12. Beldocs: Dokumentarci o novinarima

0
25

Premijerom filma “Linija života” u režiji Darka Bajića, 8. maja (20h) u Kombank dvorani svečano će biti otvoren 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs.

12. Beldocs: Dokumentarci o novinarima

Na ovogodišnjem festivalu, koji će trajati do 15. maja, među 120 filmova biće prikazani i dokumentaraci o novinarima. “Još jedan dan života” (Another Day of Life) Raula de la Fuentea i Demijena Nenova je priča o tromesečnom putovanju poznatog poljskog novinara Kapušcinskog kroz Angolu. Ovo je animirano-dokumentarni film.

12. Beldocs: Šest filmova u domaćem takmičarskom programu

Kapušcinski je novinar, idealista i ljubitelj uzaludnih borbi. Godine 1975. putuje u Angolu, poslednje bojište Hladnog rata, mesto gde vas pogrešan pozdrav može koštati života. Ta afrička zemlja i ljudi koje susreće na svojoj avanturi, poput harizmatične gerilske borkinje Carlote, zauvek će ga promeniti. Samoubilačko putovanje u srce tame pretvara novinara u autora… Film u trajanju od 85 minuta je rađen u produkciji Poljske, Španije, Nemačke, Belgije i Mađarske (2018).

Ovo ostvarenje je prikazano na festivalima u Kanu i San Sebastijanu prošle godine. Publika na 12. Beldocsu imaće priliku da ga vidi na projekcijama 10. maja (18h) u Domu omladine Beograda; i 11. maja (21h) u Centru za kulturu “Vlada Divljan”.

Dokumentarni film “Nerešeni slučaj Hamaršeld” (Cold Case Hammarskjöld) prati danskog novinara, reditelja i jednog od najprovokativnijih dokumentarista današnjice Madsa Brugera na putu do istine o misterioznoj smrti nekadašnjeg Generalnog sekretara UN Daga Hamaršelda. Bruger je poznat po originalnoj tehnici performativnog novinarstva kojim do brutalnosti razotkriva apsurdnost pojedinih društvenih fenomena, sistema i ideologija.

12. Beldocs: Retrospektiva Gorana Devića

Godine 1961. avion sekretara Ujedinjenih nacija Daga Hamaršelda misteriozno se srušio, ubivši Hamaršelda i većinu posade. Kroz slučaj, koji je i pedesetak godina kasnije još nerešen, Bruger vodi gledaoce kroz istražnu zečju rupu kako bi otkrili istinu. Inače, Hamaršeld je zagovarao nezavisnost Konga (u suprotnosti sa željama evropskih rudarskih kompanija i drugih moćnih entiteta). Mnogi smatraju da je pad aviona bio atentat na sekretara UN. Autor, njegov švedski privatni istražitelj, i mnoštvo saradnika neumorno traga za krivudavim tragovima, ali otkrivaju više misterija nego otkrića. Mnogo je laži, slepih ulica, nedostižnih intervjua… Bruger postaje i filmski stvaralac i subjekt…

Na festivalu Sundance 2019 ovaj film nagrađen je za najbolju režiju u kategoriji “Svetski dokumentarni film”. Na Beldocsu imaće regionalnu premijeru. Projekcije će imati 9. maja (22h) u Domu omladine Beograda; 10. maja (21h) Cineplexx Ušće; 12. maja (21h) Bioskop “Fontana”; 13. maja (20.30h) Arena Cineplex – Novi Sad; i 14. maja (18.30h) Roda Cineplex.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde