirajući fond nagrada.

Uprkos zatvaranju Dvorane Kulturnog centra, pet dana pred festival, i otkazivanje projekcije filma “Na crnoj listi”, Beldocs je agilnošću svog organizacionog tima uspeo da prebrodi ove dve krizne situacije i da uspešno realizuje 12. festival. Tako su nastavili ostvarivanje zacrtanog cilja da Beldocs bude među sedam najboljih festivala u Evropi.

Odlična posećenost festivala, Foto: Beldocs

Pored brojnih gostiju, radost festivalu i publici doneli su dvojica istaknutih dokumentarista, Japanac Kazuo Hara i Goran Dević iz Hrvtaske, čije retrospektive su organizovane u Beogradu. Najjaču pravu ljubav prema dokumentarnom filmu pokazale su dve gledateljke. One su izdržale projekciju najdužeg filma festivala “Mrtve duše” u trajanju od 496 minuta – osam sati i 16 minuta! Njih će organizatori Beldocsa posebno nagraditi.

E. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde