12 Beldocs: Film “Linija života” Darka Bajića otvara festival

0
29

12. Beldocs održaće se od 8. do 15. maja u više beogradskih bioskopskih dvorana.

12 Beldocs: Film "Linija života" Darka Bajića otvara festival
Darko i Miloš Bajić, Foto: Privatna arhiva

Premijerom filma “Linija života” u režiji Darka Bajića, 8. maja (20h) u Kombank dvorani svečano će biti otvoren Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs. To je dokumentarac o životu i radu rediteljevog oca, akademskog slikara Miloša Bajića. Kroz njegovu ličnu i umetničku biografiju prelama se jedno od najbitnijih razdoblja XX veka – period Drugog svetskog rata.

12. Beldocs: “Upoznati Gorbačova”, film o poslednjem vođi SSSR-a

“Linija života” je film o velikom umetniku i profesoru Milošu Bajiću, o surovosti rata u kojem je ljudski život vredeo onoliko koliko je čovek bio sposoban da radi u monstruoznoj mašineriji koncentracionih logora, o 11 miliona onih koji nisu dočekali šansu da nakon tog rata žive, rade, stvaraju i oforme porodice… i o tome kako je glavni junak svojom maštom i umetnošću pobedio smrt i postao prvi apstraktni slikar u bivšoj Jugoslaviji.

12 Beldocs: Film "Linija života" Darka Bajića otvara festival
Miloš Bajić, Foto: Privatna arhiva

Pored autentičnih crteža nastalih u koncentracionom logoru Mauthauzen i slika nastalih tokom karijere Miloša Bajića, u filmu se vide i inserti iz filmova nastalih na super 8 filmskoj traci koji su snimali slikar i njegov sin Darko, danas profesor filmske režije na FDU u Beogradu i reditelj ovog filma.

12. Beldocs: “Konor Mekgregor: Ozloglašeni”, film o “ludom Ircu”

Miloš Bajić je odveden u zloglasni nacistički logor Mauthauzen kao student prve godine likovne akademije. Igrom sudbine, doživeo je istu tragediju svog oca Trifuna, kojeg je 1917. mobilisala austrougarska vojska i odvela ga na ruski front. Pošto je odbio da puca u ruske vojnike, zajedno sa zarobljenim Rusima našao se u logoru nadomak grada Mauthauzena. U istom onom logoru u koji je Miloš Bajić dospeo tri decenije kasnije.

Beldocs festival dobitnik prestižne nagrade “Kapetan Miša Anastasijević”
12 Beldocs: Film "Linija života" Darka Bajića otvara festival
Miloš Bajić, Foto: Privatna arhiva

Miloš se u logoru našao zajedno sa zatočenicima iz cele Evrope. Iz neposredne blizine svedočeći dramama zatvorenika i logorskim strahotama, počeo je da beleži dokaze na najbolji način na koji je umeo – crtežima. Scene užasa koje mu nisu dale mira pretočio je u likovnu ekspresiju. Crteže je krio u praznoj boci protivpožarnog aparata. U maju 1945. kada su saveznici oslobodili logor, Bajić se sa oko 150 crteža vratio u Beograd gde je nastavio studije na likovnoj akademiji. Serija crteža Mauthauzen ostala je ne samo kao individualno svedočanstvo o mukama zatvorenika i zločinima nad njima, već i kao dokaz koji je iskorišćen na suđenju odbeglim nacistima mnogo godina kasnije.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde